Ovocné knedlíky si alespoň jednou za léto dá asi každý z nás. Někdo si dopřeje pár kousků jen jako dezert, někdo je zbožňuje jako skvělou sladkou večeři či oběd. Pojďme se podívat, jak připravit co nejlepší borůvkové, meruňkové, višňové či jahodové knedlíky.
Vyberte si těsto a ovoce, které vám chutná. Někdo přísahá na tvarohové knedlíky plněné jahodami, jiný nedá dopustit na kynuté borůvkové s pořádnou porcí šlehačky, další si potrpí na lehké odpalované těsto s meruňkou uvnitř. A ovocné knedlíky si můžou dopřát i ti, kteří se vyhýbají lepku, třeba s receptem na bezlepkové knedlíky s meruňkami z pohankového těsta. Při rozhodování, jaké knedlíky si uvařit dnes, hraje roli i čas, který na přípravu máte, a úsilí, jaké jste do vaření ochotni vložit.
Kynuté knedlíky
Jsou časově nejnáročnější, protože kynuté těsto nemůžete uspěchat. Ale zároveň patří k absolutní klasice a třeba v kombinaci s borůvkami jsou jednoznačně nejoblíbenější. Když si objednáte v restauraci ovocné knedlíky, téměř s jistotou vám nabídnou právě kynuté. S redakcí Apetitu se o recept na ty svoje podělil mistr tradiční české kuchyně Jaroslav Sapík, který nám potvrdil, že kynuté borůvkové jsou jasný hit: „Na tyhle kynuté knedlíky se k nám zákazníci vracejí pravidelně každou sezonu.“
Kynuté borůvkové knedlíky podle Jaroslava Sapíka
Foto Alena Hrbková, archiv časopisu Apetit
Tipy a triky: Jak na nejlepší kynuté knedlíky
- Těsto potřebuje čas a teplé místo, kde může kynout. Čím teplejší den, tím to půjde rychleji. Dopřejte těstu alespoň 30 minut, než ho naporcujete a pustíte se do balení. Po zabalení musí knedlíky ještě 15 minut odpočívat, aby opět nakynuly.
- Vkládejte je do opravdu vroucí lehce osolené vody. Podle velikosti je vařte 3–5 minut z jedné strany, otočte a pokračujte ve vaření ještě 3 minuty.
- Knedlíky můžete připravit i v páře. Tam k uvaření potřebují 15 minut.
- Po uvaření knedlíky lehce natrhněte či propíchněte vidličkou, aby z nich vyšla pára a nesrazily se.
- Mimo sezonu můžete knedlíky připravit i z mražených borůvek. Praktičtější je plnit knedlíky dříve, než plody rozmrznou, počítejte ale s tím, že se tím zpomalí kynutí těsta. Knedlíky pak musíte před vařením nechat v teple o něco déle, než je zapsáno v předpisu. Anebo je nechte dokynout v troubě vyhřáté na 30–40 °C.
Jak to dělají u sousedů
Zajímavé variace na kynuté knedlíky najdeme u našich německy mluvících sousedů. V Rakousku jsme si zamilovali klasiku alpských sjezdovek, pařený povidlový germknödel. V Německu nás zaujal recept na višňové dampfnudeln – což jsou úplně božské knedlíky s pro nás krajně neobvyklou přípravou. V rendlíku na malém plameni se totiž ve vrstvě mléka pomalu vaří, napařují a pečou zároveň. Na konci by na dně hrnce nemělo zbýt žádné mléko a knedlíky by měly mít zespod lahodnou vypečenou kůrčičku.
Další možnosti: tvarohové, odpalované a bramborové
Jak na knedlíky z ostatních typů těst, si ukážeme v dalších dílech našeho ovocně-knedlíkového seriálu. A přidáme i recepty na noky s ovocnou omáčkou či ovocem plněné taštičky z nudlového těsta, oblíbené na východ od našich hranic. Ale pokud už se vám nechce číst další teorie a raději byste se hned pustili do vaření, podívejte se na kompilát receptů Ovocné knedlíky.