0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak si připravit nejlepší chobotnici

Připravte si tu nejlepší chobotnici
ZDROJ: www.unsplash.com
sdílet:

Ve větších supermarketech se dá realtivně běžně sehnat, přesto se jí lidé často bojí. Snad proto, že ji nedokážou připravit tak, aby byla měkká a chutná. Přitom to není velká věda. Dobrou chobotnici připraví i ten, kdo ještě v životě neuvařil nic složitějšího než míchaná vajíčka.

Chobotnici patří mezi mořské plody, které jsou plné prospěšných omega-3 mastných kyselin. Právě ty nám pomáhají ke správnému fungování srdce a cév, mozku a posilují imunitu.

Nemusíte se bát, že s ní v kuchyni strávíte půl dne. Ukážeme vám, jak docílit, aby byla krásně měkká a lahodná.

Jak uvařit chobotnici?

  • Chobotnice, kterou zakoupíte vcelku, už nebudete muset vyvrhávat, k tepelnému zpracování už je totiž skoro připravená (vakovité tělo již bude prázdné, bez vnitřností).
  • Pokud ji budete chtít vařit celou, odřízněte z chobotnice pouze oči. Jestliže se rozhodnete připravovat chapadla zvlášť a tělo zvlášt, oddělte tyto části od sebe řezem nad očima a pod očima (tím se zbavíte hlavy, která se nachází uprostřed).
  • Chobotnici můžete naklepat paličkou na maso.
  1. Na sporák postavte velký hrnec s vodou, přidejte do ní oloupanou a rozpůlenou cibuli, celou mrkev, kousek oloupaného celeru, případně třeba půlku kedlubny a dva stroužky česneku. Do vody můžete přidat všechnu zeleninu, kterou používáte na klasický vývar
  2. Jakmile začne voda vřít, provlékněte chobotnicí vařečku tak, aby visela chapadly dolů a několikrát ji ponořte na vteřinu nebo dvě do vroucí vody. Chapadla se zkroutí a budou v jídle hezky vypadat.
  3. Nakonec ji v hrnci ponechte a vařte zhruba hodinu.
  4. Po uvaření chobotnici vyjměte, nechte ji okapat, chvilku vychladnout a chapadla i tělo rozkrájejte na kousky. Takto připravenou ji můžete buď opéct na pánvi (s česnekem a dochutit citrononem nebo kapkou bílého vína) nebo grilovat. 

S čím chobotnici podávat?

Grilovanou nebo restovanaou chobotnici podávejte se zeleninovým salátem a čerstvou bagetkou.

  • Skvěle chobotnice chutná i na spařeném listovém špenátu ovoněném orestovaným česnekem.
  • Výborně se k ní hodí i upečené baby brambory.
  • Když kus chobotnice zbyde, můžete ji naložit do oleje a uschovat na později.

Nakládaná chobotnice

Grilovanou či restovanou chobotnici nechejte vychladnout, dejte do uzaviratelné sklenice a zalijte směsí olivového olejebalsamicového octa a čerstvě vymačkané citrónové šťávy. Chobotnice musí být celá ponořená. Uchovávejte v lednici.

Související články

Autor: Michaela Dočkalová

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč