V sobotu 13. října se v Gastrostudiu Národního zemědělského muzea konal kurz vaření s Apetitem. A jaké recepty z asijské kuchyně se naučilo se pod vedením šéfkuchaře Petra Vláska uvařit deset čtenářů Apetitu?
Příprava známých asijských pokrmů pod vedením šéfkuchaře Petra Vláska se odehrávala v uvolněné a přátelské atmosféře. Při organizaci kurzu vaření s Apetitem se počítalo i s doprovodem, každý z pěti výherců si tedy mohl přivést kamaráda nebo člena rodiny, celkem tedy vařilo pět dvojic na pěti stanovištích. Základ na některá jídla, například vývar na polévku, připravovali všichni společně, ovšem jinak měla každá dvojice na svém stanovišti připravené rozvážené suroviny a recept. Postupně se tak všichni naučili všechna jídla.
Co bylo na menu?
Petr Vlásek, člen národního týmu kuchařů a cukrářů České republiky pracujícího pod záštitou AKC ČR, si pro účastníky kurzu přichystal klasická asijská jídla: čtenáři Apetitu tak začali tartarem z tuňáka s wakame salátem a japonskou majonézou, pokračovali polévkou tom yum a krevetami pad thai a kuchařský maraton zakončili thajským červeným kari s kuřecím masem a jasmínovou rýží. Před samotným vařením se účastníci kurzu seznámili se surovinami. Přípravu každého chodu – včetně krájení a dalších potřebných technik – Petr Vlásek nejprve všem předvedl, a pak se účastníci kurzu pustili samostatně na svých stanovištích do vaření. Poté si každý to, co navařil, také snědl. A všichni si své výtvory pochvalovali.