Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Gastro cestování za exotickým jídlem

Gastro cestování za exotickým jídlem
sdílet:
Jídlo je nedílnou součástí života. Není divu, že popularita gastro cestování za exotickým jídlem roste. Během kulinářských zájezdů poznáváte nejen zákoutí dané země a charakteristické památky, ale také nové chutě a místní kuchyni. Na kulinářskou cestu můžete jet sami nebo s pomocí cestovní kanceláře.

Gastro cestování – o čem je?

Kulinářský turismus, známý také jako gastro cestování umožní objevovat svět prostřednictvím kuchyně. Cílem kulinářské turistiky je ochutnat jídla a potraviny typické pro dané místo a dozvědět se o zahraničních gastronomických tradicích. Kromě toho si můžete poslechnout anekdoty a příběhy vyprávěné průvodci o místních lahůdkách. Během kulinářských zájezdů se pod pozorným dohledem skutečných kuchařů naučíte, jak vařit a vyrábět tradiční výrobky. Po dlouhou dobu si budete pamatovat příchutě a vůně, díky nimž se budete moci vrátit ke vzpomínkám na nádherné cesty s dvojnásobnou silou. I na těchto cestách pamatujte na svou bezpečnost a sjednejte si cestovní pojištění.

Kdo je gastro turista?

Gastro turista je labužník, který prostřednictvím chutí objevuje nové místo. Neomezuje se pouze na populární jídla, jako je pizza nebo těstoviny v Itálii nebo ryba a hranolky v Londýně, neobchází restaurace a bary umístěné na hlavních ulicích sloužících tzv. jídla pro turisty. Dává přednost návštěvě bazarů plných exotického ovoce a malých hospod, kde jedí rodáci. Oblíbeným místem je labužníků je například Thajsko a asijské země obecně.

Gastro turista rád zkouší nové chutě a jídla a rád zapřádá hovory s místními dodavateli, průvodci a farmáři. Tento typ cestování dokonale zapadá do filozofie pomalého jídla, tj. zkoušet chutě a jídla bez spěchu. Kulinářský turista také vyhledává různé typy kulinářských festivalů, veletrhů, veletrhů propagujících kulturu a kuchyni daného regionu. Prochází stezkou vinic, originálních sýrů a dalších produktů a likérů a vybírá ty, které jsou označeny certifikátem pravosti. V současné době najdete mezi nabídkami cestovních kanceláří mnoho návrhů týkajících se kulinářského objevování nových míst, volitelných výletů na základě kuchařských představení nebo gastro workshopů.

Gastronomické festivaly jsou rájem chutí a vůní

Gastronomické festivaly jsou kulturní a kulinářské akce, jejichž cílem je propagace místních potravin a tradic. Jsou organizovány po celém světě a není divu, že rok od roku přitahují stále více kulinářských turistů. Kdo neslyšel o slavném Oktoberfestu v Německu nebo o Beaujolais nouveau – velkém vinném festivalu ve Francii? Mezi méně známé patří například Noche de Rábano v Mexiku a Garlic Festival v Kalifornii. Při návštěvě daného města nebo státu stojí za to jít na gastro turistický výlet po stezce nejlepších místních produktů. Pozoruhodné jsou vinné stezky ve Francii, Itálii nebo Gruzii, sýr ve Španělsku, a whisky ve Skotsku nebo třeba exotické pokrmy v Thajsku. Nejčastěji se na těchto místech můžete účastnit ukázek výrobního procesu a poté ochutnávky finálního produktu. S tímto typem gastro cesty se můžete dozvědět o kultuře a tradici místa, úžasných lidech a originálních chutích.

Apetit magazín