Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hygge v kuchyni: Objevte jídla, která nakrmí i vaši duši

Telecí kuličky s mozzarellovou náplní
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Obyvatelé Skandinávského poloostrova vyvinuli koncept „hygge“, aby se cítili skvěle i v tomto nehostinném období. Takže pokud vám v posledních dnech není takzvaně do zpěvu, v tomto článku najdete několik tipů na jídla, která potěší nejen váš žaludek, ale i duši.

Hygge je dánské a norské slovo vyjadřující pocit útulnosti, který člověku přináší obklopování se věcmi a lidmi, s nimiž je mu dobře.

  • Hygge je užívání si pohody v okruhu rodiny a přátel nebo jen sám se sebou, ale hlavně v teple domova.
  • O oblíbenosti tohoto konceptu svědčí i fakt, že slovo hygge je v Dánsku jedním z nejvíce používaných.
  • K hygge patří pohodlné domácí oblečení, teplá deka, oblíbená knížka, svíčka, film, seriál, společenská hra a také něco dobrého na zub neboli „comfort food“. 
  • Toto anglické slovní spojení dokonale vystihuje hygge jídla (i některé nápoje), které vyvolávají pocity blaha a spokojenosti.

Hygge jídlo nakrmí vaši duši

Hygge atmosféru s sebou přináší pára linoucí se z horké polévky, podmanivá vůně svařeného vína s kořením, ranní příprava sametové ovesné kaše, pomalé pečení lokálních ryb s kořenovou zeleninou a celá řada dalších pochoutek. Objevte náš výběr devíti hygge jídel a nápojů, které vám zaručeně zvednou náladu.

Káva a jeden skořicový šnek, prosím!

Tohle sladké pečivo pochází ze Švédska, kde mu říkají kanellbular. Jedná se o rolky z kynutého těsta se spoustou skořice a kardamomu uvnitř a posypané perličkovým cukrem nebo plátky mandlí.

  • Káva a skořicový šnek je oblíbený ranní rituál mnoha Švédů. Zkuste tak začít svůj den a uvidíte, že bude skvělý.

Øllebrød –⁠ trochu jiná kaše k snídani

Seznamte se s tradiční dánskou kaší Øllebrød, která se připravuje z kváskového žitného chleba máčeného v pivu, a sladí se medem a rozinkami. 

  • Možná se to nezdá, ale jde o opravdovou lahůdku, která je lehce stravitelná a použitý chléb a pivo jí dodávají plnou karamelovou chuť. 
  • A pokud si na Øllebrød netroufáte, i klasická ovesná kaše vás přenese do sedmého nebe. Obzvlášť ta naše s griliášem a karamelizovanými jablky.

Slepičí polévka pro duši

To není jen název kultovního knižního bestselleru od Jacka Canfielda, ale jídlo, které vám pomůže postavit se na nohy při nachlazení. 

  • Dánská variace vývaru se jmenuje hønsekødssuppe a tvoří ji kuřecí vývar, mrkev, pórek, masové kuličky z vepřového nebo kuřecího masa a knedlíčky.

Masové kuličky milují všechny generace

A není se čemu divit. Jsou tak variabilní, že si je podle své chuti může upravit úplně každý. Dají se například propojit s různými luštěninami a obilovinami, které jim na chuti rozhodně neubírají.

  • V Dánsku je oblíbenou verzí masových koulí ta s kari omáčkou a rýží.

Otevřený sendvič pro dobrou náladu

V Dánsku mu říkají smørrebrød a většinou ho jedí k obědu. Je to taková severská verze našich chlebíčků.

  • Základem je hutný tmavý žitný chléb (rugbrød) namazaný máslem, ozdobený různorodými variacemi surovin (maso, ryby, vajíčka, sýr, ale i brambory s majonézou) a obložený čerstvou nebo nakládanou zeleninou.

Hygge jídlo může být i zdravá pochoutka

Sladká a tučná jídla jsou častou náplastí jakýchkoli splínů, ale věřte, že existují i zdravější a stejně lahodné pokrmy. Třeba ryby a mořské plody, které jsou pro severské země typické.

  • I u nás ale najdete vynikající lokální druhy ryb. Vyzkoušejte třeba pstruha s křenovou omáčkou.

Palačinky jsou ztělesněním hygge

Představte si to. Je nedělní dopoledne a váš byt voní čerstvě připravenými palačinkami nebo lívanci.

  • V Dánsku jim říkají pandekager a dají se přirovnat k francouzským crêpes, ale jsou ještě tenčí a mají křupavější okraje. Před srolováním se obvykle posypou cukrem nebo potřou marmeládou.

Svařené víno ve stylu hygge? Říkejte mu glogg

Ve Skandinávii patří mezi tradiční vánoční nápoje, ale proč si na něm nepochutnat i jindy? Receptů na glogg existuje celá řada.

  • Obvykle se začíná svařením vody s kořením. Nejpoužívanější je hřebíček, skořice, kardamom a zázvor.
  • Do svařené vody s kořením se dále přidává pomerančová či citronová kůra, rozinky a mandle. 
  • Tato směs se po pár minutách propasíruje a doplní vínem, případně tvrdým alkoholem. Vynikající je například s brandy nebo koňakem.

Zdroj: Apetit

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč