0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Je sója skutečným strašákem?

Je sója skutečným strašákem?
sdílet:
Ačkoli jsou sójové boby velice malé, ve společnosti způsobují veliké diskuse. Každá vědecká studie popírá tu předchozí, někde se dočteme, že je sója zdravou surovinou, některé články před ní varují. Čím tedy sójové produkty mohou škodit a máme sóju zařadit do jídelníčku?

Rostlina sóji má 9 druhů, jedná se o jednoleté či vytrvalé byliny rostoucí v subtropech i mírném pásu Starého světa, a řadíme ji k luštěninám. V Číně ji pěstují už od roku 1100 před naším letopočtem, není tedy překvapením, že se v Asii obecně těší veliké oblibě a dlouhé tradici. Sója je základem pro sójové omáčky, tofu, tempeh, miso a další pochutiny, které mají v Asii staletou tradici a jsou hlavními zdroji bílkovin při rostlinné stravě. Zpravidla se sójové boby upravují průmyslově či zdravější fermentací.

Co skutečně sója obsahuje?

Sójové boby obsahuji 33–35 % bílkovin, 15-29 % tuku a zbytek tvoří převážně sacharidy. Najdeme v ní vitaminy skupiny B i E, draslík, hořčík, vápník a železo. Bílkoviny jsou zastoupeny kompletně, to znamená, že obsahují veškeré aminokyseliny, které naše tělo potřebuje. Dále je bohatá na lecitin snižující hladinu cholesterolu i na nenasycené mastné kyseliny, omega 3 prospěšné látky nevyjímaje. V obsahu sójových bobů najdeme i řadu toxických látek, ty jsou však odstraněny, pokud se sója zpracuje správně. Fermentovaná sója je lidskému zdraví prospěšná. Kvašením se zredukují anti-nutriční faktory a zůstávají pouze pozitivní látky pro naše zažívání i zdraví samotné. Proto je dobré se průmyslově zpracované sóje vyhýbat, stejně tak sójové mouce. Ta je v dnešní době nadužívána, a také tolik kritizována.

Sója strašákem

Mylně je sója označována jako zdroj estrogenu. Ve skutečnosti neobsahuje estrogen, ale fytoestrogen. O působení této látky podobné lidskému hormonu je řada studií, některé naznačují, že se fytoestrogeny vážou na receptory podporující růst nádorových buněk. Jiné tuto látku vnímají jako hormonálního disruptora, který může vést až k nárůstu odolné tukové tkáně na problémových partií či k nerovnováze pohlavních hormonů. Dalším negativním vlivem může být sója v případě již snížené funkce štítné žlázy.

Jaké sójové produkty tedy konzumovat?

Západní svět průmyslově zpracovanou sóji hojně využívá, najdeme ji tedy i v produktech, kde bychom to nečekali (např. zmrzlina). Japonci sní průměrně 8 g fermentované sóji denně. Západní svět má denní příjem několikanásobně vyšší, a navíc ve špatné úpravě. Fermentací se sója nejen zbaví toxických látek, ale je také silným antioxidantem, zdrojem vitaminu K2, bílkovin i probiotik. Proto doporučujeme na jídelníček zařadit tempeh, který můžeme označit jako sójový sýr. Má charakteristickou chuť, kterou zvýrazní především uzená verze. Dá se nakládat, smažit, vařit či péct. Je skvělým oživením salátů, ale také náhradou masa v omáčkách.

Natto je fermentovaný sýr vyráběný ze sójových bobů a bakterie Bacillus subtilis. Ze všech sójových produktů obsahuje nejvíce vitaminu K2, má silnou chuť i aroma. Právě to většinu západních strávníků odrazuje. V Japonsku je však oblíbenou snídaní, často se také podává s rýží.

Miso je slaná pasta, využívaná k dochucená polévek i pomazánek. I ta je zdravým zdrojem pozitivních látek sóji, stejně jako kvalitní sójová omáčka. V supermarketech ji nenajdete, raději si zajděte do zdravé výživy či do specializované prodejny asijských surovin. Pravá sójová omáčka je díky fermentaci nakyslé vůně a slané chuti.

Tofu není vyráběno z fermentovaných sójových bobů. Na druhou stranu boby nejsou průmyslově zpracovány. V rozumném množství tak jeho konzumace zajisté neuškodí.

Související články

Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč