Máte rádi pivo? Podpořte české minipivovary

Máte rádi pivo? Podpořte české minipivovary
sdílet:
Během jarního lockdownu bylo třeba zachránit uvařené pivo. Časy se bohužel nelepší, a nyní potřebují naši pomoc samotné minipivovary. Díky iniciativě Zachraň pivo je to snadné. Proč se do záchranné akce zapojit a jaké pivo díky tomu můžete ochutnat vám rádi prozradíme.

Obliba pití, ale také vaření piva, je nám nejspíš dána do vínku. Není se čemu divit, jedná se totiž o více než tisíciletou tradici. Dovednost vaření piva na naše území doputovala s příchodem Slovanů během stěhování národů. Počátky pivovarnictví byly zasvěceny výhradně klášterům. První zmínka o vaření piva v českém knížectví pochází z roku 993, kdy byl postaven břevnovský benediktinský klášter na popud českého biskupa Vojtěcha. V klášteře se pivo dodnes vaří, ačkoli to tentýž rok biskup Vojtěch mnichům na čas zakázal. Prý se pivu věnovali více než svým povinnostem. Později se vaření lahodného moku začali věnovat také měšťané v královských městech.

Důležitá proměna českého pivovarnictví nastává na konci 18. století. Sládek František Ondřej Poupě se svými následovníky zavedl racionální výrobní činnost. V roce 1842 byl založen Měšťanský pivovar v Plzni, dnes známý pod jménem Prazdroj, ve kterém se vařilo spodně kvašené pivo výborné kvality. Není tedy divu, že se stalo vzorem i pro jiné pivovary. Díky zrušení propinačního práva, přísně regulujícího zakládání nových pivovarů, tak roku 1869 odstartovala zcela nová, svobodná a zlatá éra českého pivovarnictví. Trvání měla až do druhé světové války, po které řada pivovarů nezvládla obnovit svou činnost. Ani komunismus vzniku pivovarů příliš nepřál, za celý režim se postavily pouze dva nové pivovary.

Poslední dekáda přála malým pivovarům

Za poslední desetiletí se obliba vaření piva znovu rozmohla, menší pivovary tak začaly enormně přibývat. V roce 2016 bylo v České republice 248 pivovarů, 44 velkých a přes 200 menších minipivovarů. Rozdíl mezi minipivovarem a pivovarem určuje celkový výstav za jeden rok. Minipivovary nepřesáhnou 10 tisíc hektolitrů piva ročně. Pro představu, pražský Staropramen či Plzeňský prazdroj mají ročně přes milion hektolitrů. V Čechách se můžeme setkat také s tzv. létajícími pivovary, které nemají své zázemí, a tak pivo vaří v pronajatých prostorech jiných pivovarů. Jejich počet je mezi 10 a 20 každý rok. Dle údajů na stránkách Aktuálně.cz, kde také vznikla interaktivní mapa českých minipivovarů, vyčíslují počet minipivovarů k roku 2019 na 480.

Zachraňme české pivo

Kvůli situaci způsobené COVID-19 a vládními restrikcemi je však nyní nejméně třetina minipivovarů nad existenční krizí. Omezená možnost prodávat čepované pivo, které u minipivovarů tvoří i 80 procent prodeje, dostává české pivovarníky do slepé uličky. I přesto se sládci nevzdávají, naopak se snaží zefektivnit výrobu, hledají nové prodejní kanály a posilují svůj marketing. Záchranou také bývá prodej speciálních piv ve skleněných lahvích. Právě koupí pivních speciálů či piva natočeného do PET lahve můžete podpořit minipivovary i vy. Díky mapě z iniciativy Zachraň pivo se můžete podívat, jaký pivovar máte nejblíže vašemu domovu. Řada z nich reaguje na současnou situaci dopravou až k vám zdarma. Pivo vám však natočí i do pet lahve přímo v pivovaru, nedaleké restauraci nebo pivotéce či pivním baru.

Jaké pivo můžete ochutnat?

České pivo již dávno není pouze světlé výčepní a ležák. Ochutnat můžete například nefiltrovaná piva, která mají plnější chuť, za to však kratší dobu životnosti. Všemi známá spodně kvašená piva, do kterých řadíme ležáky i výčepní piva, jsou nejrozšířenějším druhem. K dostání jsou světlé, řezané či tmavé. Na vzestupu jsou však také svrchně kvašená piva. Doba kvašení je kratší (2 až 8 dní) a jejich chuť je výraznější. Do svrchně kvašených piv řadíme typy Ale, Stout, pšeničné pivo, Porter či Trappist. V USA velice oblíbený Ale je vysoce chmelené pivo v výrazně hořkou chutí s ovocným nádechem, dále se dělí na IPU (indický světlý ale) a APU (americký světlý ale). Stout vás odmění hustou pěnou, tmavým zbarvením a praženou až ovocnou chutí s vysokým podílem alkoholu. Porter je také tmavé, velice silné pivo oblíbené zejména v Anglii. Trappista je pivo vyrobené v trapistických klášterech, některá piva vaří přímo mniši. Na celém světě je kolem 12 klášterů, kde se tato piva připravují, nejvíce jich najdeme v Belgii.

Tím však nabídka minipivovarů nekončí. Ochutnat můžete také sezónní speciály, velice oblíbené jsou tzv. kyseláče, tedy piva kyselé chuti s ovocnou složkou. Nebojte se trochu zaexperimentovat. Speciály se prodávají v lahvích o objemu 0,7 l, avšak řada pivovarů svá piva stáčí do plechovek, které se díky originálnímu vzhledu mohou stát téměř sběratelskou komoditou. Vyzkoušejte během lockdownu vám neznámý pivovar a podpořte české pivovarnictví tím nejpříjemnějším způsobem: chlazeným pivem.

Data převzata ze stránek:

  • zachranpivo.cz
  • zpravy.aktualne.cz
  • pivo.cz

Související články

Jak vzniká chuť piva
  • Zajímavosti

Jak vzniká chuť piva

SladSlad jsou naklíčená a usušená obilná zrna. Obiloviny obsahují škrob a tím i cukry, které se působením kvasinek přeměňují na alkohol a oxid uhličitý. Pro výrobu piva se nejčastěji používá ječmen, v menší míře také pšenice, výjimečně oves...
Tajemství výčepního: Jak správně natočit pivo?
  • Zajímavosti

Tajemství výčepního: Jak správně natočit pivo?

A přece se točí… Nebo čepuje? Stejně jako se lidé po staletí trápí záhadou, zda bylo dříve vejce, nebo slepice, debatují pivaři donekonečna o jiné otázce: jak vlastně vznikl název pro oblíbené točené (chcete-li, čepované), po kterém rádi...
Pro pivo do kláštera
  • Zajímavosti

Pro pivo do kláštera

Možná vás překvapí, že v protikladu se skromným životem mnichů bylo pivo, které vařili, silné a hutné. Důvody najdeme v klášterním režimu – výživné pivo mělo mnichy posilovat v období půstu. Prý za den na lačný žaludek vypili až 4...
5 večeří s pivem
  • Tipy a triky

5 večeří s pivem

Pivo dodá jídlu nezaměnitelnou chuť. Obsahuje vitaminy skupiny B a kyselinu listovou. Podporuje trávení, a proto se skvěle hodí k těžším masitým jídlům. Zároveň i chuť k jídlu povzbuzuje, a tak se skvěle hodí jako přísada při vaření....
Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...
Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření
  • Lidé a jídlo

Julius Maggi: příběh vynálezce polévkového koření

Tekuté polévkové koření Maggi už zachránilo nejednu nedochucenou polévku. Poznejte spolu s námi jeho vynálezce, stejnojmenného švýcarského podnikatele Julia Maggiho, i příběh, který se ke vzniku proslulého ochucovadla váže. ...
Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?
  • Zdraví a výživa

Vše o kofeinu: Co se stane, když to s ním přeženete?

Šálek kávy po ránu funguje jako ‚nakopávač‘ a díky pravidelné odpolední dávce kofeinu vydržíte bdělí až do večera. Věděli jste však o tom, že kofein ovlivňuje centrální nervovou soustavu v mnoha směrech? Jaké jsou jeho krátkodobé i...

Obchod Apetit