Ivančice mají po 45 letech tradiční chřestovnu

sdílet:
Získá vanecký chřest zpět svůj věhlas? Místní zeleninu ochutnáte v ukázkové malopěstírně už za pět let.

Po dlouhých 45 letech bude na pozemcích u Stříbského mlýna v jihomoravských Ivančicích založena pěstírna chřestu. Tentokrát však nepůjde o obnovení té původní, která byla uzavřena v 70. letech, nýbrž o nový koncept ukázkové zahrady, která svým budoucím návštěvníkům zprostředkuje ukázku bývalé slávy vaneckého chřestu. Ten si ještě za Rakouska-Uherska oblíbila i císařovna Sissi.

„Zaměřovat se budeme v podstatě pouze na zelený chřest, kterého je nedostatek a jehož pěstování není tak náročné na techniku. Bílý budeme pěstovat jen okrajově, postaru pod hliněnými poklopy. Půjde hlavně o ukázku, jak zde pěstování kdysi vypadalo. Naším snem je vzbudit zájem dalších zemědělců a za pár let vařit z vaneckého chřestu alespoň v jedné z festivalových restaurací,“ řekl o chřestovně Aleš Tureček, hlavní organizátor ivančických Slavností chřestu.



Chřestové slavnosti už po dvacáté


Nečekejte, do Ivančic můžete na tradiční chřest zajet už letos. Největší chřestové slavnosti v republice oslaví své dvacáté narozeniny 23. května na Palackého náměstí v Ivančicích u Brna. Oslava potrvá tři dny, během kterých můžete ochutnat speciální chřestové menu, připravené michelinským kuchařem Romanem Paulusem, nebo zhlédnout kuchařskou show brněnské restaurace Bohéma. Více info o festivalu a ukázkové pěstírně chřestu najdete tady.

Tip redakce: Chřest neboli špargl je zdravá rostlina, bohatá na vitaminy A, E a C, draslík, zinek, jód nebo kyselinu listovou. Působí močopudně a pomáhá tělu zbavovat se škodlivin. Je chutnou prevencí proti vzniku nádorů trávicího traktu a prý účinkuje i jako afrodiziakum. Návod na jeho přípravu a tipy na recepty najdete tady.

Připravila Nikita Rybová

Autor: Redakce Apetit

Obchod Apetit