Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Maurerův výběr na rok 2009 je na světě

Maurerův výběr na rok 2009 je na světě
sdílet:

Která restaurace je v Česku nejlepší, kam zajít na dobrou večeři a kdo se dostal do první desítky? Odpovědi na podobné otázky najdete ve zbrusu novém vydání Maurerova výběru českých restaurací neboli publikace Grand Restaurant. Jako každý rok i letos všichni labužníci a restauratéři očekávali nové vydání nezávislého průvodce po nejlepších a nejzajímavějších restaurantech v Praze a České republice. My už známe výsledky.

Žebříček byl již po dvanácté sestaven na základě hlasování hodnotitelů, kteří mohli své hlasy zasílat do ankety prostřednictvím internetové stránky www.grandrestaurant.cz. Hodnotili kvalitu jídla, obsluhu a interiér.

Vítězové a poražení

První místo obsadila restaurace Alcron hotelu Radisson SAS, která v předešlém roce skončila na desátém místě. Do intimní restaurace pro pouhých 24 hostů můžete zajít na pokrmy připravené z plodů moře nebo na degustační menu. Delikátní a nápadité chody vymýšlí šéfkuchař Roman Paulus. Loňský vítěz, Restaurant U Lípy, který se zaměřuje na tradiční českou kuchyni, se v první desítce restaurací neudržel a vypadl.

Top 10 podle Grand Restaurant 2009

Jaké restaurace tedy doporučuje knížečka Grand Restaurant, která se pro rok 2009 zabarvila dožluta?

  1. Radisson SAS hotel, Alcron – Praha – o kulinářské zážitky se stará Roman Paulus
  2. La Dégustation Boheme Bourgeoise – Praha – o kulinářské zážitky se stará Oldřich Sahajdák
  3. Obecní dům, Francouzská restaurace – Praha – o kulinářské zážitky se stará Jiří Král
  4. Rialto Ristorante – Brno – o kulinářské zážitky se stará Martin Němec
  5. V Zátiší – Praha – o kulinářské zážitky se stará Milan Hořejš
  6. Bellevue – Praha – o kulinářské zážitky se stará Petr Bureš & Jacques Auffray
  7. Radisson SAS hotel, La Rotonde – Praha – o kulinářské zážitky se stará Roman Paulus
  8. Le Terroir – Praha – o kulinářské zážitky se stará Jan Punčochář
  9. U Kastelána – Brno – o kulinářské zážitky se stará Jiří Nedorostek a David Viktorin
  10. Four Seasons hotel, Allegro – Praha – o kulinářské zážitky se stará Andrea Accordi

455 hodnocených restaurací, projedených takřka sedm milionů korun

Počet hodnocených restaurací se oproti minulému roku navýšil pouze o 18 podniků. Naopak ubylo dobrovolných hodnotitelů, jejich počet se snížil na 488. Ti stihli během roku provést a zapsat 8241 hodnocení, a projíst tak 6 767 045 Kč. V průměru je to tedy 16,89 návštěv a 13 867 projedených korun na osobu. Průměrná cena za návštěvu oproti minulému roku mírně stoupla na 842 Kč (761 Kč minulý rok). Pro pořádek nesmíme zapomenout uvést, že hodnotitelé si vše platí sami. Průměrná udělená známka tento rok vychází na 2,05 (2,1 minulý rok).

Grand Restaurant v mobilu

Ne každý může mít knížku Grand Restaurant vždy při sobě. Letošní novinkou je tedy možnost vyhledat si restauraci s pomocí mobilního telefonu.Stačí zaslat sms: RESTAURANT na číslo 900 11 04. Poté vám přijde sms, díky které můžete okamžitě vstoupit do zjednodušené on-line verze publikace Maurerův výběr Grand Restaurant a vyhledat požadovanou restauraci. Pokud máte na mysli konkrétní restauraci v konkrétní lokalitě, pošlete sms: RESTAURANT PRAHA 1 na číslo 900 11 04. Stránky jsou speciálně přizpůsobeny pro mobilní telefony, zejména co se týče velikosti obrazovky a přenášených dat, aby uživatelé neplatili zbytečně mnoho za připojení.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín