Letem světem: churros a horká čokoláda

Letem světem: churros a horká čokoláda
sdílet:

Křupavé na povrchu, krémové uvnitř. Churros, tenké smažené tyčinky z odpalovaného těsta, milují na Pyrenejském poloostrově i po celé Latinské Americe. A není se čemu divit. S šálkem horké čokolády je to opravdu božský dezert, který se báječně hodí k zimní snídani. 

Odkud churros pocházejí

Jako většina příběhů o původu jídla i ten o churros má hned několik variant.

  • Jedna legenda vypráví o tom, jak portugalští námořníci objevili v severní Číně jídlo zvané youtiao, jemné solené tyčinky ze smaženého těsta, které se tam dodnes podávají k snídani. Technika přípravy jídla se Portugalcům zalíbila natolik, že ji vzali s sebou zpět do své domoviny a ze slaných tyčinek udělali sladký dezert. O kulinářské novince se doslechli Španělé a recept ještě o kousek vylepšili. Těsto tvarovali špičkou ve tvaru hvězdy a tím dali churros jejich typický podobu.
  • Jiný příběh říká, že za churros vděčíme kočovným španělským pastýřům. Ti v letní sezóně zůstávali se svými stády vysoko v horách a neměli přístup ke sladkostem z cukráren. Když je tedy honila mlsná, vytvořili si vlastní dezert ze snadno dostupných surovin, které měli běžně k dispozici. Churros smažili na pánvích na otevřeném ohni. Existuje dokonce plemeno ovcí Navajo-Churro, jejichž rohy se podobají smaženým tyčinkám. 

Ať už za vynálezem churros stojí portugalští námořníci, španělští ovčáci nebo Číňané, během 16. století se díky španělským dobyvatelům smažený dezert postupně rozšířil do všech přístavů, které navštívili. Rychle si získal oblibu a nyní se tato křupavá dobrota jí v Portugalsku, Španělsku a celé Latinské Americe.

  • Když Hernán Cortés přivezl do Španělska tajemství výroby aztécké čokolády, vznikla nerozlučná dvojice churros s horkou čokoládou, ve které se smažené tyčinky namáčejí, nebo se k ní jen tak, obalené v cukru se skořicí, přikusují.
  • Prapůvodní horká čokoláda prý obsahovala jen rozdrcené kakaové boby, vodu a chilli, dnes ji připravujeme s mlékem či smetanou a podle chuti oslazenou.
  • Nápoji sluší vánoční koření, jako jsou skořice, kardamom nebo vanilka. Bez obav ji můžete vylepšit také alkoholem, například koňakem, brandy nebo mandlovým likérem.

Jak si churros připravit doma

Smažené tyčinky se připravují z nejjednodušších surovin, které má ve spíži každý – hladké pšeničné mouky, vody nebo mléka, másla nebo rostlinného oleje, vajec, trošky cukru a špetky soli.

  1. V rendlíku se přiveďte k varu všechny přísady kromě mouky a vajec.
  2. Pak přisypte mouku a za stálého míchání těsto tzv. odpalte, až se zformuje do koule a na dně rendlíku se vytvoří povlak. Do zchladlé hmoty se jedno po druhém zašlehejte vejce.
  3. Hotové těsto vložte do zdobicího sáčku s hvězdicovitou špičkou a rovnou do rozpáleného oleje vytlačujte tyčinky, spirálky či srdce. Hvězdicovitá špička jim dodá vroubkovaný povrch, díky kterému se tvary rychleji a důkladněji prosmaží.

  • Dozlatova osmažené a křupavé churros se jedí ještě horkéobalené ve skořicovém cukru nebo s šálkem horké čokolády, do které se tyčinky namáčejí.
  • Oblíbené jsou ke kávě s mlékem ke snídani. Churros patří k oblíbeným dobrotám k zimním snídaním a po probdělých nocích.
  • V hispánských zemích se prodávají v pouličních stáncích i ve specializovaných podnicích, churrerías.

Ať už rovné nebo stočené, se skořicí nebo s horkou čokoládou, věříme, že se churros stanou i vašim oblíbeným zimním dezertem. Vždyť co je víc, než sladce křupavá tyčinka a šálek horké čokolády. K nim už stačí jen ta správná společnost a zimní pohoda je zaručena.

Související články

11 horkých nápojů z celého světa
  • Zajímavosti

11 horkých nápojů z celého světa

Vzato úplně jednoduše, k nejoblíbenějším nápojům patří po celém světě káva a čaj. My se ale dnes poohlédneme po zajímavějších receptech a nakoukneme do horkých šálků některých národů. Připoutejte se, vyrážíme na gurmánskou cestu kolem světa...
Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit