Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Evropský den mozku. Podpořte činnost naší centrály vhodnými potravinami

Evropský den mozku. Podpořte činnost naší centrály vhodnými potravinami
sdílet:
Ačkoliv je mozek pro naše fungování nepostradatelný a v podstatě nás řídí, není zcela probádaný, protože se jedná o nesmírně složitý orgán. Abychom si důležitost mozku připomněli, každý rok se na jeho počest koná Evropský den mozku. V čem tento den spočívá a jaké potraviny činnost mozku podporují?

Co je Evropský den mozku?

Evropský den mozku připadá na 11. března a jedná se o první den oslav Světového týdne mozku, který začíná v pondělí 15. března a končí v neděli 21. března. Poprvé ho vyhlásila Evropská aliance v roce 1988. A v čem týden mozku spočívá? V jeho průběhu se konají různé odborné přednášky na téma fungování mozku a jeho konkrétních funkcí jako je vliv na vnímání obrazu, zpracování bolesti či chuti a podobně. Odborníci z oboru se tak snaží veřejnosti předat zajímavé poznatky a mimo jiné také prezentují výsledky svých výzkumů v této oblasti.

Světový týden mozku u nás

Jak název napovídá, Světový týden mozku se slaví po celém světě. V České republice tuto tradici zavedl český neurovědec Josef Syka v roce 1998. Od té doby patříme mezi země, které Světový týden mozku dodržují. Celotýdenní program nyní zajišťuje Akademie Věd ČR a na přednáškách vystupují odborníci z Centra neurovědy, České společnosti pro neurovědu J. E. Purkyně a Ústav experimentální medicíny AV ČR.

Letos se u nás bude konat již 22. ročník festivalu. Kvůli pandemii se sice uskuteční online prostřednictvím živého vysílání na Facebooku a YouTube, i tak je ale na co se těšit. Program, který si můžete prohlédnout na tydenmozku.cz, je pestrý a zajímavý.

10 potravin, které podporují činnost mozku

RYBY – rybí maso, obzvlášť to z tučných ryb jako je losos, pstruh nebo sardinky, je bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro výrobu mozkových nervových buněk a jsou nezbytné pro schopnost učení, paměť a koncentraci.

BORŮVKY – borůvky jsou bohaté na flavonoidy (přírodní rostlinné pigmenty), které podporují regeneraci mozkových buněk, zlepšují paměť a mají pozitivní vliv na rozvoj motorických dovedností.

VLAŠSKÉ OŘECHY – stejně jako ryby obsahu omega-3 mastné kyseliny mezi něž patří kyselina EPA a DHA, které významně ovlivňují paměť, výkonnost mozku i chování. Kromě toho také zlepšují logické uvažování a koncentraci. Ořechy jsou dále bohaté na antioxidanty a vitamin E, které pomáhají zpomalit mentální pokles v průběhu stárnutí.

AVOKÁDO – avokádo je bohaté na vitaminy B, C a K, omega-3 mastné kyseliny, draslík a kyselinu listovou. Díky tomu avokádo pomáhá zabránit vzniku krevních sraženin v mozku, zlepšuje jeho okysličení a koncentraci. Látky obsažené v avokádu také pozitivně působí na naši paměť a pomáhají při boji s Alzheimerovou chorobou.

BROKOLICE – brokolice obsahuje hodně vitaminu K, jehož vyšší příjem dokáže zlepšit paměť. Kromě vitaminu K brokolice obsahuje také cholin (kvazivitamin), který pozitivně ovlivňuje paměť a koncentraci.

HOŘKÁ ČOKOLÁDA – kvalitní hořká čokoláda nebo kakao jsou bohaté na flovanoidy, kofein a antioxidanty. Konzumace hořké čokolády tak pozitivně ovlivňuje naši náladu, paměť a zlepšuje schopnost učení.

VAJEČNÝ ŽLOUTEK – žloutky obsahují vysokou koncentraci již zmíněného cholinu. Kromě pozitivního vlivu na paměť a koncentraci také chrání před mozkovou mrtvicí.

KURKUMA – hlavní složkou kurkumy je tzv. kurkumin, působí přímo v mozku, kde prospívá činnosti mozkových buněk. Zlepšuje paměť, zmírňuje deprese a pomáhá růst nových mozkových buněk. 

KÁVA – káva obsahuje kofein, který pozitivně působí na mozkovou aktivitu, zlepšuje náladu a efektivitu při práci. Pití kávy také snižuje riziko neurologických onemocnění jako je například Alzheimerova choroba.

ZELENÝ ČAJ – zelený čaj, stejně jako káva, obsahuje kofein, má tak na náš mozek stejné účinky. Na rozdíl od kávy ale zelený čaj obsahuje ještě látku zvanou L-theanin, což je aminokyselina, která pomáhá snižovat pocity úzkosti.

Související články

Apetit magazín