Jak uvařit poctivý domácí pudink?

sdílet:
Pudink je chutný sladký dezert, který milují děti i dospělí. Je výborný jen tak, dětem ho můžete připravit jako svačinku. Dobře vám poslouží také jako náplň do různých koláčů, buchet nebo na vymazání cukroví, na jehož pečení už se možná pomalu ale jistě chystáte. Na trhu dnes najdeme nespočet druhů práškových pudinků různých chutí, které stačí jen rozmíchat v mléce a vařit, dokud směs nezhoustne. Zkuste ale letos udělat změnu a místo pytlíků si doma uvařte poctivý domácí pudink. My vás provedeme všemi kroky tak, aby byl výsledek dokonalý.

Domácí pudink krok za krokem

Výroba vlastního pudinku má své výhody. Nejen že je výsledný pudink chutnější než ten z pytlíku, ale můžete si ho také ochutit tím, co máte rádi. Navíc příprava je opravdu velmi jednoduchá a vystačíte si s pár ingrediencemi.

Na začátku vám prozradíme několik užitečných tipů:

  • mléko používejte vždy plnotučné
  • smetanu používejte minimálně 30 %
  • vejce by mělo být co nejčerstvější
  • pokud používáte vejce z domácí chovu, bude mít žloutek krásně žlutou barvu, což se odrazí i na barvě pudinku
  • používejte vanilkový lusk. Chuť pravých vanilkových zrníček nenahradíte vanilkovým cukrem ani extraktem
  • v případě čokoládového pudinku používejte kvalitní kakao a alespoň 70 % čokoládu
  • pudink můžete provonět trochou rumu nebo likéru

Pudink s rumovými brusinkami a perníkovou drobenkou

Více

Vanilkový pudink

Pokud se chystáte na vanilkový pudink, na stůl si připravte 500 ml plnotučného mléka, 3 lžíce krupicového cukru, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 3 žloutky a vanilkový lusk. Nejprve si v míse vyšlehejte žloutky do pěny. Poté podélně rozkrojte vanilkový lusk a nožem seškrábněte zrníčka. 2/3 mléka společně s cukrem, špetkou soli a vanilkovými zrníčky přiveďte postupně k varu. Ve zbylé třetině mléka rozmíchejte kukuřičný škrob, přilijte k horké směsi, stáhněte plamen a míchejte, dokud nebude pudink dostatečně hustý. Na závěr do směsi vlijte žloutky, ještě trochu povařte a máte hotovo. Pudink můžete jíst samotný nebo ho přelít například ovocným rozvarem.

Pokud budete pudink používat na promazávání cukroví, budete potřebovat udělat ještě jeden krok, a to je příprava máslového základu. Utřete kostku kvalitního změklého másla s moučkovým cukrem a pomocí šlehače pak přidávejte vychladlý pudink a rum. Směs vyšlehejte do hladkého krému.

Čokoládový pudink

Na přípravu čokoládového pudinku si připravte 200 ml smetany, 300 ml plnotučného mléka, 3 lžíce krupicového cukru, sůl, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 3 žloutky, 2 lžíce kakaa a asi 6 kostiček kvalitní čokolády. V míse si opět vyšlehejte žloutky. Do rendlíku nalijte 2/3 směsi mléka a smetany, přisypte cukr, špetku soli a pomalu vařte. Ve zbytku směsi mléka a smetany rozmíchejte škrob. Kakao rozmíchejte s dvěma lžícemi vroucí vody a přidejte ke škrobu. Jakmile je tekutina v rendlíku horká, přilijte škrobovou směs, stáhněte plamen a míchejte do zhoustnutí. Do pudinku vmíchejte žloutky, a ještě chvíli povařte. Pudink stáhněte z ohně a zašlehejte nalámanou čokoládu. Dle chuti můžete přidat špetku skořice.

Pokud jste si dali tu práci a uvařili jste vanilkový i čokoládový pudink, navrstvěte je na sebe do skleničky a připravte dětem za odměnu pudinkový pohár se zmrzlinou.

Související recepty

Obchod Apetit