Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Gril party – jak na červené maso?

Gril party – jak na červené maso?
sdílet:
Letos to téměř vypadá, jako by léto začalo už v dubnu, a tak není divu, že se ulicemi na předměstí stále častěji táhne omamná vůně grilovaného masa. Pokud se chystáte na grilování, máme pro vás pár tipů.

Vepřové maso

Vepřové maso patří v Čechách mezi nejoblíbenější grilované pochoutky. Mějte na paměti, že pokud si chcete opravdu pochutnat, je nejlepší koupit kotletu, krkovičku, panenku či žebírka. Větší kusy masa je lepší marinovat přes noc, nejlépe ve velkém skleněném pekáči nebo zapékací míse. Maso několikrát otočte, aby bylo rovnoměrně aromatické. Marinovat můžete ale i v pevném mikrotenovém sáčku. Maso tak bude celé ponořené a stačí jej jen párkrát promnout, aby marináda byla opravdu všude.

Menší kusy masa naložte do nálevu v den grilování a nezapomeňte je v průběhu grilování potírat zbytkem marinády, aby maso nebylo suché.

Na marinování vepřového doporučujeme například osvědčenou kombinaci rozmarýnu, hořčice a česneku. A tip na závěr – pokud chcete, aby se vám steaky při grilování nekroutily, nezapomeňte naříznout okraje.

Hovězí maso

U hovězího je nejlepší sáhnout po prorostlejším kusu masa – zadním hřbetu, zadní svíčkové, roštěnce či kýtě. Větší kusy opět naložte přes noc, naším tipem je sójová marináda. Pokud chcete, aby bylo hovězí maso krásně šťavnaté, je třeba ho rychle upéci nad velkým žárem. Ideálně propečené maso by mělo být na dotek měkké a zároveň pevné.

Jehněčí maso

Jehněčí je zatím pro většinu českých grilů velkou neznámou, ale je to škoda, protože je dost prorostlé tukem, a proto je na gril ideální volbou. Pokud si chcete na jehněčím opravdu pochutnat, nezapomeňte odstranit zevní blánu a maso na noc vložit do marinády. Klasickou kombinací pro jehněčí je rozmarýn a česnek.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín