Jemný krémový sýr, konzistencí podobný hustému řeckému jogurtu chutí připomíná smetanu. Je nedílnou součástí milovaného italského dezertu tiramisu. Své uplatnění ovšem najde i v dalších sladkých i slaných pokrmech. Do čeho použít mascarpone a jak?
Krémovost mascarpone využijete při přípravě nespočtu dezertů, ale jeden je jím naprosto proslulý – italské tiramisu. Z mascarpone se připravují rozličné krémy a náplně. Perfektně si rozumí s citronovou kůrou, cukrem, čerstvým ovocem a mandlovým nebo kávovým likérem.
V jedné epizodě televizní soutěže Peče celá země český cukrář a pekař Josef Maršálek prohlásil, že už v soutěži nechce vidět krémy z mascarpone. Není na nich prakticky co zkazit, protože vyšlehané mascarpone bude vždy naprosto dokonalé. Doma tuhle vlastnost ovšem oceníte a bez obav ho můžete použít na dorty, koláče a buchty.
- Své využití ovšem mascarpone najde i ve slaných pokrmech. Skvěle funguje jako mazání na chlebíčky místo másla nebo bramborového salátu a nabídne tak prostor pro větší experimenty než je klasická šunka, salám nebo sýr s vajíčkem. Vyzkoušejte oblíbený pokrm z italského regionu Friuli kde mascarpone milují s ančovičkami, hořčicí a kořením.
Také jej můžete použít do těstovinových pokrmů jako omáčku.
Mascarpone využijete i ve slaném pečení. Slané koláče se nejčastěji spojují se smetanovo-vajíčkovým základem, ale ten můžete hravě nahradit krémovou náplní právě z mascarpone.
Vyzkoušejte například náš rajčatový koláč, který nejen krásně voní, ale také skvěle chutná. V neposlední řadě může mascarpone tvořit světlý základ na pizzu nebo se stát součástí bramborových či polentových kaší.
- Mascarpone je čerstvý sýr, který se vyrábí vysrážením smetany působením kyseliny vinné nebo citronové.
- Má neutrální chuť, lze ho proto použít jak na přípravu dezertů, tak slaných pomazánek.
- V sýru se běžně nachází přibližně 50 % tuku.
- Domovem mascarpone je sever Itálie, konkrétně Lombardie, kde byl znám na počátku 17. století.
- Nejprve vznikal jako vedlejší produkt při výrobě jiných druhů sýra, postupem času se zařad
- Pokud chcete šetřit svou peněženku nebo jej nemůžete zrovna sehnat, zajisté se italské mascarpone dá nahradit. K ruce vám bude ricotta, tučný tvaroh, smetana smíchaná s lučinou/gervais a někdo dokonce doporučuje pomazánkové máslo. Tiramisu nebude úplně tradiční, ale chutnat bude i tak dobře. Pokud se vám ovšem ani jedna z možností nezamlouvá, tak si můžete mascarpone připravit doma.
Zdroj informací: časopis Apetit