Kávový souboj: arabika nebo robusta?

Kávový souboj: arabika nebo robusta?
sdílet:
Milovníci kávy tuto otázku při nakupování kávových zrn v pražírně jistě slyšeli: „Chcete arabiku nebo robustu?“ Ačkoli je kávovníků přes 120 druhů, tyto dvě odrůdy se pěstují nejčastěji a společně pokryjí 99 % celosvětové produkce. Pojďme se podrobně podívat, jaký je mezi nimi rozdíl a jaká specifika v sobě skrývají.

Pěstování v odlišných podmínkách

Pojmem arabika označujeme kávovník arabský (Coffea Arabica), robusta je z hlediska botaniky kávovník statný, robustní (Coffea Canephora). Kávovník arabský nejspíše vznikl křížením robusty s další odrůdou na území mezi Etiopií a Jižním Súdánem. Své přízvisko získal už v 7. století, ve kterém se dostal z Etiopie přes moře do Arábie, kde se začal také pěstovat.

Nové trendy v přípravě kávy

Nové trendy v přípravě kávy

Více

Rozdílnost mezi arabikou a robustou najdeme již v samotném pěstování. Rostlinky arabiky jsou menšího růstu, velice se jim daří v horských oblastech a kopcích. Nevadí jí tedy ani nižší teploty, vyšší vlhkost nebo rozdílnost teplot mezi dnem a nocí. Plody arabiky dozrávají velice pomalu, díky tomu mají čas rozvinout více komplexních složek projevujících se ve výsledné chuti. Zapouští velice hluboké kořeny, aby získala ty správné látky z půdy, bílé květy se později změní na plody sytě červené barvy a jsou ručně sbírány. Robusta oproti tomu nesnese vyšší nadmořskou výšku, než je jeden kilometr, dorůstá až do výšky 10 metrů jako vysoký strom. Vykvétá nahodile a její plody jsou sbírány strojově. Pěstovala se původně na subsaharské Africe, dnes však našla ideální podmínky i ve Vietnamu, Indonésii a Brazílii. Arabika pochází, jak jsme uvedli výše, z Etiopie, dnes se jí daří především v Jižní Americe, východní Africe a také v Brazílii.

(Ne)suď kávu podle obalu

Pokud si chcete ověřit pravost koupených zrn či jste zapomněli, jaké doma vlastně máte, není těžké od sebe arabiku a robustu odlišit.  Určující je rýha uprostřed zrna. Arabika má rýhu zakřivenou, robusta oproti tomu rovnou. Také tvar zrna není stejný, arabika má protáhlejší a plošší zrna, robusta je zakulacená. Vůně zrn je v případě arabiky podobná borůvkám, robusta voní jako arašídy.

Co se skrývá pod slupkou

Arabika tvoří kolem 75 % celosvětové produkce kávy. Zrna arabiky obsahují oproti robustě dvakrát tolik cukrů, také o 60 % více lipidů ovlivňujících proces pražení. Díky lipidům se aroma snáze rozvine a je jedinečné. Pro milovníky kávy však přichází nejpodstatnější rozdílnost, a to v chuti. Arabika se vyznačuje velice komplexní, rozmanitou chutí, kterou udávají přírodní podmínky, ve kterých je vypěstována. Chuť je jemnější, sladší, ovocnější a měkčí, aroma je více intenzivní. V šálku arabiky můžeme rozeznat tóny čokolády, ovoce, květin i oříšků.

Robusta v sobě ukrývá dvojnásobek až trojnásobek kofeinu a kyseliny chlorogenové oproti arabice. Těmito složkami se brání proti škůdcům, kteří se v nižších polohách objevují ve větším množství. Kvůli velkému množství kofeinu i zmíněné kyselině má robusta opravdu hořkou, kyselejší chuť s dřevitými drsnými tóny.

Tajemství dobré kávy

Tajemství dobré kávy

Více

Závěrečné srovnání hlavních faktorů

Arabika

  • bohatší a komplexní chuť
  • obsahuje dvakrát více cukru
  • čokoládové, oříškové, květinové tóny
  • obsahuje více lipidů (vitaminů, tuků a olejů)
  • náročnější na pěstování
  • největším producentem je Brazílie, kvalitní kávu pěstují také v Kolumbii, Etiopii, Mexiku, Guatemale, Kostarice, Rwandě či Ekvádoru

Robusta

  • obsahuje dva až třikrát více kofeinu
  • odolnější na pěstování
  • obsahuje méně kyselin, kvůli kterým nejde docílit bohaté pěny
  • je levnější
  • největším producentem je Vietnam, mezi další vývozce se řadí Brazílie, Indie, Indonésie, Uganda, Malajsie, Filipíny, Madagaskar, Nová Guinea a Thajsko

Související články

Káva nebo čaj k snídani?
  • Novinky a zajímavosti

Káva nebo čaj k snídani?

Ranní kávaV kávě jsou obsaženy vitamíny B1, B2, B3 a B5, hořčík, draslík, fosfor, mangan a kyselina listová. Obsahuje také antioxidanty, které snižují vznik srdečně cévních chorob a některých typů rakoviny. V rozumném množství...
Tajemství odhaleno: Jak vzniká káva bez kofeinu?
  • Novinky a zajímavosti

Tajemství odhaleno: Jak vzniká káva bez kofeinu?

Kofein: Osvědčený pomocník, nebo tichý zabiják?Káva patří mezi nejrozšířenější nápoje na světě. Není proto divu, že mnozí z nás si bez ní nedokáží svůj den už ani představit. Pro někoho je hrneček plný voňavého kafe rituálem, který...
4 osvědčené způsoby, jak si doma připravit skvělou kávu
  • Tipy a triky

4 osvědčené způsoby, jak si doma připravit skvělou kávu

Příprava kávy vlastními silami?K tomu, abyste si zvládli uvařit lahodnou kávu i v pohodlí domova, se nemusíte okamžitě zapsat do baristického kurzu nebo se zadlužit při nákupu drahého vybavení. Tajemství dobré kávy spočívá především ve...
Pravda a mýty o kávě
  • Novinky a zajímavosti

Pravda a mýty o kávě

Škodí káva, nebo prospívá zdraví?O tom, jaký vliv má konzumace kávy na lidské zdraví, se vedou spory. A příznivci i odpůrci kávy vytahují studie, které potvrzují jejich teorie. Z meta-analýzy dat studií o vlivu kávy na lidský organismus,...
Co se snídá ve světě
  • Novinky a zajímavosti

Co se snídá ve světě

Severní vítr aneb Jak se snídá ve ŠvédskuNašim průzkumem začneme na severu Evropy. Švédové potřebují, i s ohledem na podnebí, ve kterém žijí, hutnou a výživnou snídani. Na ranní tabuli nechybí seveřany milovaný chléb. Toto univerzální...
4 nej nápady, jak využít zbylou kávu
  • Tipy a triky

4 nej nápady, jak využít zbylou kávu

Nová příchuť chilliPři vaření chilli con carne (recept najdete tady) přilejte ke směsi během dušení trochu zbylé kávy. Ta dodá receptu krásnou vůni, tmavší barvu a zajímavou příchuť. Nebojte se experimentovat. Jen si vzpomeňte na film...
Dáte si presso, streto nebo jinou neznámou lahůdku?
  • Novinky a zajímavosti

Dáte si presso, streto nebo jinou neznámou lahůdku?

Po revoluci v devadesátých letech se cestovatelé, kteří se vydali do Bibione, velmi divili, když jim nikdo při objednávce pressa nerozuměl. To, že byl tento název použit v kultovním filmu Kamarád do deště, ještě neznamená, že to...
Autor: hana.kovarikova

Obchod Apetit