0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Evropský den mozku. Podpořte činnost naší centrály vhodnými potravinami

Evropský den mozku. Podpořte činnost naší centrály vhodnými potravinami
sdílet:
Ačkoliv je mozek pro naše fungování nepostradatelný a v podstatě nás řídí, není zcela probádaný, protože se jedná o nesmírně složitý orgán. Abychom si důležitost mozku připomněli, každý rok se na jeho počest koná Evropský den mozku. V čem tento den spočívá a jaké potraviny činnost mozku podporují?

Co je Evropský den mozku?

Evropský den mozku připadá na 11. března a jedná se o první den oslav Světového týdne mozku, který začíná v pondělí 15. března a končí v neděli 21. března. Poprvé ho vyhlásila Evropská aliance v roce 1988. A v čem týden mozku spočívá? V jeho průběhu se konají různé odborné přednášky na téma fungování mozku a jeho konkrétních funkcí jako je vliv na vnímání obrazu, zpracování bolesti či chuti a podobně. Odborníci z oboru se tak snaží veřejnosti předat zajímavé poznatky a mimo jiné také prezentují výsledky svých výzkumů v této oblasti.

Světový týden mozku u nás

Jak název napovídá, Světový týden mozku se slaví po celém světě. V České republice tuto tradici zavedl český neurovědec Josef Syka v roce 1998. Od té doby patříme mezi země, které Světový týden mozku dodržují. Celotýdenní program nyní zajišťuje Akademie Věd ČR a na přednáškách vystupují odborníci z Centra neurovědy, České společnosti pro neurovědu J. E. Purkyně a Ústav experimentální medicíny AV ČR.

Letos se u nás bude konat již 22. ročník festivalu. Kvůli pandemii se sice uskuteční online prostřednictvím živého vysílání na Facebooku a YouTube, i tak je ale na co se těšit. Program, který si můžete prohlédnout na tydenmozku.cz, je pestrý a zajímavý.

10 potravin, které podporují činnost mozku

RYBY – rybí maso, obzvlášť to z tučných ryb jako je losos, pstruh nebo sardinky, je bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro výrobu mozkových nervových buněk a jsou nezbytné pro schopnost učení, paměť a koncentraci.

BORŮVKY – borůvky jsou bohaté na flavonoidy (přírodní rostlinné pigmenty), které podporují regeneraci mozkových buněk, zlepšují paměť a mají pozitivní vliv na rozvoj motorických dovedností.

VLAŠSKÉ OŘECHY – stejně jako ryby obsahu omega-3 mastné kyseliny mezi něž patří kyselina EPA a DHA, které významně ovlivňují paměť, výkonnost mozku i chování. Kromě toho také zlepšují logické uvažování a koncentraci. Ořechy jsou dále bohaté na antioxidanty a vitamin E, které pomáhají zpomalit mentální pokles v průběhu stárnutí.

AVOKÁDO – avokádo je bohaté na vitaminy B, C a K, omega-3 mastné kyseliny, draslík a kyselinu listovou. Díky tomu avokádo pomáhá zabránit vzniku krevních sraženin v mozku, zlepšuje jeho okysličení a koncentraci. Látky obsažené v avokádu také pozitivně působí na naši paměť a pomáhají při boji s Alzheimerovou chorobou.

BROKOLICE – brokolice obsahuje hodně vitaminu K, jehož vyšší příjem dokáže zlepšit paměť. Kromě vitaminu K brokolice obsahuje také cholin (kvazivitamin), který pozitivně ovlivňuje paměť a koncentraci.

HOŘKÁ ČOKOLÁDA – kvalitní hořká čokoláda nebo kakao jsou bohaté na flovanoidy, kofein a antioxidanty. Konzumace hořké čokolády tak pozitivně ovlivňuje naši náladu, paměť a zlepšuje schopnost učení.

VAJEČNÝ ŽLOUTEK – žloutky obsahují vysokou koncentraci již zmíněného cholinu. Kromě pozitivního vlivu na paměť a koncentraci také chrání před mozkovou mrtvicí.

KURKUMA – hlavní složkou kurkumy je tzv. kurkumin, působí přímo v mozku, kde prospívá činnosti mozkových buněk. Zlepšuje paměť, zmírňuje deprese a pomáhá růst nových mozkových buněk. 

KÁVA – káva obsahuje kofein, který pozitivně působí na mozkovou aktivitu, zlepšuje náladu a efektivitu při práci. Pití kávy také snižuje riziko neurologických onemocnění jako je například Alzheimerova choroba.

ZELENÝ ČAJ – zelený čaj, stejně jako káva, obsahuje kofein, má tak na náš mozek stejné účinky. Na rozdíl od kávy ale zelený čaj obsahuje ještě látku zvanou L-theanin, což je aminokyselina, která pomáhá snižovat pocity úzkosti.

Související články

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč