„Jakmile zavítáte do jedné z vybraných hospod, dostanete s jídlem i
návod, kam můžete pokračovat,“ prozradila starostka Chotyně Jana
Mlejnecká. „Z prostírání se host dozví, jakou specialitu tam vždy najde
v jídelním lístku, jak má restaurace otevřeno a jaké točí pivo,“
dodala. Výběr podniků byl podle ní v kompetenci starostů, kteří se
řídili svými zkušenostmi a hlavně chutěmi. Turisté, kteří se dobře
nasytí, si pak se zájmem prohlédnou i památky a budou se vracet, tvrdí
starostové.
Kromě skvělých gulášů můžete navíc na severu ochutnat i kdejakou
lahůdku, byť se nejedná o krajovou specialitu. Hned u polské hranice v
autokempu Kristýna v Hrádku nad Nisou je hitem místního penzionu kančí
steak s čokoládovou omáčkou. Do chotyňského Clubu zase jezdí lidé ze
široka daleka na grilovaná vepřová žebírka s medem a švestkovou
omáčkou. Penzion U Uhlířů v Kryštofově Údolí zase proslul pečenou husou
s domácím knedlíkem tak, že se hosté musejí předem objednat.
Gulášová naučná stezka
V době takzvané krize údajně necestujeme tolik do zahraničí, ale držíme se spíše doma. Starostové tak přemýšlejí, jak nalákat turisty a výletníky právě do toho svého regionu. Na Hrádecko-Chrastavsku přišli s originálním nápadem – místo na památky budou lákat na guláš. Starostové tohoto mikroregionu proto sepsali seznam jedenácti vyhlášených restaurací, nechali jej spolu s turistickou mapou vytisknout na prostírání, a vy se tak můžete vydat po stopách těch nejlahodnějších gulášků.