0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hurá, tekutá jablka!

Hurá, tekutá jablka!
sdílet:
Není to tak dávno, kdy cider u nás znal málokdo a ještě pod názvem jablečný burčák či jabčák. Na rozdíl od zemí jako Francie nebo Velká Británie, které jsou ciderovými velmocemi, nemělo pití tohoto nápoje u nás velkou tradici.

Cider či cidre (podle toho, zda jde o francouzskou nebo britskou záležitost a způsob výroby) ale zažívá již pár let prudký rozkvět: kvalitních malovýrobců cideru je u nás tolik, že unesou vlastní přehlídku. Přijďte se podívat a ochutnat ve čtvrtek 8. 3. do pražské Meet Factory. Bude to stát za to! 

V pořadí již osmá přehlídka českých ciderů, kterou pořádá nadšený ciderista a malovýrobce Ondra Kopička, letos nabídne i výhled k sousedům na Slovensko, do Polska a Maďarska. A na rozdíl od produktů, které jsou běžně dostupné, v Meet Factory budou k ochutnání i naprosté rarity, cidery od amatérských výrobců, kteří mají cider jako hobby a často vyrábí jen pár demižonů. Kdo by netoužil okusit cidery pojmenované například Hubálovský darebák, Garage cider, Náčelník nebo Super pommeau? Z tradičních výrobců bude k ochutnání Tátův sad, F.H. Prager, Cidrerie Kliment nebo Magnetic Apple. 

Pro "zažranou" veřejnost a nadšené amatérské a profesionální výrobce proběhnou mezi pátou a půl osmou workshopy a přednášky na ciderová témata. Třeba o tom, jak důležité jsou pro kvalitní cider odrůdy jablek (a to zejména s přihlédnutím k těm českým, domácím). Dozvíte se, jakou základní technologii na výrobu cidrů v malém použít a také co dělat, když se cider nepovede - vylít jej je přímo hrubá chyba a velká škoda! Z nedobrého cideru totiž pořád může být skvělý ovocný ocet nebo jemná pálenka. Na workshopy a přednášky je třeba zakoupit speciální vstupné (pro odbornou veřejnost). Kdo chce jen ochutnávat, pro toho akce začíná ve 20:00.   

Podrobné informace o akci a vstupenkách najdete na www.winepunk.cz.

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč