0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak se slavilo za „totáče“

Jak se slavilo za „totáče“
sdílet:
V osmdesátých letech lidé nesměli cestovat, kam chtěli, číst, co chtěli, a často ani studovat, co chtěli. Jediné, co jim režim nikdy nemohl vzít, bylo posezení s přáteli. Vlastně se tehdy možná slavilo víc než dnes.

Podniková ‚mecheche‘

Oficiálně se na pracovišti slavilo celý rok –začátkem roku Vítězný únor, v březnu MDŽ, v květnu Svátek práce, v červnu Den dětí, v říjnu Den znárodnění, pak VŘSR a k tomu všechny ty oslavy dne narození a úmrtí významných socialistických i­kon.

Zatímco povinné oslavy mnohdy probíhaly pouze v rámci podnikových nástěnek, kulatiny či svátky kolegů a kolegyň se slavily ve velkém stylu. Ženy zaskočily do lahůdek a donesly osvědčenou trojkombinaci rybího, vlašského a bramborového salátu a během pracovní doby vykouzlily jednohubky a chlebíčky. A pak už se jen sedělo a popíjelo. Milovníci červeného si dali Svíčku, fanoušci bílého Pražský výběr a fajnšmekři Sovetskoe igristoe. Vrcholem podnikového života byla ale každoroční oslava MDŽ – ženy dostaly oschlý narcis, hyacint či karafiát a štěbetaly nad máslovými dorty a řezy a muži se na jejich zdraví pořádně opili.

Domácí oslavy

K víkendovým posezením v kruhu rodinném patřilo opékání buřtů, brambor, jablek či chleba – pamětníci se většinou shodnou, že tehdejší špekáčky byly v porovnání s těmi dnešními nesrovnatelně lepší. Na rodinné narozeniny se vařila česká klasika (svíčková, řízek), ke kulatinám patřily chlebíčky, nejlépe z Domu potravin (to byl znak skutečné prestiže). Zámožnější rodiny servírovaly delikatesy jako ruský kaviár, pražskou šunku, gruzínský koňak či dokonce ‚západní‘ lahůdky pořízené v Esu.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč