Je zdravá a také chutná. Její jemnější chuť a křehkost umí přesvědčit i odpůrce klasické žluté cibule. Často se používá k posypání například krajíce chlebu, míchaných vajíček či vařených brambor. Dovede být univerzální ozdobou prakticky všech slaných pokrmů podobně jako pažitka nebo petržel. Ve skutečnosti nejde o jiný druh, jen o mladou běžnou žlutou kuchyňskou cibuli. Vyznačuje se dlouhým štíhlým stonkem s kořínky, který se rozvětvuje do vějíře dutých šťavnatých listů.
Cibulková všestrannost
Má nezastupitelnou roli v přípravě asijských jídel nebo v zapékaných pokrmech. Své místo také zastává ve frittatě nebo omeletách. Dokonce se přidává i do slaných koláčů. Zakomponovat ji můžete s pomocí našich receptů například do slaného koláče s kozím sýrem nebo z ní připravte smaženky.
Ve studené kuchyni se bez ní neobejdou pomazánky a dipy, přidává se i do salátů a zavařenin. Výborná je přepůlená a opečená na pánvi nebo na grilu, kde krásně zkaramelizuje. Stačí ji osolit, opepřit a podávat s masem či rybou jako přílohu.
Do skleničky s ní!
Pokud chcete mít listy jarní cibulky k dispozici neustále, odřízněte a uschovejte její spodní část s kořínky. Když ji umístíte do skleničky s vodou, růst listů se obnoví. Za pár dní už můžete opět odřezávat nať. Čas od času je třeba vyměnit vodu, jinak je pěstování bezúdržbové. Jakmile se kořeny rozrostou, můžete cibulku přesadit do hlíny. Takhle můžete být zásobeni zelenou natí, kdykoli budete potřebovat.
Pro uskladnění zelené jarní cibulky, je nejvhodnější chladné a tmavé místo, kde vydrží v kondici zhruba pět dní.
Pro lepší obranyschopnost organismu
Jarní cibulka obsahuje důležité vitaminy jako B1, B2, C, A nebo K. Je také dobrým zdrojem mědi, fosforu, draslíku, manganu, hořčíku nebo kyseliny listové. Díky těmto látkám má pojídání syrové jarní cibulky antioxidační a antimikrobiální účinky. To ocení zejména imunitní systém.