0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Letem světem: churros a horká čokoláda

Letem světem: churros a horká čokoláda
sdílet:

Křupavé na povrchu, krémové uvnitř. Churros, tenké smažené tyčinky z odpalovaného těsta, milují na Pyrenejském poloostrově i po celé Latinské Americe. A není se čemu divit. S šálkem horké čokolády je to opravdu božský dezert, který se báječně hodí k zimní snídani. 

Odkud churros pocházejí

Jako většina příběhů o původu jídla i ten o churros má hned několik variant.

  • Jedna legenda vypráví o tom, jak portugalští námořníci objevili v severní Číně jídlo zvané youtiao, jemné solené tyčinky ze smaženého těsta, které se tam dodnes podávají k snídani. Technika přípravy jídla se Portugalcům zalíbila natolik, že ji vzali s sebou zpět do své domoviny a ze slaných tyčinek udělali sladký dezert. O kulinářské novince se doslechli Španělé a recept ještě o kousek vylepšili. Těsto tvarovali špičkou ve tvaru hvězdy a tím dali churros jejich typický podobu.
  • Jiný příběh říká, že za churros vděčíme kočovným španělským pastýřům. Ti v letní sezóně zůstávali se svými stády vysoko v horách a neměli přístup ke sladkostem z cukráren. Když je tedy honila mlsná, vytvořili si vlastní dezert ze snadno dostupných surovin, které měli běžně k dispozici. Churros smažili na pánvích na otevřeném ohni. Existuje dokonce plemeno ovcí Navajo-Churro, jejichž rohy se podobají smaženým tyčinkám. 

Ať už za vynálezem churros stojí portugalští námořníci, španělští ovčáci nebo Číňané, během 16. století se díky španělským dobyvatelům smažený dezert postupně rozšířil do všech přístavů, které navštívili. Rychle si získal oblibu a nyní se tato křupavá dobrota jí v Portugalsku, Španělsku a celé Latinské Americe.

  • Když Hernán Cortés přivezl do Španělska tajemství výroby aztécké čokolády, vznikla nerozlučná dvojice churros s horkou čokoládou, ve které se smažené tyčinky namáčejí, nebo se k ní jen tak, obalené v cukru se skořicí, přikusují.
  • Prapůvodní horká čokoláda prý obsahovala jen rozdrcené kakaové boby, vodu a chilli, dnes ji připravujeme s mlékem či smetanou a podle chuti oslazenou.
  • Nápoji sluší vánoční koření, jako jsou skořice, kardamom nebo vanilka. Bez obav ji můžete vylepšit také alkoholem, například koňakem, brandy nebo mandlovým likérem.

Jak si churros připravit doma

Smažené tyčinky se připravují z nejjednodušších surovin, které má ve spíži každý – hladké pšeničné mouky, vody nebo mléka, másla nebo rostlinného oleje, vajec, trošky cukru a špetky soli.

  1. V rendlíku se přiveďte k varu všechny přísady kromě mouky a vajec.
  2. Pak přisypte mouku a za stálého míchání těsto tzv. odpalte, až se zformuje do koule a na dně rendlíku se vytvoří povlak. Do zchladlé hmoty se jedno po druhém zašlehejte vejce.
  3. Hotové těsto vložte do zdobicího sáčku s hvězdicovitou špičkou a rovnou do rozpáleného oleje vytlačujte tyčinky, spirálky či srdce. Hvězdicovitá špička jim dodá vroubkovaný povrch, díky kterému se tvary rychleji a důkladněji prosmaží.

  • Dozlatova osmažené a křupavé churros se jedí ještě horkéobalené ve skořicovém cukru nebo s šálkem horké čokolády, do které se tyčinky namáčejí.
  • Oblíbené jsou ke kávě s mlékem ke snídani. Churros patří k oblíbeným dobrotám k zimním snídaním a po probdělých nocích.
  • V hispánských zemích se prodávají v pouličních stáncích i ve specializovaných podnicích, churrerías.

Ať už rovné nebo stočené, se skořicí nebo s horkou čokoládou, věříme, že se churros stanou i vašim oblíbeným zimním dezertem. Vždyť co je víc, než sladce křupavá tyčinka a šálek horké čokolády. K nim už stačí jen ta správná společnost a zimní pohoda je zaručena.

Související články

11 horkých nápojů z celého světa
  • Zajímavosti

11 horkých nápojů z celého světa

Vzato úplně jednoduše, k nejoblíbenějším nápojům patří po celém světě káva a čaj. My se ale dnes poohlédneme po zajímavějších receptech a nakoukneme do horkých šálků některých národů. Připoutejte se, vyrážíme na gurmánskou cestu kolem světa...
Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit