Chystáte se prolenošit den? Jeho součástí by měl být brunch. Jídlo podávané mezi snídaní a obědem, plné teplých i studených dobrot. Den by totiž neměl začínat křupinkami snědenými v poklusu, ale pomalou a dlouhou snídaní. Která se líně překulí do oběda. A ve dvou? Ve dvou se to nejlépe jí. Ale to už nejspíš dávno víte.
Snídaně nebo oběd? Brunch!
Brunch je specialitou anglosaských zemí. Je názvem jídelního období, které se nemůže rozhodnout, je-li snídaní na vidličku nebo lehkým obědem. V každém případě skvěle sluší nedělním ránům. Co připravit, do zásoby, aby jeho příprava byla co nejsnazší, ale zároveň plná dobrot?
- Součástí menu brunche by měla být teplá i studená kuchyně. Na talířcích by tak neměly chybět variace sýrů a uzenin.
- Kromě toho mohou být součástí tohoto jídla lívance a palačinky nebo wafle.
- Případně můžete jako variantu pro sladkou tečku zvolit cheesecake.
Pro brunch do postele byste měli mít jasno, na čem budete denní porci dobrot servírovat. Obecně platí, že talířků by mělo být pro dva lidi alespoň devět. Všechna jídla nemusí být teplá, může jít také o saláty, nakrájenou zeleninu s pažitkovým dipem a další varianty.
- Pečivo může být tím, co vaši snídani s obědem v jednom může pořádně zhatit. Pokud ji servírujete vy, nechejte pečivo v mrazáku a ráno ho rozpečte na grilu. Nebo toasty připravte těsně před podáváním. Ty ale v českých poměrech nejsou tak oblíbené, jako křupavé housky.
- Součástí snídaně mohou být také croissanty s máslem a džemem.
Dobrý plán je klíčem k úspěchu
Při výběru surovin mějte vždy na paměti, že je budete servírovat někomu, s kým jste si blízcí, takže by to mělo být to nejlepší z nejlepšího. Créme de la créme. Pokud plánujete brunchem překvapit partnera, měli byste vědět, jaké dobroty nachází na svých talířcích nejraději.
- Nachystejte tedy jídlo s ohledem na to, co má rád ten druhý. Nádobí můžete připravit už večer, potraviny ale servírujte až ráno, aby nedošlo k jejich znehodnocení. Tedy pokroucení okrajů a dalším neestetickým komplikacím, ale také tím eliminujte možná zdravotní rizika, která potraviny ponechané dlouho v teple přinášejí.
- Počítejte s tím, že brunch dokáže spolehlivě vymazat oběd z vašich denních plánů. Klidně tedy snídani pořádně protáhněte a dál se této aktivitě věnujte i v poledne. A pokud skladbu jídel zvolíte správně, nejen že nebudete mít pocit přesycenosti a únavy, ale navíc zjistíte, že k večeři vám stačí drobnost. Brunch je tedy ideálním řešením pro ty, kteří nechtějí trávit zbytečné hodiny v kuchyni.
Co můžete servírovat?
- Vejce Benedikt na toastu nebo vejce à la Florentine
- Pikantní fazolky
- Párky
- Cheesecake
- Rajčatové špízy s baby mozzarellou
- Nejrůznější pomazánky a domácí pečivo
- Sýry a kvalitní uzeniny
- Vejce v nejrůznějších podobách (zapečená či míchaná vejce, vejce do skla, hemenex, omeleta...)
- Smoothie
- Mimosu