Jak vybírat gril: tři základní typy a jejich výhody

vincent-keiman
ZDROJ: vincent-keiman
sdílet:
Grilovací sezóna pomalu začíná a vy možná zvažujete pořízení adekvátního pomocníka. Připravili jsme pro vás stručný přehled tří základních typů grilu, které jsou na trhu, a jejich výhody i úskalí.

Rodinné setkání na chalupě či zahradě často doprovází bohaté hodování. K dobré večeři i atmosféře snadno poslouží právě gril. Jejich nabídka stále roste, a tak může být obtížné rozhodnout, který bude ten pravý. Představíme vám základní druhy grilů i s jejich přednostmi a zápory.

Užitečná pravidla pro výběr grilu:

  • Odpovězte si na otázku, kde budete gril používat (na balkoně, v kuchyni, na zahradě, při kempování).
  • Zabezpečte okolí, kde budete gril používat. 
  • Určete si částku, kterou do grilu chcete investovat.
  • Promyslete, při jakých příležitostech ho budete používat - k běžnému grilování, nebo jen k občasným velkým oslavám?
  • Upřednostněte kvalitní materiály a bytelnost konstrukce, které jsou příslibem delší životnosti a spolehlivosti.
  • Pořiďte si vhodné příslušenství (grilovací nářadí, podpalovače, kartáč, rošt na ryby či pánve na zeleninu, atd.)
  • Nebojte se využít záručního i pozáručního servisu.
  • Díky dalším pomůckám a vychytávkám můžete své grilovací schopnosti neustále posouvat, důležité je však naučit se s grilem pracovat.

Tři základní typy

Plynový gril

Maso připravíte nejrychleji na plynovém grilu, i velkou oslavu zvládnete bez větších časových prodlev, navíc nevytváříte žádný odpad. Gril díky plynu regulujete jako vařič, jak rychle se maso propeče máte tedy pod kontrolou, teplo je rozváděno po grilovací ploše rovnoměrně. Plynový gril funguje na propan-butan, který hoří a ohřívá litinový smaltovaný rošt či lávové kameny pod grilovací deskou. Plynový gril nekouří jako když hoří uhlíky. Pokud vám vůně kouře z klasického dřeva bude přeci jen chybět, dokoupit si můžete speciální kovové vložky, které lze naplnit dřevěným uhlí a mít tak požitek jako z klasického grilu na dřevo.

Plynový gril uvedete do chodu pomocí piezo zapalovače nebo termoregulace velice rychle. Tuk odkapává do sběrné misky. Cena plynových grilů je vyšší, začíná na zhruba 5 000 Kč, výběr lze z řady značek i typů - například bez podstavce nebo s ním, s odkládací plochou či na kolečkách.

16 božských receptů na gril

16 božských receptů na gril

Více

Elektrický gril

Nemáte-li chalupu ani zahradu, a přesto si chcete dopřát grilovaný steak či hamburger, poslouží skvěle elektrický gril. Použít ho můžete na balkoně, ve vnitrobloku či přímo v kuchyni. Obsluha elektrického grilu je snadná, není však tolik výkonný a je třeba počítat s delší dobou na zahřátí roštu. Chuť grilovaného masa však na elektrickém grilu postrádá chuť ohně. Na druhou stranu nabízí nepřilnavý povrch se snadnou údržbou a univerzální použití. Elektrické grily mohou nabízet různé grilovací desky nejen na přípravu masa a sýrů, ale také vajíček, palačinek či waflí. Jedinou podmínkou pro použití je zdroj elektřiny, který při venkovním použití chraňte před vlhkem či deštěm.

Některé elektrické grily mají nádobu na odkapávání tuku. Pozornost věnujte výkonu spirály, čím výkonnější bude, tím rychlejší a lepší bude vaše grilování. Grilovací desky či rošty lze většinou umýt v myčce. Cena elektrických grilů začíná na 2 000 korun, v nabídce je řada velikostí s rozličným příslušenstvím. Stolní či kuchyňské elektrické grily pořídíte i levněji. Velikou výhodou je také skladnost.

Gril na dřevěné uhlí

Kus masa ošlehaný plameny, vůně hořícího dřeva a fascinované pohledy na žhavé uhlíky. Takový zážitek vám poskytne pouze klasický gril na dřevěné uhlí či brikety. Jeho provoz je náročnější než u předchozích dvou typů. Základem je správné roztopení uhlí s pomocí podpalovače či horkovzdušné pistole. Během grilování je třeba neustále hlídat plameny a zkrotit žár, aby maso nepřipálil. Na klasickém grilu připravíte kromě masa mnoho dalších pochoutek, nápomocné vám budou speciální pánvičky či menší rošty, díky kterým do žhavých uhlíků nepropadnou kousky nakrájené cukety nebo rozpouštějící se sýr.

Jedinečnou atmosféru rozžhaveného grilu si můžete dopřát pouze ve venkovních prostorech. Rozpálení uhlí na požadovanou teplotu zabere nějaký čas i trochu úsilí, velice rychle si však všechny úkony osvojíte a budete náležitě pyšní na své chutné výsledky. Venkovní grily jsou vybaveny řadou vychytávek, jako jsou kolečka, odkládací prostory, komíny, teploměry i víka. Čím vybavenější gril, tím vyšší cena. Základní gril vhodný pro grilování ve čtyřech začíná na 1 500 korunách.

Použité materiály se odrážejí na ceně a spolurozhodují o životnosti grilu. Dobré je také vybírat dostatečně velký a stabilní gril s pevným roštem, který se jen tak nepřevrátí pod náporem surovin. U venkovního grilu je třeba počítat s nutnou péčí a údržbou. Pozornost věnujte i výběru uhlí či briket. Po každém grilování je třeba gril odmastit a vyčistit rošt pomocí speciálního kartáče, i vymést zbylý popel. Víko a teploměr vaše grilování urychlí a umožní regulovat žár.

Steakový slovníček aneb Jaké maso je nejlepší na gril?

Steakový slovníček aneb Jaké maso je nejlepší na gril?

Více

Hybridní kompromis

Na trhu se objevila také řada hybridních grilů, které kombinují vlastnosti klasického venkovního na uhlí a plynového s propan-butanovou lahví. Můžete se vždy před grilováním rozhodnout, jaký způsob záhřevu zvolíte.

Dalšími možnostmi, jak si připravit chutný steak je kontaktní, keramický nebo kamenný gril, ale také grily propojené s udírnou či novinka ve světe barbecue, vodní gril.

Autor: hana.kovarikova

Obchod Apetit