Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Gastronomické trendy roku 2018

Gastronomické trendy roku 2018
sdílet:
Po čem bude v restauracích i v kuchyních největší poptávka?

700 profesionálních kuchařů, členů Americké kulinářské federace, vyzpovídala společnost National Restaurant Association, aby mohla sestavit seznam nejtrendovějších pokrmů a specialit tohoto roku.

„Největší poptávka bude po lokálních surovinách, zeleninových pokrmech a exotických jídlech,“ řekl pro restaurant.org viceprezident Hudson Riehle. Na otázku, proč tomu tak je odpověděl, že trendy v restauracích odráží především to, co lidé doma nejvíce vaří a jaké potraviny při přípravách jídel preferují.

Top 10 trendy jídel

1. Nová masa

Trendy je levné maso, ale i jeho nové druhy a způsob krájení. Například hovězí ramínko, ústřicový steak, takzvaný Vegas strip a Merlot cut, obojí z hovězího.

2. Domácí koření

Směs si vytvoříte během chvíle, můžete mít koření exotické, nebo zrovna takové, které si přejete. Vylepšete svoje kulinářské schopnosti se speciálním sriracha kečupem, nebo sladovým octem aioli. Na své hosty nepochybně zapůsobíte.

3. Domácí street food

Jídlo inspirované skvělými a chutnými pokrmy z potravinových vozů, kiosků a takzvaných „hladových okének“. Mezi nejprodávanější street foodová jídla patří například tempura, špízy, knedlíčky a placky.

4. Exotické snídaně

Čím dál více lidí poptává etniky inspirované snídaně. Vyzkoušet můžete například míchaná vejce s chorizem, kokosové palačinky, nebo snídaňové burrito.

5. Mořské plody z trvale udržitelných zdrojů

Šéfkuchaři i spotřebitelé stále více poptávají mořské plody, které nejenom, že skvěle chutnají, ale zároveň i jejich způsob chovu, lovu a pěstování šetří životní prostředí.

6. Zdravá strava pro děti

Na jídelních lístcích v restauracích sice stále povedou pizzy a kuřecí nugety, nicméně stále více lidem záleží na zdravější stravě jejich potomků. Trendem příštího roku je ozdravování dětských talířů. Vyšší poptávka by měla být po celozrném pečivu, ovoci a zelenině.

7. Zeleninové substituce sacharidů

Hledat způsob, jak zeleninou nahradit těstoviny, rýži, nebo dokonce i chleba, může být zábavné a dobrodružné. Na pomyslném poli popularity vede květáková rýže a cuketové špagety.

8. Neobvyklé bylinky

Kerblík, libeček, meduňka… Mix bylinek přidaných do jídel, omáček, polévek a zálivek vytvoří nové, zajímavé chutě.

9. Autentické etnické pokrmy

Nepotřebujete cestovat po celém světě, abyste ochutnali některé zahraniční speciality. Tím, že se v dnešní době dalí exotické potraviny a směsi sehnat i v tuzemských obchodech si můžete doma připravit tradiční mexickou, thajskou či vietnamskou pochoutku.

10. Nové koření

Zejména mladší spotřebitelé touží po novém, ještě neprobádaném koření a bylinkách, které vytváří nové různé exotické chutě a kombinace. 

Autor: Eva.Dvorakova

Apetit magazín