0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Koleda, koleda, Štěpáne

Koleda, koleda, Štěpáne
sdílet:
26. prosinec je zasvěcen svatému Štěpánovi. U nás byl tradičně spojen s koledníky, kteří obchází dům od domu a žádají drobné dárky.

Historie koledování sahá až do 13. století, autorství první koledy je podle legendy připisováno Františku s Assisi.  Tento zvyk už u nás téměř vymizel, ale dříve patřil ke zvyklostem vánočních svátků. Obdarovat koledníka bylo věcí cti a i ten největší lakomec hodil do pytle či košíku alespoň pár jablek. Ti štědřejší dávali mouku, ořechy, med nebo luštěniny. Kromě písní předváděli koledníci i krátká vánočně laděná představení.

Vánoční čas bývá tradičně věnován i svěcení vína. Vyrazit můžete například do Moravské Nové Vsi, kde se dnes od 16:00 hodin tato slavnostní událost koná. Víno, které vám zde bude při Svěcení vína 2009 předloženo i k degustaci, je odrůdy Rulandské šedé, pozdní sběr.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...

Obchod Apetit