0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Letem světem: churros a horká čokoláda

Letem světem: churros a horká čokoláda
sdílet:

Křupavé na povrchu, krémové uvnitř. Churros, tenké smažené tyčinky z odpalovaného těsta, milují na Pyrenejském poloostrově i po celé Latinské Americe. A není se čemu divit. S šálkem horké čokolády je to opravdu božský dezert, který se báječně hodí k zimní snídani. 

Odkud churros pocházejí

Jako většina příběhů o původu jídla i ten o churros má hned několik variant.

  • Jedna legenda vypráví o tom, jak portugalští námořníci objevili v severní Číně jídlo zvané youtiao, jemné solené tyčinky ze smaženého těsta, které se tam dodnes podávají k snídani. Technika přípravy jídla se Portugalcům zalíbila natolik, že ji vzali s sebou zpět do své domoviny a ze slaných tyčinek udělali sladký dezert. O kulinářské novince se doslechli Španělé a recept ještě o kousek vylepšili. Těsto tvarovali špičkou ve tvaru hvězdy a tím dali churros jejich typický podobu.
  • Jiný příběh říká, že za churros vděčíme kočovným španělským pastýřům. Ti v letní sezóně zůstávali se svými stády vysoko v horách a neměli přístup ke sladkostem z cukráren. Když je tedy honila mlsná, vytvořili si vlastní dezert ze snadno dostupných surovin, které měli běžně k dispozici. Churros smažili na pánvích na otevřeném ohni. Existuje dokonce plemeno ovcí Navajo-Churro, jejichž rohy se podobají smaženým tyčinkám. 

Ať už za vynálezem churros stojí portugalští námořníci, španělští ovčáci nebo Číňané, během 16. století se díky španělským dobyvatelům smažený dezert postupně rozšířil do všech přístavů, které navštívili. Rychle si získal oblibu a nyní se tato křupavá dobrota jí v Portugalsku, Španělsku a celé Latinské Americe.

  • Když Hernán Cortés přivezl do Španělska tajemství výroby aztécké čokolády, vznikla nerozlučná dvojice churros s horkou čokoládou, ve které se smažené tyčinky namáčejí, nebo se k ní jen tak, obalené v cukru se skořicí, přikusují.
  • Prapůvodní horká čokoláda prý obsahovala jen rozdrcené kakaové boby, vodu a chilli, dnes ji připravujeme s mlékem či smetanou a podle chuti oslazenou.
  • Nápoji sluší vánoční koření, jako jsou skořice, kardamom nebo vanilka. Bez obav ji můžete vylepšit také alkoholem, například koňakem, brandy nebo mandlovým likérem.

Jak si churros připravit doma

Smažené tyčinky se připravují z nejjednodušších surovin, které má ve spíži každý – hladké pšeničné mouky, vody nebo mléka, másla nebo rostlinného oleje, vajec, trošky cukru a špetky soli.

  1. V rendlíku se přiveďte k varu všechny přísady kromě mouky a vajec.
  2. Pak přisypte mouku a za stálého míchání těsto tzv. odpalte, až se zformuje do koule a na dně rendlíku se vytvoří povlak. Do zchladlé hmoty se jedno po druhém zašlehejte vejce.
  3. Hotové těsto vložte do zdobicího sáčku s hvězdicovitou špičkou a rovnou do rozpáleného oleje vytlačujte tyčinky, spirálky či srdce. Hvězdicovitá špička jim dodá vroubkovaný povrch, díky kterému se tvary rychleji a důkladněji prosmaží.

  • Dozlatova osmažené a křupavé churros se jedí ještě horkéobalené ve skořicovém cukru nebo s šálkem horké čokolády, do které se tyčinky namáčejí.
  • Oblíbené jsou ke kávě s mlékem ke snídani. Churros patří k oblíbeným dobrotám k zimním snídaním a po probdělých nocích.
  • V hispánských zemích se prodávají v pouličních stáncích i ve specializovaných podnicích, churrerías.

Ať už rovné nebo stočené, se skořicí nebo s horkou čokoládou, věříme, že se churros stanou i vašim oblíbeným zimním dezertem. Vždyť co je víc, než sladce křupavá tyčinka a šálek horké čokolády. K nim už stačí jen ta správná společnost a zimní pohoda je zaručena.

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč