0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hurá, tekutá jablka!

Hurá, tekutá jablka!
sdílet:
Není to tak dávno, kdy cider u nás znal málokdo a ještě pod názvem jablečný burčák či jabčák. Na rozdíl od zemí jako Francie nebo Velká Británie, které jsou ciderovými velmocemi, nemělo pití tohoto nápoje u nás velkou tradici.

Cider či cidre (podle toho, zda jde o francouzskou nebo britskou záležitost a způsob výroby) ale zažívá již pár let prudký rozkvět: kvalitních malovýrobců cideru je u nás tolik, že unesou vlastní přehlídku. Přijďte se podívat a ochutnat ve čtvrtek 8. 3. do pražské Meet Factory. Bude to stát za to! 

V pořadí již osmá přehlídka českých ciderů, kterou pořádá nadšený ciderista a malovýrobce Ondra Kopička, letos nabídne i výhled k sousedům na Slovensko, do Polska a Maďarska. A na rozdíl od produktů, které jsou běžně dostupné, v Meet Factory budou k ochutnání i naprosté rarity, cidery od amatérských výrobců, kteří mají cider jako hobby a často vyrábí jen pár demižonů. Kdo by netoužil okusit cidery pojmenované například Hubálovský darebák, Garage cider, Náčelník nebo Super pommeau? Z tradičních výrobců bude k ochutnání Tátův sad, F.H. Prager, Cidrerie Kliment nebo Magnetic Apple. 

Pro "zažranou" veřejnost a nadšené amatérské a profesionální výrobce proběhnou mezi pátou a půl osmou workshopy a přednášky na ciderová témata. Třeba o tom, jak důležité jsou pro kvalitní cider odrůdy jablek (a to zejména s přihlédnutím k těm českým, domácím). Dozvíte se, jakou základní technologii na výrobu cidrů v malém použít a také co dělat, když se cider nepovede - vylít jej je přímo hrubá chyba a velká škoda! Z nedobrého cideru totiž pořád může být skvělý ovocný ocet nebo jemná pálenka. Na workshopy a přednášky je třeba zakoupit speciální vstupné (pro odbornou veřejnost). Kdo chce jen ochutnávat, pro toho akce začíná ve 20:00.   

Podrobné informace o akci a vstupenkách najdete na www.winepunk.cz.

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit