Kyselina citronová – levný pomocník do každé kuchyně

birgith-roosipuu
ZDROJ: birgith-roosipuu
sdílet:
Obyčejná přísada nebo tajná zbraň? Krystalky kyseliny citronové vám můžou vylepšit vaření, zlepšit chuť jídel a uchovat ovoce a zeleninu v lepší formě. Uchytí se v každé domácnosti jako praktický a účinný pomocník při úklidu. Navíc jsou cenově dostupné, lze je nakoupit do zásoby a mají dlouhou trvanlivost.

Kyselina citronová je krystalický bílý až průsvitný prášek, který se používá k úpravě kyselosti pokrmu. Setkáte s ní v receptech na džemy a návodech na zpracování ovoce, hojně se však používá v potravinářství.

Na obalech potravin ji ve složení najdete také pod kódem E330. Díky širokému využití v kuchyni i domácnosti kyselinu citronovou koupíte v kterékoliv prodejně potravin a v drogeriích. V nabídce ji také mají bezobalové obchody a ekoprodejny.

  • Kyselina citronová okyseluje prostředí, do kterého ji přidáme, čímž mění chuť jídla a částečně brání jeho kažení. Vedle toho tento kyselý prášek zabraňuje oxidaci (hnědnutí) ovoce.
  • Hotovým ovocným dobrotám tak pomáhá udržet svěží barvu.
  • V receptech na zavařování se s ní setkáváme také proto, že podporuje houstnutí ovocné směsi, což kuchařky rády využívají při vaření džemu.

Jak na domácí zavařování?

Jak na domácí zavařování?

Více

Kyselina citronová versus citron

Citrony jsou jedním z nejkoncentrovanějších zdrojů přirozeně se vyskytující kyseliny citronové, ale citronová šťáva a kyselina citronová mají odlišné použití, respektive jiné výhody a nevýhody.

  • Hlavní rozdíl mezi nimi je v tom, že kyselina citronová je koncentrovaná kyselá sloučenina, zatímco citronová šťáva kromě kyseliny citronové obsahuje také vodu, vitamin C - kyselinu askorbovou a další látky.
  • Kyselinu citronovou použijte všude tam, kde potřebujete koncentrovaný prášek bez další přidané tekutiny, zatímco citronová šťáva vytvoří dokonalý tekutý základ pro salátovou zálivku nebo dochucení limonády.

Šťavnatá zajímavost

Možná vás stejně jako nás pobaví skutečnost, že zatímco na počátku minulého století se kyselina citronová opravdu vyráběla z citronů, tento drahý způsob nahradila moderní metoda, ve které citrony vůbec nehrají roli.

Většina prášku kyseliny citronové nyní vzniká fermentací sacharidů, nejčastěji plísně Aspergillus niger. Díky ní máme k dispozici kyselý prášek levněji a ve větším množství.

Nejdřív vaření, potom úklid

Zavařováním využití kyseliny citronové v domácnosti nekončí. Patří také k univerzálním čisticím prostředkům, které nezatěžují životní prostředí. Ekologičtější už je jen nepoužívat žádné prostředky na čištění vašeho domova.

5 + 1 surovina ze spíže, se kterými vyčistíte svůj domov

5 + 1 surovina ze spíže, se kterými vyčistíte svůj domov

Více

Musíte však být opatrní, jak a kdy ji používáte. Může poškodit materiály, které nesnesou kyselé prostředí.

  • Typicky je to mramor a veškeré kamenné povrchy.
  • Kyselinu citronovou nesnáší také mosaz a starožitné věci. Vytváří na nich neodstranitelné skvrny.

Co kyselina citronová také umí?

  • Čistí usazeniny vodního kamene v hrncích a konvicích: do hrnce dejte cca 100 ml vody, přidejte kyselinu citronovou, přiveďte k varu a nechte působit. Nádobu pak pořádně vydrbejte a uvidíte, že bude jako nová.
  • Vyčistí myčku i pračku: do pracího bubnu (nebo na dno myčky) nasypte 250 g kyseliny citronové a zapněte program s nejvyšší teplotou.
  • Změkčuje prádlo: jednoduše nasypte do zásobníku na aviváž (či máchadlo) granulky kyseliny citronové. Prádlo bude krásně hebké a jemné, protože kyselá lázeň pomůže odstranit zbytky pracího prostředku i minerály z vody. A pokud ke kyselině nakapete také libovolný esenciální olej, prádlo bude také nádherně vonět.
  • Čistí usazeniny na nerezových kohoutcích i v záchodové míse: kyselinu rozpusťte v horké vodě a použijte, kde potřebujete.
  • Dezinfikuje: do rozprašovače nalijte roztok z kyseliny citronové, vody a esenciálního oleje. Používejte všude tam, kde chcete vyčistit a dezinfikovat nějaký povrch. Skvěle funguje i jako leštidlo na okna a zrcadla.

Obchod Apetit