Jak připravit vodní kefír a probiotické limonády

ashley-winkler
ZDROJ: ashley-winkler
sdílet:
Připravte si spolu s námi domácí limonádu, která chutná pokaždé jinak a je plná bublinek a zdraví prospěšných probiotik.

Svěže nakyslý, aromatický a nádherně šumivý – vodní kefír (známý jako tibi krystaly nebo tibicos) je přirozeně fermentovaný nápoj, který přímo překypuje prospěšnými probiotickými bakteriemi. Díky své jemné chuti a přirozené šumivosti dokonale nahradí limonády a nealkoholické nápoje.

Pusťte se spolu s námi do tohoto dobrodružství v kuchyni. Potřebujete jen pár surovin a několik minut času. Pozor jen na jednu věc: tibi krystaly nesnáší cokoliv kovového. 

Vodní kefír krok za krokem
 

V první řadě potřebujete tibi krystaly (krystalky vodního kefíru), které vypadají jako drobné shluky želatinových kuliček. V běžných obchodech jsme je zatím neobjevili, ale když zapátráte na internetu, najdete spoustu milovníků vodního kefíru, kteří nabízejí přebytky „tibíků“ za menší úplatek nebo zcela zdarma. 

Limonáda s tibi krystaly z Esky

Limonáda s tibi krystaly z Esky

Více

Pak už stačí jen něco sladkého (bílý řepný nebo třtinový cukr, panela, med, javorový sirup…), voda na dolití (ideálně filtrovaná, vodu z kohoutku nechejte 24 hodin odstát, aby vyprchal chlor) a trocha sušeného, nesířeného ovoce.

Do sklenice s nekovovým uzávěrem dejte 4 lžíce krystalů vodního kefíru, přisypte 100 g cukru, přihoďte hrstičku nesířených rozinek a vše dolijte 1 litrem vody. Promíchejte nekovovou vařečkou nebo lžící a nechte stát při pokojové teplotě, dokud nápoj nezačne perlit a neztratí sladkost, která se změní v navinulou nakyslost. Podle ročního období a teploty v místnosti to trvá 12–48 hodin. Obsah sklenice občas promíchejte a zkontrolujte, zda bublinky nepotřebují upustit.

Hotový nápoj ochutnejte, pokud je pro vás dostatečně perlivý a prokvašený, slijte ho (přes nekovové sítko) a postup opakujte. Tibi krystaly můžete čas od času propláchnout (ideálně opět filtrovanou, nechlorovanou vodou).

 Domácí levandulová sodovka

Domácí levandulová sodovka

Více
 

Limonádové variace

Scezením kefírové vody jste získali perfektní základ pro míchání osvěžujících limonád. Perlivou tekutinu plnou probiotik použijte všude tam, kde byste nápoj dolili sodou. Kefírová voda ladí s prakticky jakýmkoliv limonádovým základem, a tak se vám nabízí bezpočet variant, s čím si osvěžující nápoj namíchat. Vybírejte suroviny podle sezony a kombinujte své oblíbené chutě. Tady je malá inspirace:

  • jablečný džus, máta
  • bezinkový sirup, citron
  • malinový sirup, maliny, limeta
  • limeta, panela, jalapeňo
  • med, citron, zázvor
  • tymián, grepový džus, třtinový cukr

 

4 skvělé důvody, proč používat vlastní lahev na vodu

4 skvělé důvody, proč používat vlastní lahev na vodu

Více

Přímé kvašení džusů s tibi krystaly

Tibi krystaly můžete také použít pro přímé kvašení sladkých šťáv. Zkuste je přidat do nepasterovaného jablečného moštu (4 lžíce granulí vodního kefíru na 1 l tekutiny) a vznikne vám nápoj podobný cideru.

Nebo si vyrobte nealkoholickou variaci na zázvorové pivo. Britskou klasiku připravíte snadno tak, že do 1 litru vody dáte 4 lžíce tibi krystalů, 100 g třtinového cukru, šťávu z jednoho citronu a pořádný kus nakrájeného zázvoru. Pro extra silnou zázvorovou porci můžete část zázvoru nastrouhat a šťávu vymačkat do tekutiny ke krystalům. Nechte prokvasit a pak už si jen užívejte si návykovou kombinací pálivých, nakyslých a sladkých chutí.

Obchod Apetit