0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Gastrofest zve na guláše, ryby, víno i šneky

Gastrofest zve na guláše, ryby, víno i šneky
sdílet:
Představte si celých sedm pavilonů věnovaných výtečnému jídlu a kvalitnímu pití, a máte obrysy letošního Gastrofestu, jehož 13. ročník proběhne už tento víkend (19.–21. listopadu) v Českých Budějovicích. Novinkou Gastrofestu bude přehlídka moravských vín, tradičně se vám představí jihočeské ryby a zvěřina, těšit se můžete i na mezinárodní kuchařské rendez-vous.

Loni se na pódiu představil český národní tým i maďarské olympijské družstvo a kuchaři z dalších destinací. Letos přijedou účastníci Gulášfestivalu v maďarském Szolnoku, kde českobudějovický Petr Šíma uvařil guláš, který v konkurenci 168 týmů skončil na stříbrném místě. Guláše přijedou uvařit i medailisté z mistrovství ČR ve vaření kotlíkového guláše. 

Na co se ještě můžete na českobudějovickém výstavišti těšit?

  • Pavilon J nabídne prezentaci českého kapra v podání Euroškoly Strakonice, vynikající uzené ryby z blatenských vod nebo ukázku práce s kaprem v podání studentů Střední rybářské školy z Vodňan. Můžete se tak přiučit, jak ryby správně zabít, vykuchat, rozporcovat nebo vykostit. Ochutnávat můžete rybí polévky a ryby na různé způsoby.
  • Pavilon B1 bude plný gastronomie se vším, co hoteliéři hledají. Pro vás je připraveno kuchařské pódium pod názvem Gourmet rendez-vous s bohatým programem.
  • Pavilonu B4 bude dominovat expozice s ukázkami slovenské kuchyně, expozice firem s nabídkou gastronomických výrobků, nábytku nebo restauračního SW a HW.
  • Pavilon H nabídne jedinečné speciality v podání aztécké restaurace z Českých Budějovic.
  • V pavilonu R1 se můžete těšit na prezentaci rakouských firem, kávy, nebo sýrů. Výtečnou kávu a flambované palačinky budou připravovat studenti školy z Dačic.
  • Centrálním, a tedy největším pavilonem výstaviště je pavilon Z. Každým rokem se zde prezentují výrobci a distributoři nejmodernějších technologií. Ani letošek nebude výjimkou. Pro vás bude připravena ochutnávka šnečích specialit.
  • Milovníci sladkého si určitě neodpustí návštěvu cukrářského pódia, které letos najdou v pavilonu F3. Na pódiu vystoupí studenti s ukázkami přípravy oblíbených laskomin. Celý pavilon bude v duchu rekordů. Proběhne pokus o zapsání do české Guinnessovy knihy rekordů ve výrobě obřího dortu a nejdelší palačinky.
  • Pavilon F1 a F4 jsou vyhrazeny prezentaci turismu a cestování. V pavilonu F4 proběhne již zmíněný Tourfest, na kterém pokřtí filmař Zdeněk Troška obří perníkovou chaloupku v téměř životní velikosti. V pavilonu F1 se představí expozice maďarské turistiky – maďarská gastronomie, lázeňství a mnoho dalšího.

Přepadne-li vás hlad, zkuste jednu z mnoha dočasných restaurací. V Tatranské ze Smokovce se budou připravovat tradiční jídla slovenské kuchyně, jako jsou halušky, pirohy či strapačky, v Nitranské budou kachní hody, v Lovecké chatě připraví speciality ze zvěřiny. Pro zákusek si zajděte do kavárny, v níž své umění představí mistři cukráři z vyhlášeného Grandhotelu Pupp. Zavítat můžete i do bio či šnečí restaurace a nebude chybět přehlídka koktejlů z celého světa.

Vstupné na Gastrofest je 80 korun. Více informací najdete na
www.gastrofest.cz.
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit