Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jaké trendy budou v roce 2021 vládnout světu gastronomie?

Jaké trendy budou v roce 2021 vládnout světu gastronomie?
sdílet:
Rok 2020 pořádně zamíchal kartami, takže v mnoha oblastech našeho života nezůstal kámen na kameni. Stětem gastronomie se prohnal doslova jako uragán. A zatímco některé podniky sice zavřely dveře, ale otevřely okna, jiné už bohužel své hořáky, trouby a kávovary nikdy nezapnou. I naše domácí vaření dostalo zcela nový rozměr. S vědomím, že zítra či za měsíc už nic nemusí být stejné jako dnes, je možná trochu úsměvné zkoušet předpovídat, jaké trendy budou hýbat světem jídla v roce 2021. Zda se naše následující prognózy vyplní, se koneckonců brzy dozvíme...

1 Naučíme se vařit ještě lépe a úsporněji 

Na první položku v našem seznamu opravdu nepotřebujeme dar jasnozřivosti ani věšteckou kouli. Loni se z nás všech zcela neplánovaně stali šéfkuchaři a pekaři na plný úvazek. Bez pomoci školních a závodních jídelen se stala starost o nasycení a uspokojení chutí celé rodiny 3–5x denně naším každodenním chlebem. Vařit doma budeme i letos. Zatímco loni ale mnohé nečekaná situace zastihla zcela nepřipravené, letos už je vše jinak. Naučili jsme se psát nákupní seznamy a nakupovat bezpečně, plánovat jídelníčky na pár dnů dopředu a neplýtvat surovinami, vyřadili neúspěšné recepty, zapojili a zabavili děti a nastolili systém, na který teď můžeme navázat. Už také víme, kde se dá ušetřit čas i peníze, že mrazák je náš nejlepší přítel a které základní suroviny se vyplatí vařit ve velkém. Věříme, že v nastaveném trendu budeme pokračovat. Budeme vařit jídla, která potěší naše tělo i duši, a naučíme se i další triky a fígle, díky kterým budeme lepší kuchaři a práce v kuchyni poběží jako na drátku. Díky získané sebejistotě pro nás bude vaření také větší zábavou a troufneme si na nové recepty a výzvy. Co třeba takové kynuté těsto, už jste ho ovládli?

10 nejvyhledávanějších receptů roku 2020, kterým se bude zaručeně dařit i letos:

  1. Základní recept na palačinky
  2. Základní těsto na pizzu
  3. Dokonalý hamburger
  4. Chili con carne
  5. Babiččina sekaná
  6. Spaghetti carbonara
  7. Brownies
  8. Nejlepší kynuté buchty
  9. Tvarohová bábovka
  10. Perník
     

2 Jídlem k silné imunitě aneb Jsou v tom vitaminy? 

Složení potravin bylo v posledních letech hojně probíraným tématem a letos tomu nebude jinak. O slovo se budou ještě výrazněji hlásit superpotraviny a suroviny s vysokým obsahem vitaminů, minerálů a živin. Ideálně z lokální produkce. Doslova na dračku půjde zkrátka vše, co dokáže nastartovat naši imunitu a udržet naše tělo v té nejlepší formě. Globální pandemie nás totiž naučila jedno – zdraví je opravdu to nejcennější, co máme. A pestrá a vyvážená strava je nedílnou součástí péče o naše zdraví. Tělo vám bude za rozmazlování kvalitním jídlem vděčné. Pokud mu chcete skutečně prospět a ještě jít s dobou, pusťte se do kvašení

3 V kurzu budou menu od šéfkuchařů, která dotáhnete k dokonalosti sami

Tento trend nás baví! Objednáte si menu a dovaříte ho sami doma. Suroviny či téměř hotová jídla dostanete i s přesným návodem, jak postupovat, co smíchat, jak vše správně ohřát, jak naservírovat. Někdy i se spárovaným vínem či vhodným playlistem, který navodí tu správnou atmosféru. Výsledkem je dechberoucí menu jako vystřižené z vaší oblíbené restaurace a jedinečný zážitek. Takhle bude vypadat fine dining v roce 2021. Dařit se pak nadále bude i e-shopům, nejrůznějším roznáškovým a rozvážkovým službám a aplikacím, které nám v loňském roce doslova vytrhly trn z paty a pomohly nám udržet kontakt s našimi oblíbenými podniky. 

4 Cestování na talíři bude pořádně trendy

S cestováním to ještě na nějakou dobu vypadá poněkud bledě. Ovšem své touhy po více či méně exotických destinacích můžeme ukojit i jinak než koupí letenky a sbalením kufru. A to ve vlastní kuchyni! Letos totiž poletí gastronomické cestování. K snídani lívance jako vystřižené z amerického bistra, k obědu indonéská smažená rýže nasi goreng a k večeři italské těstoviny... To si necháme líbit. Díky nebývalému zájmu o zahraniční suroviny dnes v supermarketech už poměrně běžně seženete třeba korejské kimči, italskou rajčatovou pastu doppio, mexickou salsu i suroviny na výrobu japonského suši. A kde nestačí supermarket, pomůže specializovaný obchod či e-shop. 

Kam vás srdce táhne? Objevnou cestu kolem světa můžete svým chuťovým buňkám dopřát klidně každý den! Na pomoc si můžete vzít i naše kuchařky z edice Apetit na cestách.

5 Zájem o rostlinné stravování dále poroste

Rostlinné alternativy masa stále nabývají na popularitě. Do své nabídky je zařadili i velikáni rychlého občestvení v čele s McDonald's a Burger King. Bezmasou alternativu svých legendárních kuliček nabízí s velkým úspěchem i švédský řetězec IKEA. Máme tušení, že tento trend bude dále nabírat na síle. Stejně tak věštíme velkou budoucnost surovinám bohatým na proteiny, jakými jsou třeba luštěniny. Opravdovým hitem se stávají také luštěninové těstoviny či mouky, kterou můžete zdravým způsobem zahustit omáčku či polévku.

Související články

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...