Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Fenomén zvaný BIO aneb Proč dbát na šetrnost k přírodě i vlastnímu zdraví

Salát v misce
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

V současnosti jsme obklopeni nespočtem možností, jak se stravovat. Není však vždy snadné si z nabízených potravin vybrat. A je jedno, zda patříte mezi ty, kteří bio přílliš nekupují, nebo jste fenoménu biopotravin propadli.

V obchodech, na farmářských trzích nebo ve specializovaných prodejnách s biopotravinami dnes najdeme opravdu široké spektrum surovin z produkce ekologického zemědělství. Úskalím však často bývá vysoká cena výrobků, která leckdy od nákupu odradí.

  • Potraviny, které nesou oficiální označení BIO, zaručují, že splňují přísné nároky na obsah pesticidů nejen ve výrobku, ale v celém výrobním a dodavatelském řetězci. Pro zákazníka je to vzkaz, že výrobce je ohleduplný k přírodě.
  • V textech můžete čas od času narazit na nesprávné označení „organická zelenina“. Jde o anglicismus, který v češtině valného smyslu nemá, a navíc mnohdy ani kupujícím nic neřekne. Angličtina pro výrobky z bio produkce používá termín „organic“, čeština „bio“. 

Ovoce a zelenina v BIO kvalitě

Co je to vlastně BIO a proč nakupovat ovoce a zeleninu s minimem zemědělské chemie nebo zcela bez ní? U ovoce a zeleniny se jedná o postřiky proti škůdcům (pesticidy), které se během pěstování běžně používají. Problém nastává, když v pěstovaných plodinách zůstávají, protože se mohou v organismu hromadit a být příčinou zdravotních obtíží.

  • U běžné, konvenční produkce platí pro jednotlivé chemikálie v jednotlivých plodinách maximální přípustné limity, které jsou závazné a společné pro celou EU.
  • Pro bio výrobu nebo ekologické zemědělství jsou limity na tzv. rezidua pesticidů mnohonásobně přísnější.
  • Pokud máte zahradu, terasu nebo balkon, můžete si v létě snadno vypěstovat vlastní biozeleninu a bioovoce. Podívejte se na zajímavé tipy tipy pro pěstování biopotravin.
  • V bio kvalitě lze koupit vedle plodin také maso, vejce a mléčné výrobky
Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Olga Šlesingrová

Apetit magazín

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?
  • Kvízy

KVÍZ: Znáte legendy a příběhy populárních jídel?

Pochutnáváte si celý advent na vaječném koňaku, od dětí loudíte kousek trdelníku, nemůžete se dočkat silvestrovských chlebíčků a vaším guilty pleasure je krevetový koktejl? Jak vám rozumíme! A pokud si navíc nemůžete pomoct a v každé...
AD
Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!
  • Zajímavosti

Sbohem chaosu v kuchyni: ušetříte místo i nervy!

Říká se, že dobrý kuchař nikdy neviní své nástroje. Ale přiznejme si, kdo z nás nezažívá frustraci, když pátrá po té správné pánvičce schované někde mezi hromadou jiného nádobí? Pokud vaše kuchyň občas připomíná přeplněnou skříň, které...