Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krémový pozdrav z Itálie jménem mascarpone. Na co jemný sýr použít?

Oříškový koláč s mascarpone a malinami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jemný krémový sýr, konzistencí podobný hustému řeckému jogurtu chutí připomíná smetanu. Je nedílnou součástí milovaného italského dezertu tiramisu. Své uplatnění ovšem najde i v dalších sladkých i slaných pokrmech. Do čeho použít mascarpone a jak?

Krémovost mascarpone využijete při přípravě nespočtu dezertů, ale jeden je jím naprosto proslulý – italské tiramisuZ mascarpone se připravují rozličné krémy a náplně. Perfektně si rozumí s citronovou kůrou, cukrem, čerstvým ovocem a mandlovým nebo kávovým likérem

V jedné epizodě televizní soutěže Peče celá země český cukrář a pekař Josef Maršálek prohlásil, že už v soutěži nechce vidět krémy z mascarpone. Není na nich prakticky co zkazit, protože vyšlehané mascarpone bude vždy naprosto dokonalé. Doma tuhle vlastnost ovšem oceníte a bez obav ho můžete použít na dortykoláče a buchty.

  • Své využití ovšem mascarpone najde i ve slaných pokrmech. Skvěle funguje jako mazání na chlebíčky místo másla nebo bramborového salátu a nabídne tak prostor pro větší experimenty než je klasická šunka, salám nebo sýr s vajíčkem. Vyzkoušejte oblíbený pokrm z italského regionu Friuli kde mascarpone milují s ančovičkami, hořčicí a kořením.

Také jej můžete použít do těstovinových pokrmů jako omáčku.

Mascarpone využijete i ve slaném pečení. Slané koláče se nejčastěji spojují se smetanovo-vajíčkovým základem, ale ten můžete hravě nahradit krémovou náplní právě z mascarpone.

Vyzkoušejte například náš rajčatový koláč, který nejen krásně voní, ale také skvěle chutná. V neposlední řadě může mascarpone tvořit světlý základ na pizzu nebo se stát součástí bramborových či polentových kaší.

  • Mascarpone je čerstvý sýr, který se vyrábí vysrážením smetany působením kyseliny vinné nebo citronové.
  • Má neutrální chuť, lze ho proto použít jak na přípravu dezertů, tak slaných pomazánek.
  • V sýru se běžně nachází přibližně 50 % tuku.
  • Domovem mascarpone je sever Itálie, konkrétně Lombardie, kde byl znám na počátku 17. století.
  • Nejprve vznikal jako vedlejší produkt při výrobě jiných druhů sýra, postupem času se zařad
  • Pokud chcete šetřit svou peněženku nebo jej nemůžete zrovna sehnat, zajisté se italské mascarpone dá nahradit. K ruce vám bude ricotta, tučný tvaroh, smetana smíchaná s lučinou/gervais a někdo dokonce doporučuje pomazánkové máslo. Tiramisu nebude úplně tradiční, ale chutnat bude i tak dobře. Pokud se vám ovšem ani jedna z možností nezamlouvá, tak si můžete mascarpone připravit doma

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související recepty

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...