0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na jarní výsadbu zeleniny, aby vaše sklizeň byla úspěšná?

Jak na jarní výsadbu zeleniny, aby vaše sklizeň byla úspěšná?
sdílet:
Jaro, obzvláště jeho počátek teď v březnu, je to pravé období na předpěstování různých druhů zeleniny. My vám poradíme jak na to, aby vaše sklizeň byla úspěšná a vy jste si mohli pochutnat na šťavnaté mrkvi nebo rajčatech. Jakou zeleninu sázet a kdy, jakou si předpěstovat doma a jakou koupit v sazeničkách?

Jakou zeleninu si předpěstovat doma?

Listová zelenina – hlávkový salát, římský salát nebo třeba polníček si předpěstujte doma v teple, ideálně v období mezi únorem a dubnem. Výsadbu si dejte ideálně na parapet, kam svítí slunce. Jakmile budou mít rostlinky asi 4 až 6 listů a venku bude přes den více jak 16 °C a v noci už nebude mrznout, můžete rostlinky přemístit ven do záhonku.

Plodová zelenina – také plodovou zeleninu jako jsou rajčata, papriky a okurky je potřeba předpěstovat v teple domova.

  • Rajčata – rajčata v interiéru vysejte ideálně v březnu. Jakmile začnou rašit první listy, rostlinky z husté výsadby přemístěte do kelímků po jednom, aby zesílily. Ven je vysaďte až v polovině května, kdy bude teplota už kolem 20 °C.
  • Papriky – papriku si doma můžete vysít již od února, ale rostlinky dejte na záhonek až na konci května. Paprika potřebuje opravdu teplo, a to až kolem 25 °C.
  • Okurky – na předpěstování okurek máte ještě čas, stačí, když začnete ke konci dubna. Během 14 dnů už by měly mít rostlinky dva listy a vy je budete moct přemístit ven.
     

Jakou zeleninu koupit v sazeničkách?

Cibulová zelenina – bez cibule se vaření zkrátka neobejde. A není nad to dojít si pro cibuli na svůj vlastní záhonek na zahrádce. Cibuloviny jako je jarní cibulka, cibule či pórek si kupte v zahradnictví jako malé cibulky, klidně už teď, a začátkem dubna je můžete vysadit na záhonek. Vybírejte si cibulky, které na první pohled vypadají silně a zdravě.

Jakou zeleninu sít rovnou do záhonu?

Kořenová zelenina – mrkev, petržel, celer či ředkvičky si můžete buď předpěstovat doma za oknem už v únoru, ale když vydržíte do poloviny dubna, kdy už bude tepleji, semena můžete zasít rovnou do půdy.

Košťálová zelenina – semena květáku, zelí, brokolice, kapusty nebo kadeřávku můžete také sít rovnou do půdy, a to ideálně začátkem dubna, kdy se venkovní teploty pohybují kolem 15 °C a sluníčko svítí o sto šest.

7 pravidel pro správnou výsadbu

  1. Kvalitní semena či sazenice – pokud jste se rozhodli pro předpěstování rostlinek doma, dbejte na výběr kvalitních semen či sazenic, ze kterých budete zeleninu pěstovat. Semena by měla být čistá, přibližně stejně velká a nepoškozená. U sazenice se zaměřte na kořen, který by měl být silný a vitální na první pohled.
  2. Vhodná doba – obecně je vhodné semínka zeleniny zasévat v březnu a v květnu je pak přemístit na venkovní záhonek.
  3. Dostatek světla – světlo je pro správný vývoj rostliny nesmírně důležité. Proto dbejte na dostatek slunečního svitu už od zasetí semínka. Při předpěstování doma tak dejte květináč ideálně na parapet, kam svítí slunce.
  4. Zálivka – výsadbu každý den oroste vodou, obzvlášť, pokud na ni hodně svítí slunce.  
  5. Úprava sazenic před výsadbou – než rostliny zasadíte do venkovního záhonku, je potřeba je tak týden před tím začít přivykat na jiné prostředí. Zalévejte je méně a často větrejte. Těsně před výsadbou také odstraňte suché a poškozené listy.
  6. Příprava půdy – před výsadbou vytvořte pro rostlinky či semínka co nejpříznivější prostředí, a to už na podzim. Po úrodě záhon vyčistěte a povápněte, abyste odkyselili půdu. Do hlíny také zarýpejte hnůj. Na jaře půdu můžete ještě provzdušnit pískem (obzvlášť půdu chystanou pro cibuloviny, které nesnáší těžkou zem), rozhrabat a rozbít hroudy. Rostlinky můžete podpořit speciálním hnojivem určeným pro konkrétní zeleninu. Nejčastěji se hnojí rajčata či cukety. Pozor ale, aby byly kořeny rostliny dostatečně obaleny zeminou, jinak byste je hnojivem mohli spálit.
  7. Hloubka výsadby – rostlinky s kořenovým balem sázejte do stejné hloubky, v jaké byly v truhlíku nebo jiné nádobě při předpěstování. Trochu hlouběji můžete sázet rajčata či okurky. Hluboko naopak nesázejte sazenice s volnými kořínky. Vždy dbejte na to, abyste hlínu ke každé rostlině pořádně přimáčkli. 
     

Související články

Pažitka: zázračná bylina pro dobré trávení a krevní tlak
  • Tipy a triky

Pažitka: zázračná bylina pro dobré trávení a krevní tlak

Pažitku dobře známe jako bylinu s dlouhým stonkem, jejíž květ může být pro svou příjemnou fialovou barvu krásnou ozdobou zahrady. Nejen stonek, ale i květy pažitky jsou jedlé a můžete je použít třeba na ozdobu svěžích salátů. Pažitka patří...
Co se zbylou zeleninou z vývaru? Rozhodně ji nevyhazujte
  • Tipy a triky

Co se zbylou zeleninou z vývaru? Rozhodně ji nevyhazujte

Někdy máme chuť na čistý vývar, případně si jej připravujeme jako základ do dalších jídel. Nastává pak otázka, co se zbylou zeleninou. Zajisté se dá nabídnout psímu členovi domácnosti či dalším zvířatům, je však škoda zbylé vitaminy spolu s...

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit