Jak na ovocné knedlíky

Jak na ovocné knedlíky
sdílet:
Naučte se uvařit báječné knedlíky z kynutého, tvarohového či odpalovaného těsta! Naplnit je můžete meruňkami, borůvkami, višněmi či jahodami. A když se vám nebude chtít balit ovoce a koulet knedlíky, připravte si místo nich nočky s lahodnou omáčkou z ovoce!

Ovocné knedlíky si alespoň jednou za léto dá asi každý z nás. Někdo si dopřeje pár kousků jen jako dezert, někdo je zbožňuje jako skvělou sladkou večeři či oběd. Pojďme se podívat, jak připravit co nejlepší borůvkové, meruňkové, višňové či jahodové knedlíky.

Vyberte si těsto a ovoce, které vám chutná. Někdo přísahá na tvarohové knedlíky plněné jahodami, jiný nedá dopustit na kynuté borůvkové s pořádnou porcí šlehačky, další si potrpí na lehké odpalované těsto s meruňkou uvnitř. A ovocné knedlíky si můžou dopřát i ti, kteří se vyhýbají lepku, třeba s receptem na bezlepkové knedlíky s meruňkami z pohankového těsta. Při rozhodování, jaké knedlíky si uvařit dnes, hraje roli i čas, který na přípravu máte, a úsilí, jaké jste do vaření ochotni vložit.

Kynuté knedlíky

Jsou časově nejnáročnější, protože kynuté těsto nemůžete uspěchat. Ale zároveň patří k absolutní klasice a třeba v kombinaci s borůvkami jsou jednoznačně nejoblíbenější. Když si objednáte v restauraci ovocné knedlíky, téměř s jistotou vám nabídnou právě kynuté. S redakcí Apetitu se o recept na ty svoje podělil mistr tradiční české kuchyně Jaroslav Sapík, který nám potvrdil, že kynuté borůvkové jsou jasný hit: „Na tyhle kynuté knedlíky se k nám zákazníci vracejí pravidelně každou sezonu.“ 

Kynuté borůvkové knedlíky, foto Alena Hrbková, archiv časopisu Apetit
Kynuté borůvkové knedlíky podle Jaroslava Sapíka
Foto Alena Hrbková, archiv časopisu Apetit

Tipy a triky: Jak na nejlepší kynuté knedlíky

  • Těsto potřebuje čas a teplé místo, kde může kynout. Čím teplejší den, tím to půjde rychleji. Dopřejte těstu alespoň 30 minut, než ho naporcujete a pustíte se do balení. Po zabalení musí knedlíky ještě 15 minut odpočívat, aby opět nakynuly.
     
  • Vkládejte je do opravdu vroucí lehce osolené vody. Podle velikosti je vařte 3–5 minut z jedné strany, otočte a pokračujte ve vaření ještě 3 minuty.
     
  • Knedlíky můžete připravit i v páře. Tam k uvaření potřebují 15 minut.
     
  • Po uvaření knedlíky lehce natrhněte či propíchněte vidličkou, aby z nich vyšla pára a nesrazily se.
     
  • Mimo sezonu můžete knedlíky připravit i z mražených borůvek. Praktičtější je plnit knedlíky dříve, než plody rozmrznou, počítejte ale s tím, že se tím zpomalí kynutí těsta. Knedlíky pak musíte před vařením nechat v teple o něco déle, než je zapsáno v předpisu. Anebo je nechte dokynout v troubě vyhřáté na 30–40 °C.
     

Jak to dělají u sousedů

Zajímavé variace na kynuté knedlíky najdeme u našich německy mluvících sousedů. V Rakousku jsme si zamilovali klasiku alpských sjezdovek, pařený povidlový germknödel. V Německu nás zaujal recept na višňové dampfnudeln – což jsou úplně božské knedlíky s pro nás krajně neobvyklou přípravou. V rendlíku na malém plameni se totiž ve vrstvě mléka pomalu vaří, napařují a pečou zároveň. Na konci by na dně hrnce nemělo zbýt žádné mléko a knedlíky by měly mít zespod lahodnou vypečenou kůrčičku.

Další možnosti: tvarohové, odpalované a bramborové

Jak na knedlíky z ostatních typů těst, si ukážeme v dalších dílech našeho ovocně-knedlíkového seriálu. A přidáme i recepty na noky s ovocnou omáčkou či ovocem plněné taštičky z nudlového těsta, oblíbené na východ od našich hranic. Ale pokud už se vám nechce číst další teorie a raději byste se hned pustili do vaření, podívejte se na kompilát receptů Ovocné knedlíky.

 
Tipy a triky, jak uvařit knedlíky z tvarohového těsta, hledejte v 2. dílu seriálu, který jsme publikovali pod názvem Jak uvařit tvarohové knedlíky.
 
Knedlíky z odpalovaného těsta, jakož i vařené taštičky plněné ovocem se naučíte uvařit ve 3. dílu seriálu.
Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit