0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Masopustní veselí a hodování

klobasa
ZDROJ: Pixabay.com
sdílet:
Ochutnejte vydatné zimní dobroty na zabijačkách nebo v restauracích.

Masopust byl vždy oficiálním svátkem hodování před dlouhým čtyřicetidenním půstem. Tato tradice se od 13. století udržela dodnes a v období od Tří králů do Popeleční středy se ve všech koutech České republiky konají masopustní slavnosti.

Masopustní oslavy byly vždy spojeny s průvody masek, karnevaly a hodováním, během kterého bylo třeba se před půstem dosyta najíst. Žádný masopust se neobešel bez domácí zabijačky, klobásek, slaniny a pálenky, která se někdy míchala s máslem a cukrem. Prvenství mezi tradičními masopustními jídly patří hlavně sladkostem, smaženým koblihám, božím milostem a koláčům. Pro jejich přípravu se používaly výhradně bílé potraviny (vejce, mouka, mléko), které jsou podle pověr nejoblíbenější pochoutkou dobrých duchů. Jiná pověra říká, že ten, kdo na masopust nenapeče koláče, se celý rok nerozveselí.

Za masopustním hodováním nemusíte jezdit na vsi. Od 21. ledna do 10. února 2013 se do masopustního hodování zapojí také některé restaurace po celé České republice. Svým hostům nabídnou tříchodová menu za cenu 290 Kč. Šéfkuchaři připraví zabijačkové i jiné masopustní pochoutky v moderním a odlehčeném stylu. Těšit se můžete na pečený bůček s pastinákovým pyré a zimní zeleninou, na zabijačkovou játrovou paštiku s jablečnokřenovým čatní, domácí vdolky s povidly nebo na šibřinky plněné tvarohem, sypané mákem a polité povidlovou omáčkou. Více na www.masopustnihody.cz
 

Připravila Irena Vaňková

 

Související články

Dobré a vydatné jídlo, to je masopust!
  • Zajímavosti

Dobré a vydatné jídlo, to je masopust!

Rej masek, maškarní průvod a veselí. Masopust je jeden z nejbujařejších svátků v roce. Musí k němu být dobré a vydatné jídlo – vždyť po masopustu přichází čtyřicetidenní půst. ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu
  • Tipy a triky

Chystej večer, snídej ráno: 5 nápadů na snídani v předstihu

Možná si ráno rádi přispíte, možná máte začátek svého dne rozpočítaný na vteřiny. Snídani ale odbýt nemusíte. I ve spěchu můžete dobře a plnohodnotně jíst, stačí se předem připravit. Lahodné smoothie, křupavé sendviče, báječné...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit