Lenivý start dne – brunch

sdílet:
Chystáte se užít si líný den? Jeho součástí by měl být brunch. Jídlo podávané mezi snídaní a obědem, plné teplých i studených dobrot. Den by totiž neměl začínat křupinkami snědenými v poklusu, ale pomalou a dlouhou snídaní. Která se líně překulí do oběda. A ve dvou? Ve dvou se to nejlépe jí. Ale to už nejspíš dávno víte.

Snídaně nebo oběd? Brunch!

Brunch je specialitou anglosaských zemí. Je názvem jídelního období, které se nemůže rozhodnout, je-li snídaní na vidličku nebo lehkým obědem. V každém případě skvěle sluší intimním nedělním ránům. Co připravit, do zásoby, aby jeho příprava byla co nejsnazší, ale zároveň plná dobrot? Je to jednoduché. Součástí menu brunche by měla být teplá i studená kuchyně. Na talířcích by tak neměly chybět variace sýrů a uzenin. Kromě toho mohou být nedílnou součástí tohoto jídla lívance a palačinky nebo wafle. Případně můžete jako variantu pro sladkou tečku zvolit cheesecake, je totiž vítaným zdrojem ranní dávky proteinů, navíc nebesky chutná.

Snídaně, základ dne

Více

Pro brunch do postele byste měli mít jasno, na čem budete denní porci dobrot servírovat. Obecně platí, že talířků by mělo být pro dva lidi alespoň devět. Všechna jídla nemusí být teplá, může jít také o saláty, nakrájenou zeleninu s pažitkovým dipem a další varianty.

Pečivo může být tím, co vaši snídani s obědem v jednom může pořádně zhatit. Pokud ji servírujete vy, nechejte pečivo v mrazáku a ráno rozpečte na grilu. Nebo toasty připravte těsně před podáváním. Ty ale v českých poměrech nejsou tak oblíbené, jako křupavé housky. Součástí snídaně mohou být také croissanty a kvalitní marmeláda či džem. 

Neodolatelné domácí pečivo

Více

Dobrý plán je klíčem k úspěchu

Při výběru surovin mějte vždy na paměti, že je budete servírovat někomu, s kým si opravdu blízcí, takže by to mělo být to nejlepší z nejlepšího. Créme de la créme. Pokud plánujete brunchem překvapit svého partnera, měli byste vědět, jaké dobroty nachází na svých talířcích nejraději. Nachystejte tedy skladbu jídel podle vašeho uvážení, ale vždy s ohledem na to, co má rád ten druhý. Nádobí můžete připravit už večer, potraviny ale servírujte až ráno, aby nedošlo k jejich znehodnocení. Tedy pokroucení okrajů a dalším neestetickým komplikacím, ale také tím eliminujte možná zdravotní rizika, která potraviny ponechané dlouho v teple přinášejí.

Počítejte s tím, že brunch dokáže spolehlivě vymazat oběd z vašich denních plánů. Klidně tedy snídani pořádně protáhněte a dál se této aktivitě věnujte i v poledne. A pokud skladbu jídel zvolíte správně, nejen že nebudete mít pocit sytosti a únavy, ale navíc zjistíte, že k večeři vám stačí drobnost. Brunch je tedy ideálním řešením pro ty, kteří nechtějí trávit zbytečné hodiny v kuchyni.

Patříte k nim?

Několik tipů, co můžete v rámci brunche naservírovat

  1. Vejce Benedikt na toastu nebo vejce à la Florentine
  2. Pikantní fazolky
  3. Párky
  4. Cheesecake
  5. Rajčatové špízy s baby mozzarellou
  6. Nejrůznější pomazánky a domácí pečivo
  7. Sýry a kvalitní uzeniny
  8. Vejce v nejrůznějších podobách (zapečená či míchaná vejcevejce do skla, hemenex, omeleta...) 
  9. Smoothie
  10. Mimosu
     

…a dál je to na vás. Pokud milujete brunch, podělte se o něj s námi prostřednictvím Instagramu. Nezapomeňte nás označit @apetitoniline či hashtagem #apetitonline. Těšíme se na inspiraci z vaší kuchyně!

Kde si užít brunch?

Více

Obchod Apetit