Lokše: univerzální příloha i sladká tečka

Lokše
ZDROJ: dedodj / pixabay
sdílet:

Lokše jsou tradiční bramborové placky, které pocházejí ze Slovenska. Odsud se dostaly i do Čech, zejména na Moravu, kde se jako lokše označují i široké polévkové nudle. Pokud někdy narazíte na magaše, pekáče, přesňáky, patenty, laty nebo třeba žebrácké placky, vězte, že půjde pořád o lokše.

Lokše jsou chutné, jednoduché a levné jídlo, na které budete v základu potřebovat pouze 4 ingredience - brambory, mouku, sůl a rozpuštěný tuk. V některých krajích se do těsta přidává také vajíčko. Pro přípravu klasických lokší ho ale potřebovat nebudete. 

Jak na tradiční lokše?

Suroviny:

  • 1 kg uvařených brambor (nedoporučujeme používat nové brambory, které jsou příliš vodnaté)
  • 300 g hladké mouky
  • sůl
  • sádlo (vepřové, husí, kachní) či máslo na potření

Postup:

  1. Uvařené brambory nechte vychladnout (nejlepší jsou však uvařené z předešlého dne). Poté je oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Osolíme, přidáme k nim prosátou mouku a důkladně zpracujeme do těsta, které se nelepí.
  2. Z těsta vytvořte váleček a nakrájejte ho na cca 20 stejně velkých dílů. Z každého dílu udělejte kuličku a na pomoučené pracovní ploše kuličky vyválejte do tenkých placek.
  3. Rozpálte pánev na sucho bez tuku a placky z obou stran opečte.
  4. Hotové lokše už jen potřete rozpuštěným sádlem. Talíř s hotovými lokšemi doporučujeme přikrýt, aby se do nich sádlo do horkých placek pořádně vsáklo. Díky tomu budou krásně vláčné a provoněné.

Lokše naslano, nebo nasladko? Obojí si zamilujete

Na Slovensku se obvykle podávají naslano pouze se sádlem jako samostatné jídlo nebo se přikusují k polévce. Můžete je ale také doladit různými náplněmi.

Skvěle budou chutnat například: 

  • s lučinou, tvarohovou pomazánkou nebo bryndzou posypané pažitkou či jarní cibulkou
  • naplněné kysaným zelím
  • stočené do wrapu s červeným zelím a trhaným kachním masem
  • s restovanou cibulkou, povidly a kvalitním párkem nebo klobáskou
  • s kuřecími, vepřovými, kachními nebo husími játry
  • plněné směsí zeleniny a hlívy ústřičné
  • jako příloha ke svatomartinské huse

Pečená martinská husa

Více

Sladká varianta lokší se připravuje především na Moravě. Klasicky se potírají rozpuštěným máslem a sypou směsí moučkového cukru a mletého máku. Následně se stočí do ruličky jako palačinky. 

Další varianty sladkých náplní do lokší jsou:

  • povidla, skořice a kapka rumu
  • borůvky a tvaroh
  • džem nebo nutella
  • zakysaná smetana, mleté vlašské ořechy a skořicový cukr
  • nastrouhaná jablka s mletými ořechy, moučkovým cukrem a špetkou skořice

Jednoduchost, variabilita a dokonalá chuť. Tato tři slova dokonale vystihují podstatu lokší a také vysvětlují, proč jsou tyto bramborové placky dodnes nesmírně oblíbené. Zkuste letos ve vašem svatomartinském menu vyměnit knedlíky za lokše a uvidíte, že u vašich hostů sklidíte úspěch.

Související recepty

Související články

  • Tipy a triky

Aby v tom nebyl guláš

Historie gulášeSamotný název pokrmu, tedy guláš, pochází z maďarského slova gulya. Označuje směs masa, cibule a koření, dlouze vařenou v kotlíku nad otevřeným ohněm. Jedná se o původní jídlo uherských nájezdníků a pastevců, ovšem...
Autor: Zorka Švarcová

Obchod Apetit