0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na ovocné knedlíky z kynutého těsta

knedlíky z kynutého těsta
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Naučte se uvařit báječné knedlíky z kynutého, tvarohového či odpalovaného těsta! Naplnit je můžete meruňkami, borůvkami, višněmi či jahodami. A když se vám nebude chtít balit ovoce a koulet knedlíky, připravte si místo nich nočky s lahodnou omáčkou z ovoce!

Ovocné knedlíky si alespoň jednou za léto dá asi každý z nás. Někdo si dopřeje pár kousků jen jako dezert, někdo je zbožňuje jako skvělou sladkou večeři či oběd. Pojďme se podívat, jak připravit co nejlepší borůvkové, meruňkové, višňové či jahodové knedlíky.

Kynuté knedlíky

Jsou časově nejnáročnější, protože kynuté těsto nemůžete uspěchat. Ale zároveň patří k absolutní klasice a třeba v kombinaci s borůvkami jsou jednoznačně nejoblíbenější. Když si objednáte v restauraci ovocné knedlíky, téměř s jistotou vám nabídnou právě kynuté.

Tipy a triky: Jak na nejlepší kynuté knedlíky

  • Těsto potřebuje čas a teplé místo, kde může kynout. Čím teplejší den, tím to půjde rychleji. Dopřejte těstu alespoň 30 minut, než ho naporcujete a pustíte se do balení. Po zabalení musí knedlíky ještě 15 minut odpočívat, aby opět nakynuly.
     
  • Vkládejte je do opravdu vroucí lehce osolené vody. Podle velikosti je vařte 3–5 minut z jedné strany, otočte a pokračujte ve vaření ještě 3 minuty.
     
  • Knedlíky můžete připravit i v páře. Tam k uvaření potřebují 15 minut.
     
  • Po uvaření knedlíky lehce natrhněte či propíchněte vidličkou, aby z nich vyšla pára a nesrazily se.
     
  • Mimo sezonu můžete knedlíky připravit i z mražených borůvek. Praktičtější je plnit knedlíky dříve, než plody rozmrznou, počítejte ale s tím, že se tím zpomalí kynutí těsta. Knedlíky pak musíte před vařením nechat v teple o něco déle, než je zapsáno v předpisu. Anebo je nechte dokynout v troubě vyhřáté na 30–40 °C.
     

Jak to dělají u sousedů

Zajímavé variace na kynuté knedlíky najdeme u našich německy mluvících sousedů.

  • V Rakousku jsme si zamilovali klasiku alpských sjezdovek, pařený povidlový germknödel.
  • V Německu nás zaujal recept na višňové dampfnudeln – což jsou úplně božské knedlíky s pro nás krajně neobvyklou přípravou. V rendlíku na malém plameni se totiž ve vrstvě mléka pomalu vaří, napařují a pečou zároveň. Na konci by na dně hrnce nemělo zbýt žádné mléko a knedlíky by měly mít zespod lahodnou vypečenou kůrčičku.

Související články

Jak na ovocné knedlíky z odpalovaného těsta
  • Zajímavosti

Jak na ovocné knedlíky z odpalovaného těsta

Ve třetím dílu seriálu o vaření ovocných knedlíků se podíváme na odpalované těsto. Vysvětlíme techniku odpalování, nabídneme recepty a zmíníme i další sladká jídla s ovocem, která se podobně jako knedlíky vaří a podávají s cukrem, máslem,...
Jak uvařit tvarohové knedlíky
  • Jak na to

Jak uvařit tvarohové knedlíky

Ovocné knedlíky nás můžou provázet celé léto. Každý si přijde na své! V 2. dílu seriálu poradíme, jak dlouho vařit knedlíky z tvarohového těsta a s čím je zkombinovat. A zmíníme i noky a další podobné recepty.  ...
Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit