Loni se na pódiu představil český národní tým i maďarské olympijské družstvo a kuchaři z dalších destinací. Letos přijedou účastníci Gulášfestivalu v maďarském Szolnoku, kde českobudějovický Petr Šíma uvařil guláš, který v konkurenci 168 týmů skončil na stříbrném místě. Guláše přijedou uvařit i medailisté z mistrovství ČR ve vaření kotlíkového guláše.
Na co se ještě můžete na českobudějovickém výstavišti těšit?
- Pavilon J nabídne prezentaci českého kapra v podání Euroškoly Strakonice, vynikající uzené ryby z blatenských vod nebo ukázku práce s kaprem v podání studentů Střední rybářské školy z Vodňan. Můžete se tak přiučit, jak ryby správně zabít, vykuchat, rozporcovat nebo vykostit. Ochutnávat můžete rybí polévky a ryby na různé způsoby.
- Pavilon B1 bude plný gastronomie se vším, co hoteliéři hledají. Pro vás je připraveno kuchařské pódium pod názvem Gourmet rendez-vous s bohatým programem.
- Pavilonu B4 bude dominovat expozice s ukázkami slovenské kuchyně, expozice firem s nabídkou gastronomických výrobků, nábytku nebo restauračního SW a HW.
- Pavilon H nabídne jedinečné speciality v podání aztécké restaurace z Českých Budějovic.
- V pavilonu R1 se můžete těšit na prezentaci rakouských firem, kávy, nebo sýrů. Výtečnou kávu a flambované palačinky budou připravovat studenti školy z Dačic.
- Centrálním, a tedy největším pavilonem výstaviště je pavilon Z. Každým rokem se zde prezentují výrobci a distributoři nejmodernějších technologií. Ani letošek nebude výjimkou. Pro vás bude připravena ochutnávka šnečích specialit.
- Milovníci sladkého si určitě neodpustí návštěvu cukrářského pódia, které letos najdou v pavilonu F3. Na pódiu vystoupí studenti s ukázkami přípravy oblíbených laskomin. Celý pavilon bude v duchu rekordů. Proběhne pokus o zapsání do české Guinnessovy knihy rekordů ve výrobě obřího dortu a nejdelší palačinky.
- Pavilon F1 a F4 jsou vyhrazeny prezentaci turismu a cestování. V pavilonu F4 proběhne již zmíněný Tourfest, na kterém pokřtí filmař Zdeněk Troška obří perníkovou chaloupku v téměř životní velikosti. V pavilonu F1 se představí expozice maďarské turistiky – maďarská gastronomie, lázeňství a mnoho dalšího.
Přepadne-li vás hlad, zkuste jednu z mnoha dočasných restaurací. V Tatranské ze Smokovce se budou připravovat tradiční jídla slovenské kuchyně, jako jsou halušky, pirohy či strapačky, v Nitranské budou kachní hody, v Lovecké chatě připraví speciality ze zvěřiny. Pro zákusek si zajděte do kavárny, v níž své umění představí mistři cukráři z vyhlášeného Grandhotelu Pupp. Zavítat můžete i do bio či šnečí restaurace a nebude chybět přehlídka koktejlů z celého světa.
Vstupné na Gastrofest je 80 korun. Více informací najdete na www.gastrofest.cz.