0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Italská vína doprovázejí českou kuchyni — 1. díl

červené víno - přípitek
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Italský úřad pro zahraniční obchod (ICE), jakási obdoba českého CzechTrade, si dal za úkol ukázat, že italská vína jsou nejen zajímavá a vynikající, ale i perfektně pasují k tradičním českým a moravským pokrmům. Oslovuje postupně zajímavé pražské restaurace a společně s nimi sestavuje menu. Některá z vín už nyní prodává Wine Food Market, ta ostatní se na večeřích snaží najít své prodejce. V restauraci Gran Fama ve Vladislavově ulici se o přízeň obchodníků ucházela vína z oblasti Piemonte.

Barbera d´Asti Gradale 2005 DOC (Villa Terlina) doprovázelo první studený předkrm, zaječí paštiku na tmavém domácím chlebu s brusinkami a mandlovými lupínky, doplněnou sušenou švestkou ve slaninovém kabátku. Rodinná firma Azienda Agricola Villa Terlina se rozkládá na sedmi hektarech vinic v srdci Piemontu, kde tradičními i moderními biodynamickými postupy pěstuje pouze autochtonní odrůdy (Barbera, Nebbiolo a Uvalino). Představené víno Gradale má širokou strukturu, je měkké, s typickými sladkými známkami po červeném ovoci a koření. Otevírá se poměrně brzy, může být proto konzumováno mladé, ale časem získává na plnosti.

Barbera d’Alba Superiore (Veglio Michelino & Figlio) doplnilo druhý studený předkrm, čerstvě uzená kachní prsa s brusinkovo-balzamikovou redukcí na variaci listových salátů. Společnost Veglio Michelino & Figlio je z vinařské oblasti Diano d’Alba – Montelupo Albese. Toto tělnaté víno s příjemnou kyselinkou zraje jeden rok v dubových sudech ze Slovinska a dozrává minimálně šest měsíců v lahvi.

Barbaresco DOCG 2005 Gianmate (Giacosa Fratelli SRL) se snoubilo s teplým předkrmem, pečenou křepelkou se slaninovým kabátkem, plněnou kaštanovou fáší. Giacosa Fratelli je rodinný podnik založený v roce 1895 v jedné z nejlepších oblastí vín Barolo.  Během desetiletí se zaměřil na výrobu co nejkvalitnějších vín oblasti Neive a Basarin. V poslední době se snaží vycházet vstříc chuti spotřebitelů, kteří podle něj požadují strukturovaná kulatá červená vína. Sází proto na kombinaci moderních výrobních postupů a jedinečnost vinařské oblasti. Představené víno pochází z odrůdy Nebbiolo, od rubínové barvy přechází do granátově červené, má výraznou, ale jemnou vůni se známkami fialek a chuť suchou, měkkou, jemně sametovou a plné tělo.

červené víno barbaresco
 
Barolo Manzoni 2004 DOCG (Fratelli Ferrero) se podávalo k hlavnímu chodu, daňčí pečeni s listovým špenátem se smetanou a česnekem a s bramborovými miniknedlíky. Vinařství Fratelli Ferrero se nachází v srdci oblasti Barolo. Velký důraz klade na používání co nejméně chemických produktů. Na rozloze 4,5 hektaru pěstuje kvalitní vína Barolo. Ve sklepích z roku 1750 každoročně vyrobí 2000 lahví Cru Barola Manzoni a 7500 lahví Barola Gattera Bricco Luciano. Vína nejsou filtrovaná. Celkem vyprodukuje 22 tisíc lahví ročně. Barolo Manzoni 2004 má rubínově červenou barvu, výraznou vůni se známkami oříšků, tabáku a sušeného ovoce a plnou, harmonickou a vytrvalou chuť.


  červené víno barolo


Na závěr se k domácí čokoládové pralince degustovalo Moscato d'Asti DOCG (Vallebelbo). Pahorky kolem městečka Santo Stefano Belbo zrodily víno slámově žluté barvy se zlatavými odlesky; ovocné, výrazně aromatické vůně se známkami akátového medu a květů a nasládlé, aromatické a vyvážené chuti. Skvělé zakončení.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč