0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Gril party – jak na červené maso?

Gril party – jak na červené maso?
sdílet:
Letos to téměř vypadá, jako by léto začalo už v dubnu, a tak není divu, že se ulicemi na předměstí stále častěji táhne omamná vůně grilovaného masa. Pokud se chystáte na grilování, máme pro vás pár tipů.

Vepřové maso

Vepřové maso patří v Čechách mezi nejoblíbenější grilované pochoutky. Mějte na paměti, že pokud si chcete opravdu pochutnat, je nejlepší koupit kotletu, krkovičku, panenku či žebírka. Větší kusy masa je lepší marinovat přes noc, nejlépe ve velkém skleněném pekáči nebo zapékací míse. Maso několikrát otočte, aby bylo rovnoměrně aromatické. Marinovat můžete ale i v pevném mikrotenovém sáčku. Maso tak bude celé ponořené a stačí jej jen párkrát promnout, aby marináda byla opravdu všude.

Menší kusy masa naložte do nálevu v den grilování a nezapomeňte je v průběhu grilování potírat zbytkem marinády, aby maso nebylo suché.

Na marinování vepřového doporučujeme například osvědčenou kombinaci rozmarýnu, hořčice a česneku. A tip na závěr – pokud chcete, aby se vám steaky při grilování nekroutily, nezapomeňte naříznout okraje.

Hovězí maso

U hovězího je nejlepší sáhnout po prorostlejším kusu masa – zadním hřbetu, zadní svíčkové, roštěnce či kýtě. Větší kusy opět naložte přes noc, naším tipem je sójová marináda. Pokud chcete, aby bylo hovězí maso krásně šťavnaté, je třeba ho rychle upéci nad velkým žárem. Ideálně propečené maso by mělo být na dotek měkké a zároveň pevné.

Jehněčí maso

Jehněčí je zatím pro většinu českých grilů velkou neznámou, ale je to škoda, protože je dost prorostlé tukem, a proto je na gril ideální volbou. Pokud si chcete na jehněčím opravdu pochutnat, nezapomeňte odstranit zevní blánu a maso na noc vložit do marinády. Klasickou kombinací pro jehněčí je rozmarýn a česnek.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit