0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jak si připravit nejlepší chobotnici

Připravte si tu nejlepší chobotnici
ZDROJ: www.unsplash.com
sdílet:

Ve větších supermarketech se dá realtivně běžně sehnat, přesto se jí lidé často bojí. Snad proto, že ji nedokážou připravit tak, aby byla měkká a chutná. Přitom to není velká věda. Dobrou chobotnici připraví i ten, kdo ještě v životě neuvařil nic složitějšího než míchaná vajíčka.

Chobotnici patří mezi mořské plody, které jsou plné prospěšných omega-3 mastných kyselin. Právě ty nám pomáhají ke správnému fungování srdce a cév, mozku a posilují imunitu.

Nemusíte se bát, že s ní v kuchyni strávíte půl dne. Ukážeme vám, jak docílit, aby byla krásně měkká a lahodná.

Jak uvařit chobotnici?

  • Chobotnice, kterou zakoupíte vcelku, už nebudete muset vyvrhávat, k tepelnému zpracování už je totiž skoro připravená (vakovité tělo již bude prázdné, bez vnitřností).
  • Pokud ji budete chtít vařit celou, odřízněte z chobotnice pouze oči. Jestliže se rozhodnete připravovat chapadla zvlášť a tělo zvlášt, oddělte tyto části od sebe řezem nad očima a pod očima (tím se zbavíte hlavy, která se nachází uprostřed).
  • Chobotnici můžete naklepat paličkou na maso.
  1. Na sporák postavte velký hrnec s vodou, přidejte do ní oloupanou a rozpůlenou cibuli, celou mrkev, kousek oloupaného celeru, případně třeba půlku kedlubny a dva stroužky česneku. Do vody můžete přidat všechnu zeleninu, kterou používáte na klasický vývar
  2. Jakmile začne voda vřít, provlékněte chobotnicí vařečku tak, aby visela chapadly dolů a několikrát ji ponořte na vteřinu nebo dvě do vroucí vody. Chapadla se zkroutí a budou v jídle hezky vypadat.
  3. Nakonec ji v hrnci ponechte a vařte zhruba hodinu.
  4. Po uvaření chobotnici vyjměte, nechte ji okapat, chvilku vychladnout a chapadla i tělo rozkrájejte na kousky. Takto připravenou ji můžete buď opéct na pánvi (s česnekem a dochutit citrononem nebo kapkou bílého vína) nebo grilovat. 

S čím chobotnici podávat?

Grilovanou nebo restovanaou chobotnici podávejte se zeleninovým salátem a čerstvou bagetkou.

  • Skvěle chobotnice chutná i na spařeném listovém špenátu ovoněném orestovaným česnekem.
  • Výborně se k ní hodí i upečené baby brambory.
  • Když kus chobotnice zbyde, můžete ji naložit do oleje a uschovat na později.

Nakládaná chobotnice

Grilovanou či restovanou chobotnici nechejte vychladnout, dejte do uzaviratelné sklenice a zalijte směsí olivového olejebalsamicového octa a čerstvě vymačkané citrónové šťávy. Chobotnice musí být celá ponořená. Uchovávejte v lednici.

Související články

Ústřice: Jak se z jídla chudých stala luxusní pochoutka
  • Zajímavosti

Ústřice: Jak se z jídla chudých stala luxusní pochoutka

Ústřice jsou dnes symbolem luxusu. Ne vždy tomu tak však bylo, ještě před 200 lety se tito mořští mlži rozdávali zdarma v nejobyčejných bistrech po celé Anglii. Jak je tedy možné, že dnes za ně zaplatíte několik set, někdy i tisíce korun? ...
Co činí kaviár tak výjimečným a proč je tak drahý?
  • Zajímavosti

Co činí kaviár tak výjimečným a proč je tak drahý?

Kaviár seženeme v každém supermarketu za pár desítek korun. S tím pravým ovšem nemá vůbec nic společného, přestože jsou od sebe někdy téměř k nerozeznání. Podle čeho tedy pravý kaviár poznat a proč stojí tolik peněz? ...
Autor: Michaela Dočkalová

Apetit magazín

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! ...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit