0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak na ovocné knedlíky z kynutého těsta

knedlíky z kynutého těsta
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Naučte se uvařit báječné knedlíky z kynutého, tvarohového či odpalovaného těsta! Naplnit je můžete meruňkami, borůvkami, višněmi či jahodami. A když se vám nebude chtít balit ovoce a koulet knedlíky, připravte si místo nich nočky s lahodnou omáčkou z ovoce!

Ovocné knedlíky si alespoň jednou za léto dá asi každý z nás. Někdo si dopřeje pár kousků jen jako dezert, někdo je zbožňuje jako skvělou sladkou večeři či oběd. Pojďme se podívat, jak připravit co nejlepší borůvkové, meruňkové, višňové či jahodové knedlíky.

Kynuté knedlíky

Jsou časově nejnáročnější, protože kynuté těsto nemůžete uspěchat. Ale zároveň patří k absolutní klasice a třeba v kombinaci s borůvkami jsou jednoznačně nejoblíbenější. Když si objednáte v restauraci ovocné knedlíky, téměř s jistotou vám nabídnou právě kynuté.

Tipy a triky: Jak na nejlepší kynuté knedlíky

  • Těsto potřebuje čas a teplé místo, kde může kynout. Čím teplejší den, tím to půjde rychleji. Dopřejte těstu alespoň 30 minut, než ho naporcujete a pustíte se do balení. Po zabalení musí knedlíky ještě 15 minut odpočívat, aby opět nakynuly.
     
  • Vkládejte je do opravdu vroucí lehce osolené vody. Podle velikosti je vařte 3–5 minut z jedné strany, otočte a pokračujte ve vaření ještě 3 minuty.
     
  • Knedlíky můžete připravit i v páře. Tam k uvaření potřebují 15 minut.
     
  • Po uvaření knedlíky lehce natrhněte či propíchněte vidličkou, aby z nich vyšla pára a nesrazily se.
     
  • Mimo sezonu můžete knedlíky připravit i z mražených borůvek. Praktičtější je plnit knedlíky dříve, než plody rozmrznou, počítejte ale s tím, že se tím zpomalí kynutí těsta. Knedlíky pak musíte před vařením nechat v teple o něco déle, než je zapsáno v předpisu. Anebo je nechte dokynout v troubě vyhřáté na 30–40 °C.
     

Jak to dělají u sousedů

Zajímavé variace na kynuté knedlíky najdeme u našich německy mluvících sousedů.

  • V Rakousku jsme si zamilovali klasiku alpských sjezdovek, pařený povidlový germknödel.
  • V Německu nás zaujal recept na višňové dampfnudeln – což jsou úplně božské knedlíky s pro nás krajně neobvyklou přípravou. V rendlíku na malém plameni se totiž ve vrstvě mléka pomalu vaří, napařují a pečou zároveň. Na konci by na dně hrnce nemělo zbýt žádné mléko a knedlíky by měly mít zespod lahodnou vypečenou kůrčičku.

Související články

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

AD
Čím letos potěšíte koledníky?
  • Zajímavosti

Čím letos potěšíte koledníky?

Jeden z největších svátků jídla a hojnosti už je za rohem, takže se už ani my nemůžeme dočkat heboučkých mazanců, sladkých beránků a vyladěných nádivek. K Velikonocům patří kromě všemožného mlsání i nadělování koledníkům. Aby vás...
AD
Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů
  • Soutěže

Soutěž Vaříme s Rio Mare: Inspirace od oblíbených food blogerů

Každý březnový den můžete vyhrát předplatné časopisu Apetit a balíček plný výrobků Rio Mare! Co pro výhru udělat? Vařit s tuňákem! Další soutěže pro vás chystají i čtyři oblíbení food blogeři. Ti si pro vás spolu s Rio Mare připravili i...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč