Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Irma von Starkloff Rombauer: tragický příběh jedné z nejslavnějších amerických kuchařek

Amerika ji dodnes zbožňuje
ZDROJ: inthevintagekitchen.com
sdílet:

Bývala obyčejnou hospodyní ve státě Missouri, ale stala se z ní jedna z nejvlivnějších osobností americké domácí kuchyně dvacátého století. Irma von Starkloff Robauer (1877 – 1962)  sepsala knihu, která se od roku 1936, kdy ji vydala poprvé, dočkala už více než osmnácti milionů výtisků.

Její kniha neztrácí na popularitě ani dnes, a proto stojí za to Irmu von Strakloff Robauer poznat. Narodila se ve Spojených státek v roce 1877 jako nejmladší dítě rodiny lékaře Maxe von Starkloffa a jeho druhé ženy Emmy Kuhlmannové.

První syn zemřel v necelém roce

Irma se jako dítě vzdělávala se sestrou převážně doma, v mládí pak navštěvovala umělecké kurzy. V roce 1897 se seznámila s mladým právníkem Edgarem Rombauerem a o dva roky později se vzali. Oba měli málo peněz, proto bydleli v malém pronajatém bytě a nemohli si dovolit žádnou pomoc v domácnosti.

  • V roce 1900 se jim narodil syn Roland. Bohužel se ale nedožil ani jednoho roku. Irma s manželem byli zdrceni. Opustili byt a nastěhovali se k Irminým rodičům. Když se o rok později vrátili do St. Louis, narodilo se jim druhé dítě, dcera Marion.

  • Když se opět osamostatnili, Irma porodila svému muži ještě jedno dítě, Edgara Rodericka mladšího. Jen o domácnost se ale rozhodně nestarala. Často navštěvovala elitní středeční St. Louisův klub.
  • Edgar zase miloval výlety do přírody, a tak celá rodina často jezdila na chatu do Michiganu. Právě zde se také Irma naučila skvěle vařit. Oba začali postupně vydělávat víc peněz a Irma se postupem času dostala mezi smetánku.

Manžel trpěl vážnými zdravotními problémy

Její muž ale začal později propadat vážným depresím. Navíc mu lékaři diagnostikovali rakovinu močového měchýře. Proto se rodina přestěhovala do Jižní Karolíny. Když to vypadalo, že se Edgar z depresí dostal, spáchal sebevraždu.

  • Krátce na to vypukla hospodářská krize a Irma okamžitě začala hledat nový zdroj příjmů, který by ji dokázal uživit. Přestěhovala se do levnějšího bytu ve West Endu v St. Louise a rozhodla se napsat kuchařku.

Kuchařku jí nikdo vydat nechtěl

  • Složila ji z vlastních receptů, které dlouhé měsíce testovala, aby je vyladila k dokonalosti. Její dcera Marion jí s psaním kuchařky pomáhala. Dokonce ji i ilustrovala.
  • Když konečně byla kuchařka kompletní, hledala Irma vydavatele. Nenašla ho, proto se rozhodla financovat vydání kuchařky z peněz po svém zesnulém manželovi. 
  • Kuchařku nechala vytisknout v nákladu tří tisíc kusů a pojmenovala ji Joy of Cooking: A Compilation of Reliable Recipes with a Casual Culinary Chat (1931).

Čtenáře bavil humorný styl

Její čtenáře ovšem nenadchly jenom samotné recepty, ale také humorný styl a anekdoty vetkané do receptů. Lidé se při čtení kuchařky připadali, jako by Irma stála vedle nich a neustále si s nimi povídala a přitom jim radila, jak mají daný pokrm připravovat.

Nejprve kuchařku prodávala jen mezi přáteli a známými, později jí pomohly v propagaci také místní noviny. Už tehdy byla její kuchařka naprosto revoluční záležitostí. Irma sestavila ingredience tak, jak měly jít za sebou a ještě označila tučně. To do té doby bylo naprosto nevídané.

Mrtvice ji upoutala na lůžko

  • V polovině čtyřicátých let už se její kuchařka rozšířila do celých Spojených států.
  • Irma oslavila sedmdesáté narozeniny a její zdraví se rychle zhoršovalo.
  • Přesto vydala další kuchařku s názvem A Cookbook for Girls and Boys (1946), kterou ovšem musela dokončit její dcera Marion. 
  • V roce 1951 se Irma Rombauer vydala se svým vnukem na turné po Evropě, později navštívila i Mexico City v Jižní Americe.
  • V roce 1955 ji postihla první mrtvice. Ty ji v dalších letech potkaly ještě několikrát. Nakonec Irma přišla o řeč a nebyla schopná ovládat své tělo.
  • Dcera Marion ji po dobu nemoci dokázala ve všem skvěle zastoupit.
  • Irma zemřela v pečovatelském domě 17. října 1962.

Prodalo se přes 18 milionů výtisků

Kuchařka Marion Rombauer Joy of Cooking žila nadále vlastním životem. Její syn Ethan a dcera Marion se pustili do společné revize kuchařky a nahradili zastaralé receptury modernějšími.

I díky tomu je dodnes kuchařka považována za jedno z nejzásadnějších kuchařských děl v dějinách Spojených států amerických. Dosud se prodalo přes osmnáct milionů výtisků a stále se těší obrovské popularitě.

Související články

Autor: Michaela Dočkalová

Apetit magazín

AD
V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro
  • Tipy na víkend

V Karlových Varech si užijete nejen lázně, ale i gastro

Staňte se hostem Hotelu Thermal v Karlových Varech a ponořte se do kulinářského ráje, kde se spojuje to nejlepší z tradiční české kuchyně s lahůdkami mezinárodní gastronomie. Objevte místní kulinářské tajemství v hotelové restauraci s...
Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Líná kuchařka: Jak se dobře najíst bez dlouhého vaření

Edice Apetit se rozrůstá o další novinku. Línou kuchařku jsme ušili na míru všem, kteří rádi dobře jedí, ale nemají čas nebo chuť trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Kniha je plná receptů, které pravděpodobně znáte. My jsme je ale zjednodušili...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč
Dostupný
399 Kč
239 Kč