Italský úřad pro zahraniční obchod (ICE), jakási obdoba českého CzechTrade, si dal za úkol ukázat, že italská vína jsou nejen zajímavá a vynikající, ale i perfektně pasují k tradičním českým a moravským pokrmům. Oslovuje postupně zajímavé pražské restaurace a společně s nimi sestavuje menu. Některá z vín už nyní prodává Wine Food Market, ta ostatní se na večeřích snaží najít své prodejce. V restauraci Gran Fama ve Vladislavově ulici se o přízeň obchodníků ucházela vína z oblasti Piemonte.
Azienda Agricola Villa Terlina se rozkládá na sedmi hektarech vinic v srdci Piemontu, kde tradičními i moderními biodynamickými postupy pěstuje pouze autochtonní odrůdy (Barbera, Nebbiolo a Uvalino). Představené víno Gradale má širokou strukturu, je měkké, s typickými sladkými známkami po červeném ovoci a koření. Otevírá se poměrně brzy, může být proto konzumováno mladé, ale časem získává na plnosti.
Barbera d’Alba Superiore (Veglio Michelino & Figlio) doplnilo druhý studený předkrm, čerstvě uzená kachní prsa s brusinkovo-balzamikovou redukcí na variaci listových salátů. Společnost Veglio Michelino & Figlio je z vinařské oblasti Diano d’Alba – Montelupo Albese. Toto tělnaté víno s příjemnou kyselinkou zraje jeden rok v dubových sudech ze Slovinska a dozrává minimálně šest měsíců v lahvi.
Barbaresco DOCG 2005 Gianmate (Giacosa Fratelli SRL) se snoubilo s teplým předkrmem, pečenou křepelkou se slaninovým kabátkem, plněnou kaštanovou fáší. Giacosa Fratelli je rodinný podnik založený v roce 1895 v jedné z nejlepších oblastí vín Barolo. Během desetiletí se zaměřil na výrobu co nejkvalitnějších vín oblasti Neive a Basarin. V poslední době se snaží vycházet vstříc chuti spotřebitelů, kteří podle něj požadují strukturovaná kulatá červená vína. Sází proto na kombinaci moderních výrobních postupů a jedinečnost vinařské oblasti. Představené víno pochází z odrůdy Nebbiolo, od rubínové barvy přechází do granátově červené, má výraznou, ale jemnou vůni se známkami fialek a chuť suchou, měkkou, jemně sametovou a plné tělo.
Barolo Manzoni 2004 DOCG (Fratelli Ferrero) se podávalo k hlavnímu chodu, daňčí pečeni s listovým špenátem se smetanou a česnekem a s bramborovými miniknedlíky. Vinařství Fratelli Ferrero se nachází v srdci oblasti Barolo. Velký důraz klade na používání co nejméně chemických produktů. Na rozloze 4,5 hektaru pěstuje kvalitní vína Barolo. Ve sklepích z roku 1750 každoročně vyrobí 2000 lahví Cru Barola Manzoni a 7500 lahví Barola Gattera Bricco Luciano. Vína nejsou filtrovaná. Celkem vyprodukuje 22 tisíc lahví ročně. Barolo Manzoni 2004 má rubínově červenou barvu, výraznou vůni se známkami oříšků, tabáku a sušeného ovoce a plnou, harmonickou a vytrvalou chuť.
Na závěr se k domácí čokoládové pralince degustovalo Moscato d'Asti DOCG (Vallebelbo). Pahorky kolem městečka Santo Stefano Belbo zrodily víno slámově žluté barvy se zlatavými odlesky; ovocné, výrazně aromatické vůně se známkami akátového medu a květů a nasládlé, aromatické a vyvážené chuti. Skvělé zakončení.