0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kupte si to bez obalu

AD
oříšky
ZDROJ: Archiv
sdílet:

V Praze funguje obchod, který trochu připomíná velkou spíž. Koupíte tu kvalitní potraviny za skvělé peníze. A bez obalu!

Koncept je jednoduchý – nabízet kvalitní, pokud možno lokální potraviny (a nejlépe v biokvalitě) a už od dodavatelů je brát ve znovu použitelných obalech. Pro spotřebitele má nákup potraviny bez obalu hned několik výhod. „Přesně vidíte, co si kupujete, nic nezůstane skryto. Koupíte si jen takové množství, jaké potřebujete, takže pak nebudete muset přemýšlet, co se zbytkem. Ušetříte! Neplatíte totiž za obal, ale ani za logo, marketing a podobně,“ vyjmenovává jeden z autorů projektu Petr Hanzel, vystudovaný novinář, který mimo jiné stojí i za projektem Zachraň jídlo. V bezobalové prodejně tak zaplatíte pouze za to, co si navážíte do nádoby nebo sáčku, které jste si přinesli, či do plátěného pytlíku, jenž vám nabídnou. „A tím šetříte životní prostředí,“ dodává Petr.

Malou prodejnu najdete ve dvoře v centru Prahy, jen kousek od náměstí I. P. Pavlova„Nechtěli jsme hned otevřít velký obchod,“ vysvětluje Petr. „Zatím fungujeme v testovacím provozu. Poučili jsme se od kolegů z Anglie, kteří si ukousli příliš velké sousto a pak zkrachovali. A to my nechceme,“ dodává. Inspirace nepřišla jen z Anglie. Podobné obchody najdete i v Itálii, kde jsou velmi rozšířené. „I u nás mají vlastně tradici – jen si vzpomeňte na koloniály. A ve velkých supermarketech si takhle můžete nakoupit třeba oříšky nebo sladkosti,“ dodává Petr Hanzel.

beyź obalu

TIPY NA NÁKUP

  • OBCHOD najdete na adrese Bělehradská 96, Praha 2. Otevřeno je zatím každý všední den od 15 do 19 hodin a koupíte tu všemožné suché potraviny (celkem asi 150 položek) od mouky a cukru přes kuskus, bulgur až po fazole či oříšky. A nechybí ani sušené ovoce (třeba super kanadské brusinky!). Sortiment a tipy, jak s ním pracovat, najdete na bezobalu.org.
  • OBAL si přinesete buď vlastní, nebo vám tady nabídnou plátěný sáček.

Více tipů na předvánoční nákupy najdete v prosincovém Apetitu.

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit