0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kávový souboj: arabika nebo robusta?

Kávový souboj: arabika nebo robusta?
sdílet:
Milovníci kávy tuto otázku při nakupování kávových zrn v pražírně jistě slyšeli: „Chcete arabiku nebo robustu?“ Ačkoli je kávovníků přes 120 druhů, tyto dvě odrůdy se pěstují nejčastěji a společně pokryjí 99 % celosvětové produkce. Pojďme se podrobně podívat, jaký je mezi nimi rozdíl a jaká specifika v sobě skrývají.

Pěstování v odlišných podmínkách

Pojmem arabika označujeme kávovník arabský (Coffea Arabica), robusta je z hlediska botaniky kávovník statný, robustní (Coffea Canephora). Kávovník arabský nejspíše vznikl křížením robusty s další odrůdou na území mezi Etiopií a Jižním Súdánem. Své přízvisko získal už v 7. století, ve kterém se dostal z Etiopie přes moře do Arábie, kde se začal také pěstovat.

Rozdílnost mezi arabikou a robustou najdeme již v samotném pěstování. Rostlinky arabiky jsou menšího růstu, velice se jim daří v horských oblastech a kopcích. Nevadí jí tedy ani nižší teploty, vyšší vlhkost nebo rozdílnost teplot mezi dnem a nocí. Plody arabiky dozrávají velice pomalu, díky tomu mají čas rozvinout více komplexních složek projevujících se ve výsledné chuti. Zapouští velice hluboké kořeny, aby získala ty správné látky z půdy, bílé květy se později změní na plody sytě červené barvy a jsou ručně sbírány. Robusta oproti tomu nesnese vyšší nadmořskou výšku, než je jeden kilometr, dorůstá až do výšky 10 metrů jako vysoký strom. Vykvétá nahodile a její plody jsou sbírány strojově. Pěstovala se původně na subsaharské Africe, dnes však našla ideální podmínky i ve Vietnamu, Indonésii a Brazílii. Arabika pochází, jak jsme uvedli výše, z Etiopie, dnes se jí daří především v Jižní Americe, východní Africe a také v Brazílii.

(Ne)suď kávu podle obalu

Pokud si chcete ověřit pravost koupených zrn či jste zapomněli, jaké doma vlastně máte, není těžké od sebe arabiku a robustu odlišit.  Určující je rýha uprostřed zrna. Arabika má rýhu zakřivenou, robusta oproti tomu rovnou. Také tvar zrna není stejný, arabika má protáhlejší a plošší zrna, robusta je zakulacená. Vůně zrn je v případě arabiky podobná borůvkám, robusta voní jako arašídy.

Co se skrývá pod slupkou

Arabika tvoří kolem 75 % celosvětové produkce kávy. Zrna arabiky obsahují oproti robustě dvakrát tolik cukrů, také o 60 % více lipidů ovlivňujících proces pražení. Díky lipidům se aroma snáze rozvine a je jedinečné. Pro milovníky kávy však přichází nejpodstatnější rozdílnost, a to v chuti. Arabika se vyznačuje velice komplexní, rozmanitou chutí, kterou udávají přírodní podmínky, ve kterých je vypěstována. Chuť je jemnější, sladší, ovocnější a měkčí, aroma je více intenzivní. V šálku arabiky můžeme rozeznat tóny čokolády, ovoce, květin i oříšků.

Robusta v sobě ukrývá dvojnásobek až trojnásobek kofeinu a kyseliny chlorogenové oproti arabice. Těmito složkami se brání proti škůdcům, kteří se v nižších polohách objevují ve větším množství. Kvůli velkému množství kofeinu i zmíněné kyselině má robusta opravdu hořkou, kyselejší chuť s dřevitými drsnými tóny.

Závěrečné srovnání hlavních faktorů

Arabika

  • bohatší a komplexní chuť
  • obsahuje dvakrát více cukru
  • čokoládové, oříškové, květinové tóny
  • obsahuje více lipidů (vitaminů, tuků a olejů)
  • náročnější na pěstování
  • největším producentem je Brazílie, kvalitní kávu pěstují také v Kolumbii, Etiopii, Mexiku, Guatemale, Kostarice, Rwandě či Ekvádoru

Robusta

  • obsahuje dva až třikrát více kofeinu
  • odolnější na pěstování
  • obsahuje méně kyselin, kvůli kterým nejde docílit bohaté pěny
  • je levnější
  • největším producentem je Vietnam, mezi další vývozce se řadí Brazílie, Indie, Indonésie, Uganda, Malajsie, Filipíny, Madagaskar, Nová Guinea a Thajsko

Související články

Co je lepší pít k snídani – kávu, nebo čaj?
  • Zajímavosti

Co je lepší pít k snídani – kávu, nebo čaj?

K pořádné snídani patří také nápoj. Studený pomerančový džus rozhodí svou kyselostí náš žaludek, mnohem radši volíme mezi kávou či čajem. Jaký z těchto nápojů je pro tělo prospěšnější? Pojďme se podívat na účinky kofeinu detailněji.  ...
Tajemství odhaleno: Jak vzniká káva bez kofeinu?
  • Zajímavosti

Tajemství odhaleno: Jak vzniká káva bez kofeinu?

Vypadá jako káva, voní jako káva, dokonce chutná jako káva. Jenže má jednu zvláštnost – neobsahuje (téměř) žádný kofein. Bezkofeinová káva je skvělou alternativou pro každého, kdo si chce dopřát šálek oblíbeného nápoje i chvilku před spaním...
4 osvědčené způsoby, jak si doma připravit skvělou kávu
  • Tipy a triky

4 osvědčené způsoby, jak si doma připravit skvělou kávu

Chtěli byste si po náročném dni dopřát šálek silné kávy, jejíž podmanivá chuť by vás zase postavila na nohy? Existuje několik možností, jak můžete své tužby po vytoužené dávce kofeinu uspokojit – třeba návštěvou vyhlášené kavárny. Nebo se...
Pravda a mýty o kávě
  • Zajímavosti

Pravda a mýty o kávě

Je káva zdravá? Kolik šálků můžeme vypít denně? A jak má vlastně chutnat správně připravená káva? Provedeme vás mýty o kávě a zodpovíme otázky, na které jste vždycky chtěli znát odpověď, ale báli jste se zeptat. ...
Co se snídá ve světě
  • Zajímavosti

Co se snídá ve světě

Severní vítr aneb Jak se snídá ve ŠvédskuNašim průzkumem začneme na severu Evropy. Švédové potřebují, i s ohledem na podnebí, ve kterém žijí, hutnou a výživnou snídani. Na ranní tabuli nechybí seveřany milovaný chléb. Toto univerzální...
4 nej nápady, jak využít zbylou kávu
  • Tipy a triky

4 nej nápady, jak využít zbylou kávu

Kdo řekl, že vše dobré z kávy končí vypitím horkého šálku, ten se šeredně zmýlil. I studená káva z rána nebo použitý lógr se dá zužitkovat – na těle, v receptech nebo při zahradničení.   ...
Dáte si presso, streto nebo jinou neznámou lahůdku?
  • Zajímavosti

Dáte si presso, streto nebo jinou neznámou lahůdku?

Po revoluci v devadesátých letech se cestovatelé, kteří se vydali do Bibione, velmi divili, když jim nikdo při objednávce pressa nerozuměl. To, že byl tento název použit v kultovním filmu Kamarád do deště, ještě neznamená, že to...
Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti
  • Zdraví a výživa

Vlažná voda s citronem po ránu? Známe pro i proti

Už jste o tomto trendu, který razí řada českých i zahraničních celebrit slyšeli? Pravidelné pití vlažné vody s citronem po ránu má podle mnohých blahodárné účinky na lidský organismus. Přináší tato rutina opravdu nějaké benefity? ...
Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?
  • Lidé a jídlo

Co jíst, aby byla vaše pleť krásná?

Naše pleť je do značné míry odrazem životního stylu a reaguje na to, co jíme. Jaké potraviny mohou dělat na naší pleti neplechu a jakým jídlem naopak zdravou pleť podpoříme? Podívejte na naše tipy a pečujte o sebe s chutí. ...
Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí
  • Zajímavosti

Poke bowl: Zdravá a efektní miska barev a chutí

Už jste ochutnali pestrobarevnou misku plnou vitaminů, minerálů a dokonalé chuti? Pokud se s poke bowl osobně dosud neznáte, určitě byste to měli napravit. Prozradíme, odkud se k nám tento hit dostal a jak si poke bowl připravit doma. ...
AD
Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!
  • Tipy a triky

Domácnost na míru? Jde to hravě a jednoduše!

Interiérový design zažívá velký boom. Jeho nedílnou součástí jsou domácí spotřebiče. Díky konceptu Bespoke si je nyní můžete přizpůsobit na míru. Nejen o něm, ale i o nových trendech v designu spotřebičů si s product managerem ze...

Obchod Apetit