Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Krémový pozdrav z Itálie jménem mascarpone. Na co jemný sýr použít?

Oříškový koláč s mascarpone a malinami
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Jemný krémový sýr, konzistencí podobný hustému řeckému jogurtu chutí připomíná smetanu. Je nedílnou součástí milovaného italského dezertu tiramisu. Své uplatnění ovšem najde i v dalších sladkých i slaných pokrmech. Do čeho použít mascarpone a jak?

Krémovost mascarpone využijeme při přípravě nespočtu dezertů, ale jeden je jím naprosto proslulý – tiramisuZ mascarpone se připravují krémy a náplně. Perfektně si rozumí s citronovou kůrou, cukrem, čerstvým ovocem a mandlovým nebo kávovým likérem

  • V jedné epizodě televizní soutěže Peče celá země český cukrář a pekař Josef Maršálek prohlásil, že už v soutěži nechce vidět krémy z mascarpone. Není na nich prakticky co zkazit, protože vyšlehané mascarpone bude vždy naprosto dokonalé. Doma tuhle vlastnost ovšem oceníte a bez obav ho můžete použít na dortykoláče a buchty.

Své využití ovšem mascarpone najde i ve slaných pokrmech. Skvěle funguje jako mazání na chlebíčky místo másla nebo bramborového salátu a nabídne tak prostor pro větší experimenty než je klasická šunka, salám nebo sýr s vajíčkem. Vyzkoušejte oblíbený pokrm z italského regionu Friuli kde mascarpone milují s ančovičkami, hořčicí a kořením.

Také jej můžete použít do těstovinových pokrmů jako omáčku.

Mascarpone využijete i ve slaném pečení. Slané koláče se nejčastěji spojují se smetanovo-vajíčkovým základem, ale ten můžete hravě nahradit krémovou náplní právě z mascarpone.

Vyzkoušejte například náš rajčatový koláč, který nejen krásně voní, ale také skvěle chutná. V neposlední řadě může mascarpone tvořit světlý základ na pizzu nebo se stát součástí bramborových či polentových kaší.

  • Mascarpone je čerstvý sýr, který se vyrábí vysrážením smetany působením kyseliny vinné nebo citronové.
  • Má neutrální chuť, lze ho proto použít jak na přípravu dezertů, tak slaných pomazánek.
  • V sýru se běžně nachází přibližně 50 % tuku.
  • Domovem mascarpone je sever Itálie, konkrétně Lombardie, kde byl znám na počátku 17. století.
  • Nejprve vznikal jako vedlejší produkt při výrobě jiných druhů sýra, postupem času se zařad
  • Pokud chcete šetřit svou peněženku nebo jej nemůžete zrovna sehnat, zajisté se italské mascarpone dá nahradit. K ruce vám bude ricotta, tučný tvaroh, smetana smíchaná s lučinou/gervais a někdo dokonce doporučuje pomazánkové máslo. Tiramisu nebude úplně tradiční, ale chutnat bude i tak dobře. Pokud se vám ovšem ani jedna z možností nezamlouvá, tak si můžete mascarpone připravit doma

Zdroj informací: časopis Apetit

Související články

Autor: Apetit

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč