Indický dhal: Exotická pochoutka stará tisíce let. Znáte ji?

Indický dhal: Exotická pochoutka stará tisíce let. Znáte ji?
sdílet:

Tradiční indická kuchyně, to jsou záhadná koření, pálivé omáčky, omamné vůně… a čočka. Právě ta se v Indii řadí mezi nejčastější potraviny, které vám rodilí obyvatelé připraví na tisíc způsobů. Místní specialitou je také proslulý indický dal. Co se pod tímto záhadným názvem skrývá?

Indická kuchyně záhad zbavená

Dhal, dhál nebo daal patří mezi nejčastější jídla na indickém subkontinentu. Pokud si ale myslíte, že jde o jednu recepturu, mýlíte se: každá země má totiž svůj vlastní způsob přípravy. Vyrazíte-li na ochutnávku dalu napříč kontinentem, pokaždé vás něčím překvapí.

Malá lekce indické kuchyně

Malá lekce indické kuchyně

Více

  • Aby to bylo ještě zajímavější, jméno téhle tradiční pochoutky je jen o trochu méně rozmanité než způsob přípravy. Přinejmenším jeho psaná forma, který se objevuje hned v několika podobách. V cizojazyčných kuchařkách narazíte na pojmenování dal, dhal nebo dokonce daal.
  • Pod tajuplným pojmenováním se ukrývá označení polévky nebo kaše z nejrůznějších druhů luštěnin jako cizrna, čočka nebo fazole mungo.
  • Název pochází ze starověkého sanskrtu a znamená „oddělit“.  Termín se postupně vžil jako označení pro semena, která se vylupují z lusků.

Odkud se tu dal vlastně vzal?

Samotná Indie je dodnes považována za jednoho z největších producentů luštěnin a konzumace oblíbeného dalu má v zemi dlouhou historii.  Archeologická naleziště v okolí řeky Indu, naznačují, že se jeho historie začala psát před více než čtyřmi tisíci lety.

Červenočočkový dhal s cizrnou

Červenočočkový dhal s cizrnou

Více

V nadcházejících staletích získával na popularitě tzv. chana dal (kaše z cizrny), který si zamilovali středověcí vladaři. Došlo to dokonce tak daleko, že troufalé pokusy kuchařů servírovat i jiné varianty dhalu byly v té době označovány doslova za sebevraždu.

V současnosti existuje téměř nekonečná řada receptů, jak indický dal připravit. Mezi ty nejznámější patří například:

  • urad dhal – bílá čočka (bílá jsou semena, slupka je ale černá), oblíbená zejména v jižních částech Indie
  • panchratna dhal – směs pěti druhů luštěnin (fazole mungo, cizrna, čočka…), který patří v Indii mezi nejoblíbenější varianty
  • masoor dhal – hustá polévka z červené čočky

Kořeněný dhal z červené čočky + jehněčí maso

Kořeněný dhal z červené čočky + jehněčí maso

Více

Tři důvody, proč vyzkoušet indický dal

1. Jsou nutričně bohaté

Luštěniny jsou nabité proteiny a sacharidy, a umí snadno zasytit. Kromě toho obsahují také řadu důležitých minerálů a vitaminů.

2. Napomáhají hubnutí

Pokud se vyvarujete většího množství tuků, může vám dal pomoci třeba s hubnutím do plavek. Pokud jej navíc zkombinujete s kurkumou nebo kardamomem, možná budete zase o krok blíže k vaší vysněné postavě.

3. Jídlo hotové během chvilky

Indický dal je nenáročný na přípravu. Během dvaceti minut máte hotovou netradiční večeři, na které si pochutná celá rodina. Vyzkoušejte jeden z našich receptů a přesvědčte se sami.

Učarovala vám indická kuchyně? Níž najdete další recepty, se kterými budete u rodinného stolu za kulinářskou hvězdu.

Související recepty

Související články

Velký přehled luštěnin
  • Novinky a zajímavosti

Velký přehled luštěnin

Luštěniny jsou plody bobulovitých rostlin. Kromě notoricky známého hrachu, čočky a fazolí sem patří také cizrna a sójové boby. Fazole a čočka mají spoustu poddruhů lišících se barvou i chutí. Zařadit luštěniny do jídelníčku se vyplatí, jsou...
Autor: petr.suth

Obchod Apetit