0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jaký je váš ideální prázdninový večer?

Jaký je váš ideální prázdninový večer?
sdílet:
Komerční článek - Léto se blíží, obchody jsou již plné plavek a žabek, sluneční paprsky jsou teplejší a dny delší. Po práci a o víkendech už můžeme u vínka vysedávat venku a máme za sebou první zahradní grilování.

Propagace značky Manufaktura.
Apetitonline.cz není jeho autorem a nemá vliv na jeho obsah.

U cest prodávají jahody, v autech se omluvně vyhýbáme spoustám cyklistů a z plakátů nás lákají hudební festivaly pod otevřeným nebem a na hradech. To vše naznačuje, že prázdniny se blíží (ano, pro většinu z nás jsou to tedy spíše dovolené, ale když slovo prázdniny je tak hezké a odmalička jej máme spojené s něčím, čeho se nemůžeme dočkat a co je tak krásné…).

Jaký je váš ideální prázdninový večer? Odehrává se doma, u moře, na horách, chalupě či v nějakém velkoměstě? S kým jej trávíte a co děláte? Je to jen ideál, nebo tak své volné letní večery skutečně trávíte?

Ten můj vypadá následovně (a je to skutečně velmi častý scénář mých letních cest): Jsem se svým milým v jižní Francii v některém pitoreskním přímořském městečku. Den jsme začali snídaní na roztomilém balkonku našeho malého hotýlku s výhledem na třpytící se moře. Snídáme hříšně máslové croissanty a lahodný grepovoverbenový čaj. Pozorujeme rušný život na trhu pod námi. Ovoce, květiny a sýry voní až k nám. Baví nás poslouchat veselé štěbetání elegantních Francouzek nakupujících lahůdky do svých proutěných košíků, nadšené sdělování tajných rodinných receptů na soupe au pistou, hurónský smích pana řezníka i hlučné vykřikování nabízející ty nejlepší meruňky na světě (skutečně jsou…). Balíme plavky, připravuji nám na cestu svěží domácí limonádu z grepovoverbenového sirupu a v poklidu vyrážíme ven.

Den jsme strávili pohodovým výletováním po Provence a jejích levandulových polích, olivových sadech, vinicích a kamenných kostelíčcích. Hlad zaháníme ve venkovském domáckém restaurantu Chez Mama s dřevěnými stoly s kostkovanými červenobílými ubrusy. Z křídou popsané tabule si vybíráme kohoutka na víně, popíjíme jablečný cider a oběd zakončujeme malou silnou kávou a jablečným koláčem. Pozdní odpoledne jsme si zpříjemnili koupáním a siestou na malé opuštěné písčité pláži. V malém hotýlku s roztomilým balkonkem s výhledem na moře si po návratu dopřejeme osvěžující sprchu s jedinečnou vůní verbeny, která z nás dokonale smyje sůl a písek z odpoledního mořského koupání a dodá nám energii na večer.

Já se ještě celá nakrémuji verbenovým tělovým mlékem, abych krásně voněla a prodloužila si bronzové opálení. Vyrážíme na večeři. Na první pohled nás uchvátí malá hospůdka pod platany na náměstí. Objednáváme si výborné červené víno a ratatouille a plánujeme, co podnikneme zítra… Mezi řečí pozorujeme, jak poblíž hrají noblesní staříci svůj milovaný pétanque. V restauraci pouštějí ze stařičkého gramofonu šansony a nám je hezky… Po večeři ještě sedíme při svíčkách na balkonku, popíjíme a já zapisuji vše, co jsme ten den prožili, do svého prázdninového deníku… „Jakže to bylo u toho moře…? Šnorchlovali jsme, četli, hledali mušle a pak…“

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit