Víte, jak přesně má kakao na pečení chutnat a vypadat?
- Pro pečení vždy vybírejte kakao holandského typu, nikoli kakaové nápoje. Kakao holandského typu vzniká procesem alkalizace, díky které se zvýrazní čokoládově hnědá barva kakaa, sníží se jeho kyselost a zjemní chuť.
- Při posuzování kvality kakaa, ze kterého chcete péct, by vás měla zajímat především barva a chuť. Ideální kakao by podle odborníků mělo být tmavé, syté a příjemně hořké, plné, lehce zemité a nemělo by tahat za jazyk.
- Chuť kakaa se odvíjí od původu a zpracování bobů. Při výběru kakaa proto pátrejte, stejně jako u vína, po jeho původu. V tomto ohledu je ideální kakao s označením fair trade, kde je původ bobů uveden.
- Dívejte se také na minimální trvanlivost – bývá sice dlouhá, ale časem se kvalita kakaa zhoršuje.
- Používáte-li kakao jen na pečení, vystačíte si s běžnou nabídkou, pokud ho ale chcete pít nebo vyrábět domácí pralinky, kupte biokakao nebo s označením fair trade. Ta bývají kvalitnější, lépe zpracovaná a slibují zajímavější chuť.