Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Letem světem aneb co nás zaujalo na české gastroscéně

food festival
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Po karanténních omezeních se život začátkem prázdnin vrátil k normálu (dokonce smíme i odložit roušky!), a tak je čas podívat se na novinky v oblasti české gastronomie. Co nás čeká toto léto, jaké budou trendy a kam se můžeme těšit?

 

Normální je neplýtvat

Jedním ze skloňovaných témat posledních let je ochrana životního prostředí. Vyjádřil se k němu už snad každý, na ulicích se čas od času za planetu demonstruje a v módě (a tím nemyslíme jenom oděvy) je šetrnost. Šéfkuchaři přemýšlejí, jak vařit co nejvíce zero waste, tedy s minimem odpadu, a jak využít každou surovinu. Podniky se chlubí tím, že omezují plasty, a v posledních letech se stalo dobrým mravem si přinést na kávu s sebou vlastní hrneček.

food festival

A do toho vpadl koronavirus s nutností všechno balit. Podle některých odhadů náhle stoupla spotřeba plastových obalů až několikanásobně. A tak jsme přivítali zprávu, že se v Praze 30. 6. 2000 otevřel první pražský Zero Waste Point. Najdete ho v Karlíně v oblasti Přístav 18600, vznikl ve spolupráci s organizací Bezobalu a Hlavním městem Praha a stane se vzorovým veřejným prostorem, který předchází vzniku odpadu.

Jedná se o interaktivní info point, který umožní návštěvníkům poznávat, jak se v prostoru i mimo něj chovat udržitelněji. Slavnostní otevření provázelo vystoupení volného divadelního uskupení Spielraum Kollektiv, které sehrálo příběh o tom, jak se zdejší prostředí v průběhu uplynulého roku měnilo. Zábavně jsou pojaté vznikající informační cedule s pexesem.

Díky rozhovorům a přednáškám se o tom, jak předcházet vzniku odpadu v domácnosti i v práci, dozvědí desítky návštěvníků a zaměstnanců okolních firem. Ten, kdo nemá cestu kolem, si může o informace, jak se držet konceptu zero waste doma i v kanceláři, napsat přímo do Bezobalu. Jako osvětu pro veřejnost mají připraven bezobalový kvíz nebo workshop. 

food festival

Do pivovaru se vrací život

Pomalu se probouzejí i kulturní akce. V Plzeňském Prazdroji chystají na léto koncerty i filmová promítání. Na živou populární hudbu budou lákat návštěvníky každý čtvrtek. Startuje se už 2. 7. koncertem kapely Ready Kirken. Tu po týdnu vystřídá Burma Jones plzeňského frontmana Bohouše Josefa. Návštěvníci pivovaru se mohou těšit také například na Viléma Čoka, kapely Brutus nebo Turbo. 

Na koncerty naváže od srpna promítání filmů. Filmovým večerům budou vyhrazeny srpnové pátky, promítat se bude pod širým nebem u Formanky, ve které se právě dokončují rekonstrukční práce. Festival odstartuje 7. srpna jedním z nejlepších tuzemských snímků posledních měsíců – Vlastníky režiséra Jiřího Havelky. Týden poté následuje zatím poslední dílo kultovního režiséra Quentina Tarantina Tenkrát v Hollywoodu.

„Život se vrací do normálu a náš pivovar už zase žije. V souladu s rozvolněním opatření, která byla zavedena kvůli koronaviru, jsme v červnu začali na nádvoří pivovaru pořádat promítání sportovních zápasů, uspořádali jsme i několik kulturních akcí. A lidi si k nám, často i přes ne úplně dobré počasí, našli cestu, dali si pivo, potkali se s přáteli a užili si krásný večer.

Během léta bude těch krásných večerů ještě víc, stejně jako v minulých letech nabídneme hudbu i skvělé filmy. Samozřejmostí v průběhu všech akcí jsou zvýšená hygienická i bezpečnostní opatření, pro návštěvníky budou k dispozici například bezdotykové zásobníky s dezinfekcí,“ uvedl Rudolf Šlehofer, manažer oddělení turismu Plzeňského Prazdroje.

food festival

Produkty ekologického zemědělství se už podevatenácté utkají o cenu Biopotravina roku

Obliba biopotravin v posledních letech prudce stoupá. Souvisí to s péčí o vlastní zdraví i se zvýšeným zájmem o kvalitu životního prostředí a poslední dobou i často zmiňovanou potravinovou soběstačnost. Jejich vzestupu nahrává i fakt, že jsou čím dál dostupnější. Přibývá míst, kde můžeme biopotraviny zakoupit. Mimo specializovaných prodejen je seženeme i v supermarketech.

Pokud chceme podpořit nejen trend bio jako takový, ale zaměřit se při koupi i na původ potravin, vodítkem nám můžet být soutěž Česká biopotravina, kterou pořádá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců. Od svého vzniku v roce 2002 bylo v soutěži oceněno již několik desítek výrobků, které byly vyprodukovány v souladu s pravidly a legislativou ekologického zemědělství.

Máte-li mezi svými přáteli biozemědělce nebo zpracovatele biopotravin, nemělo by jeho pozornosti uniknout, že právě v těchto dnech PRO-BIO Svaz ekologického zemědělství vyhlašuje soutěž Česká biopotravina roku 2020, určenou tuzemským výrobcům biopotravin. Devatenáctý ročník soutěže ocení bioprodukty v pěti různých kategoriích. Uzávěrka pro podání přihlášky je 14. srpna.

Odborná porota bude v tomto ročníku hodnotit bio výrobky v celkem pěti kategoriích. Největší oblibě se co do počtu přihlášek těší již několik let biovína. V roce 2019 v této kategorii bojovalo 64 biovín.

Nejmladší kategorií v soutěži jsou steaková biomasa, ta přibyla teprve v roce 2018. Zbývající kategorie jsou Biopotraviny živočišného původu, Biopotraviny rostlinného původu a Biovýrobky pro gastronomii, pochutiny a ostatní potravinářské výrobky.

Jsme zvědaví, které výrobky letos zaujmou nejvíce. 

food festival

Členkou odborné poroty hodnotící výrobky v soutěži Česká biopotravina roku je už léta i redaktorka Apetitu Stáňa Moravcová ml.

Autor: Lucie Velek

Apetit magazín

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?
  • Zajímavosti

Není máslo jako máslo: Jak vybrat to nejlepší do cukroví?

Vánoce bez másla? To si snad ani neumíme představit! Je základem dokonalého cukroví, zjemní slavnostní pokrmy a dodá jim tu správnou chuť. Ale víte, jak poznat to opravdu nejlepší? Prozradíme vám, jak technologie výroby ovlivňuje jeho...