0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Káva vás ochrání před mrtvicí

Káva ochrání před mrtvicí
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Dva tři šálky kvalitní kávy denně mohou snížit riziko mozkové mrtvice až o 20 procent. Vyplývá to z výsledků nedávno ukončené studie, která probíhala přes 20 let a zúčastnilo se jí na 80 000 žen. Samotné zjištění účinků kávy bylo pro vědce překvapením, původně totiž měli v plánu zjistit, do jaké míry  káva riziko mozkové mrtvice zvyšuje. 

„Dlouhodobé pití kávy nezvyšuje riziko mozkové mrtvice u žen. Opak je pravdou, do jisté míry káva toto riziko snižuje,“ píše se ve zprávě, kterou zveřejnil magazín Circulation. Přestože se studie účastnily pouze ženy, vědci se domnívají, že podobný efekt by káva mohla mít i u mužů. Zároveň ale upozorňují, že preventivní účinek má káva pouze v případě zdravých lidí.

  • Lidem, kteří mají problémy s krevním tlakem či jakékoli jiné srdeční problémy, pití kávy v tomto ohledu nijak neprospěje.

Káva není všelék

Studie proběhla v Madridu – po dobu 24 let vědci sledovali 83 tisíc žen. Zjistili, že čím více kávy ženy vypily, tím menší bylo riziko mozkové mrtvice.

  • Ženy, které pily pět až sedm šálků kávy týdně, snížily riziko o 12 procent, skupina, která denně vypila dva až tři šálky kávy, snížila riziko o 19 procent. Ty, které pily čtyři a více šálků kávy denně, snížily riziko o 20 procent.

Vědci se domnívají, že pozitivní účinky kávy nezpůsobuje kofein. Ostatní nápoje, obsahující kofein, totiž podobné účinky nemají, zatímco káva bez kofeinu si ochranné účinky zachovala. Vedoucí výzkumu Esther Lopez-Garcia se domnívá, že účinnou látkou jsou antioxidanty, které káva obsahuje. „Mohou mírnit záněty a prospívat cévám,“ dodává.

Káva nás ovšem nezachrání před vším, v některých případech dokonce spíše škodí. Dřívější studie sice ukázaly, že káva nás může ochránit před ztrátou paměti či problémy s játry, jiné ale poukazují na to, že káva může způsobit srdeční problémy a zvýšit riziko potratu.

Související články

4 osvědčené způsoby, jak si doma připravit skvělou kávu
  • Tipy a triky

4 osvědčené způsoby, jak si doma připravit skvělou kávu

Chtěli byste si po náročném dni dopřát šálek silné kávy, jejíž podmanivá chuť by vás zase postavila na nohy? Existuje několik možností, jak své tužby po dávce kofeinu uspokojit – třeba návštěvou vyhlášené kavárny. Nebo se pusťte do přípravy...
Autor: Apetit

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit