0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Masu zvoní hrana. Světové fastfoody sázejí na bezmasá jídla

Masu zvoní hrana. Světové fastfoody sázejí na bezmasá jídla
sdílet:

Na sklonku července představil nábytkářský gigant Ikea žhavou novinku: bezmasé kuličky. Tím se zařadil po bok dalších fastfoodových řetězců jako McDonald, KFC nebo Burger King, které v posledních době lákají do svých prodejen příznivce bezmasé stravy. Proč je o tyhle potraviny takový zájem? A čím se liší od svých masitých konkurentů?

Kuchyně masa zbavená?

Žhavým společenským tématem posledních let je změna klimatu. Stranou těchto debat nezůstávají ani potravinoví giganti, kteří do svých jídelníčků zařazují bezmasé pokrmy. Příkladem za všechny budiž slaný skandinávský koncern, jehož vedení se rozhodlo obohatit dosavadní nabídku o bezmasé kuličky.

Důvod? Oproti populární masové variantě prý zanechávají pouhou 4% klimatickou stopu a na jejich produkci je potřeba o 88 % méně vody. Výroba kuliček bez masa je proto mnohem šetrnější k životnímu prostředí.  Kuličky se vyrábí z hrachového proteinu, jablek a brambor, ale chuťově jsou téměř k nerozeznání od skutečného masa.

Právě proto Ikea doufá, že se jí podaří přesvědčit mladší generace, které se stravují uvědoměleji a nejsou lhostejní ani k ekologickým otázkám. Není přitom jediným obchodním řetězcem, který se rozhodl vábit zákazníky na rostlinnou stravu.

Burger King: Je to Rebel!

Podobnou cestou se ubírá také americký Burger King, který v začal listopadu minulého roku nabízet ve svých evropských pobočkách tzv. Rebel Whopper. Obdoba kultovního hovězího burgeru obsahuje pouze složky rostlinného původu. Řetězec tím navázal na svou dřívější strategii v USA z roku 2018, kde ve spolupráci s Impossible Meats představil svým zákazníkům bezmasý burger Impossible Whopper.

Společnost chce svou pozornost zaměřit především na flexitariány, lidi s vyváženým životním stylem, kteří nejsou zapřisáhlými odpůrci masa, ale konzumují jej v omezené míře. Uvedení bezmasé alternativy doprovodila líbivá kampaň s heslem: 100% Whopper, 0% beef. A cena burgeru? Stejná jako u starého známého Whopperu. Tak co, dáte si?

McMeatless vs. McDonald´s

Počínání Burger Kingu neuniklo konkurenčnímu McDonaldu. Řetězec nakonec vyslyšel volání svých fanoušků po rostlinné stravě a po dohodě s úspěšným startupem Beyond Meat, který se zaměřuje na výrobu bezmasých pokrmů, nabídl zákazníkům burg s bezmasou plackou, rajčetem a salátem.

"Testovací" zemí se přitom již dříve stalo sousední Německo, kde začal McDonald nabízet bezmasý Awesome Burger v květnu 2019. Produkty společnosti Beyond Meat si mezitím našly cestu i do českých online supermarketů jako Košík.cz a Rohlík.cz.

KFC naservíruje zákazníkům 3D nugetky

Vlna ekologických náhražek se nevyhnula ani velikánovi z Kentucky, který na svých pobočkách nabízí bezmasou alternativu kuřecích nugetek a rostlinná kuřecí křídla bez kostí. Společnost se ale na poli ekologické udržitelnosti rozhodla zajít ještě dále a před několika týdny zveřejnila informaci, že chce nugetky „tisknout“ na 3D tiskárnách.

Původní recepturu by měla nahradit hmota, která bude mít s kuřetem společný jen název, na chuti to ale prý nepoznáte. Těmito opatřeními chce KFC drasticky snížit množství skleníkových plynů, které při výrobě masa unikají do ovzduší. Prodej „tištěných“ pochoutek plánuje společnost zahájit během letošního podzimu.

Blíží se soumrak masožravců?

Nahradí jednou masitá pokrmy rostlinná strava? Na konečný verdikt si budeme muset ještě nějaký čas počkat. Už teď je ovšem zřejmě, že nás na poli gastronomie čekají nemalé změny. Pokud si ale potrpíte na voňavý tatarák nebo třeba kuřecí twister, obavy mít (zatím) nemusíte. Maso z českých kuchyní nejspíš jen tak nezmizí.

Dáváte přednost bezmasým jídlům a hledáte inspiraci, jak zpestřit svůj jídelníček? Nahlédněte do našich titulů Bez masa a Vegetariánská kuchařka, kde najdete spousty chutných receptů, které vás nabijí energií na celý den.

Související články

7 potravin, které nemohou jíst vegetariáni
  • Tipy a triky

7 potravin, které nemohou jíst vegetariáni

Podle průzkumu z nedávných let tvoří vegetariáni až 18 % z celkové populace a jak se zdá, není to zdaleka číslo konečné. Důvody, proč se stát vegetariánem, se liší člověk od člověka. Někoho přivedou k životnímu stylu starší...
Autor: Petr Šúth

Apetit magazín

Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit