
Pažitka je nejen bylina, ale také koření. Obsahuje vitamin C, B₂ a celou řadu minerálů. Pažitku nikdy nevaříme a do pokrmů ji přidáváme až nakonec. Smetanové brambory jsou s pažitkou velcí přátelé, přidejte k nim ještě sezamovou pastu tahini a citronovou šťávu, a máte lehký salát či originální přílohu. Ke svačině si můžete na housku natřít domácí sýrový krém s pažitkou a červeným pepřem, přelitý javorovým dresinkem. Palačinky nemusejí být pouze na sladko, co takhle potřít je jemnou bylinkovou náplní? Takové pažitkové palačinky mají těsto krásně nadýchané. Z bylinek si můžete snadno připravit dokonce dort. Je plný smetany, mascarpone, ale hlavně pažitky a řeřichy, to je pastva (pro oči). Nakonec jsou to pažitkové špagety s ricottou a kešú ořechy, které uzavírají pažitkovou pentalogii následujícího měsíce.
I těm nejjednodušším receptům dodá pažitka ten správný šmak, tak neváhejte a lákejte jaro pažitkovými dobrotami v březnovém čísle časopisu Apetit.