0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Gulášová naučná stezka

Gulášová naučná stezka
sdílet:
V době takzvané krize údajně necestujeme tolik do zahraničí, ale držíme se spíše doma. Starostové tak přemýšlejí, jak nalákat turisty a výletníky právě do toho svého regionu. Na Hrádecko-Chrastavsku přišli s originálním nápadem – místo na památky budou lákat na guláš. Starostové tohoto mikroregionu proto sepsali seznam jedenácti vyhlášených restaurací, nechali jej spolu s turistickou mapou vytisknout na prostírání, a vy se tak můžete vydat po stopách těch nejlahodnějších gulášků.

„Jakmile zavítáte do jedné z vybraných hospod, dostanete s jídlem i návod, kam můžete pokračovat,“ prozradila starostka Chotyně Jana Mlejnecká. „Z prostírání se host dozví, jakou specialitu tam vždy najde v jídelním lístku, jak má restaurace otevřeno a jaké točí pivo,“ dodala. Výběr podniků byl podle ní v kompetenci starostů, kteří se řídili svými zkušenostmi a hlavně chutěmi. Turisté, kteří se dobře nasytí, si pak se zájmem prohlédnou i památky a budou se vracet, tvrdí starostové.

Kromě skvělých gulášů můžete navíc na severu ochutnat i kdejakou lahůdku, byť se nejedná o krajovou specialitu. Hned u polské hranice v autokempu Kristýna v Hrádku nad Nisou je hitem místního penzionu kančí steak s čokoládovou omáčkou. Do chotyňského Clubu zase jezdí lidé ze široka daleka na grilovaná vepřová žebírka s medem a švestkovou omáčkou. Penzion U Uhlířů v Kryštofově Údolí zase proslul pečenou husou s domácím knedlíkem tak, že se hosté musejí předem objednat.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit