Domácí pudink krok za krokem
Výroba vlastního pudinku má své výhody. Nejen že je výsledný pudink chutnější než ten z pytlíku, ale můžete si ho také ochutit tím, co máte rádi. Navíc příprava je opravdu velmi jednoduchá a vystačíte si s pár ingrediencemi.
Na začátku vám prozradíme několik užitečných tipů:
- mléko používejte vždy plnotučné
- smetanu používejte minimálně 30 %
- vejce by mělo být co nejčerstvější
- pokud používáte vejce z domácí chovu, bude mít žloutek krásně žlutou barvu, což se odrazí i na barvě pudinku
- používejte vanilkový lusk. Chuť pravých vanilkových zrníček nenahradíte vanilkovým cukrem ani extraktem
- v případě čokoládového pudinku používejte kvalitní kakao a alespoň 70 % čokoládu
- pudink můžete provonět trochou rumu nebo likéru
Vanilkový pudink
Pokud se chystáte na vanilkový pudink, na stůl si připravte 500 ml plnotučného mléka, 3 lžíce krupicového cukru, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 3 žloutky a vanilkový lusk. Nejprve si v míse vyšlehejte žloutky do pěny. Poté podélně rozkrojte vanilkový lusk a nožem seškrábněte zrníčka. 2/3 mléka společně s cukrem, špetkou soli a vanilkovými zrníčky přiveďte postupně k varu. Ve zbylé třetině mléka rozmíchejte kukuřičný škrob, přilijte k horké směsi, stáhněte plamen a míchejte, dokud nebude pudink dostatečně hustý. Na závěr do směsi vlijte žloutky, ještě trochu povařte a máte hotovo. Pudink můžete jíst samotný nebo ho přelít například ovocným rozvarem.
Pokud budete pudink používat na promazávání cukroví, budete potřebovat udělat ještě jeden krok, a to je příprava máslového základu. Utřete kostku kvalitního změklého másla s moučkovým cukrem a pomocí šlehače pak přidávejte vychladlý pudink a rum. Směs vyšlehejte do hladkého krému.
Čokoládový pudink
Na přípravu čokoládového pudinku si připravte 200 ml smetany, 300 ml plnotučného mléka, 3 lžíce krupicového cukru, sůl, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 3 žloutky, 2 lžíce kakaa a asi 6 kostiček kvalitní čokolády. V míse si opět vyšlehejte žloutky. Do rendlíku nalijte 2/3 směsi mléka a smetany, přisypte cukr, špetku soli a pomalu vařte. Ve zbytku směsi mléka a smetany rozmíchejte škrob. Kakao rozmíchejte s dvěma lžícemi vroucí vody a přidejte ke škrobu. Jakmile je tekutina v rendlíku horká, přilijte škrobovou směs, stáhněte plamen a míchejte do zhoustnutí. Do pudinku vmíchejte žloutky, a ještě chvíli povařte. Pudink stáhněte z ohně a zašlehejte nalámanou čokoládu. Dle chuti můžete přidat špetku skořice.
Pokud jste si dali tu práci a uvařili jste vanilkový i čokoládový pudink, navrstvěte je na sebe do skleničky a připravte dětem za odměnu pudinkový pohár se zmrzlinou.