Historie, výroba a zdravotní benefity nejoblíbenější sladkosti na světě

Historie, výroba a zdravotní benefity nejoblíbenější sladkosti na světě
sdílet:
Čokoláda má mnoho podob. Ale ta pravá je jen jedna. Přečtěte si, odkud pochází, ale i kdy spatřila světlo světa první tabulková pochoutka.

Čokoláda pochází ze střední Ameriky, objevena byla v roce 1519. Kakao se ale zpracovávali už Olmékové a to v roce 1500 př.n.l. Kakao se používalo jako surovina k přípravě horkého nápoje Xocòlatl (v překladu "hořká voda").

V Evropě kakao zažívá svůj první velký boom na konci sedmnáctého století. A na přelomu sedmnáctého a osmnáctého století se začaly objevovat první čokoládové pralinky! Klasická tabulková čokoláda tak, jak ji známe, spatřuje světlo světa v devatenáctém století. 

Výroba hříšného pokušení

Výroba "pravé" a kvalitní čokolády je relativně složitá věc. Kakao se nejprve musí sklidit, vyloupou se kakaové boby z lusků a nechají se vykvasit ve fermentačních boxech. To trvá zhruba sedm dní. 

 

Vlevo: Kakaové boby. Vpravo: Fermentace bobů v boxech. 

Následně se kakao suší na slunci zhruba další týden. Poté se převáží v jutových pytlích do čokoládoven, kde se boby upraží, rozdrtí, odstraní se z nich slupka. Vzniká drť, která se nasype do melanžéru. Hotová 100 % čokoládová hmota se přesune do konšéru a zde se "vyhladí"  do jemna.

Poté následuje takzvaný temperovač, kde se čokoláda zahřívá hned na několik různých stupňů, hlavně proto, aby v obalu nezešedla. Kvalitní čokolády se poté nechávají zrát až několik měsíců, avšak následovně se pak opět rozdrtí, znovu zahřejí, nalijí do formiček. Teprvy tehdy je hotovo a čokoláda míří do světa

 

Vlevo: Konšér, kde se čokoláda dostává vyhlazuje do jemna. Vpravo: Rozloupnutý lusk kakaového bobu.

Jaká čokoláda je ta pravá?

Rozdíl mezi hořkou a mléčnou čokoládou je v tom, že mléčná čokoláda obsahuje sušené mléko. "Procento kakaa přitom nehraje roli, existují totiž i vysokoprocentní mléčné čokolády se stejným procentem kakaa jako ty hořké! 100 % čokoláda je tabulka, které obsahuje pouze 100 % kakaovou hmotu a nic jiného," vysvětluje Šárka Robinson Pomahačová z firmy čokoláda.cz.

Protože je zcela bez cukru, chuťově je hodně hořká a hutná. To ne každému vyhovuje. Nicméně právě tato forma čokolády obsahuje pro tělo nejvíce zdravotních benefitů

Kakao jako superpotravina

Kvalitní čokoláda z pouze z těch nejkvalitnějších surovin - tedy z výběrového kakaa. Kakao je řazeno mezi superpotraviny, obsahuje velké množství minerálních látek, antioxidatů, vitamínů (železo, zinek, hořčík, draslík, fosfor, měď, vápník).

Díky tomuto obsahu je konzumace pravého kakaa, potažmo vysokoprocentní čokolády v rozumné míře prospěšná zdraví srdce, krevnímu tlaku, snižuje  takéhladinu "špatného" cholestrolu,  ale  tělo ji také může vnímat jako přírodní zdroj energie.

"Obsahuje také teobromin a ve stopovém i malé množství kofeinu. To jsou látky, které stimulují mozek a centrální nervový systém, zrychlují funkce metabolismu, a další zdravotní pozitiva," vyjmenovává Šárka Robinson Pomahačová a dodává, že čokoláda s vysokým obsahem kakaa obsahuje i látku fenyletylamin.

"Ta je účinky na organismus podobná amfetaminu. Proto může mít kvalitní čokoláda vliv na zvýšení pozornosti a koncentrace, jelikož jde i o stimulant, může v některých lidech vyvolávat kladné, příjemné pocity i zlepšovat náladu." 

Kakaovník. 

Kam pro kvalitní čokoládu?

Na co si dát pozor při nákupu čokolády? Pokud chcete koupit doopravdy kvalitní výrobek, zaměřte se na složení produktu. Na tabulce čokolády se zaměřte na to, co taková čokoláda obsahuje.

Na zadní straně bychom měli najít jen velmi málo položek. Nejlépe však: kakaovou hmotu, kakaové máslo, třtinový cukr (v některých případech panelu - sušenou třtinovou šťávu), v případě mléčných čokolád ještě sušené mléko, ale to je vše. V kvalitních výrobcích by se neměla objevovat žádná jiná ochucovadla, aromata, jiné rostlinné tuky, a podobně.

V případě těch nejkvalitnějších čokolád, by měla být na obalu uvedena i odrůda kakaa, plantáž a země původu. Ve kvalitních ochucených čokoládách najdete přírodní oleje, ořechy (převážně z Itálie), mrazem sušené ovoce nebo květiny.

Zdroj fotografií: Willies Cacao 6x

Dostali jste chuť na čokoládu? Vyzkoušejte naše nejoblíbenější čokoládové recepty:

10x hříšná čokoláda

10x hříšná čokoláda

Více

Autor: Eva.Dvorakova

Obchod Apetit