0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Michelinská Praha vs. hvězdná Paříž? 2 : 41!

Michelinská Praha vs. hvězdná Paříž? 2 : 41!
sdílet:
Česko letos získalo hned dvě michelinské hvězdy. Zatímco se ale čeští restauratéři i labužníci radují z úžasných dvou hvězdiček (přestože jedna z nich je s nejasnou budoucností), Francouzi jich minulý týden zapíjeli rovných 65. Paříž tak potvrdila, že nemá – a patrně ještě dlouho nebude mít – v této oblasti konkurenci. Jen zpovzdálí na ni z dalších míst hledí Londýn, Milán, Lyon nebo Brusel. Zatímco v hlavním městě Francie totiž dostalo od Michelinu nejvyšší hodnocení – tři hvězdičky – deset restaurací, Londýn, Řím, Florencie a Lyon mají na stejné úrovni pouze po jedné restauraci.

Česko letos získalo hned dvě michelinské hvězdy. Zatímco se ale čeští restauratéři i labužníci radují z úžasných dvou hvězdiček (přestože jedna z nich je s nejasnou budoucností), Francouzi jich minulý týden zapíjeli rovných 65. Paříž tak potvrdila, že nemá – a patrně ještě dlouho nebude mít – v této oblasti konkurenci. Jen zpovzdálí na ni z dalších míst hledí Londýn, Milán, Lyon nebo Brusel. Zatímco v hlavním městě Francie totiž dostalo od Michelinu nejvyšší hodnocení – tři hvězdičky – deset restaurací, Londýn, Řím, Florencie a Lyon mají na stejné úrovni pouze po jedné restauraci.

O hvězdu méně má ve francouzské metropoli 14 restaurací, na osm z původních pěti se vyšvihl Londýn a ze tří na čtyři si polepšily Lyon a Milán. Tři má ještě Brusel a po dvou dvouhvězdičkových restauracích například Mnichov, Ženeva, Stockholm nebo Rotterdam.

Michelinských prvňáčků, tedy restaurací s jednou hvězdou, má Paříž už 41. Zde jí již důstojně konkuruje Londýn s 34 restauracemi a pak následuje Barcelona s 15 a Kodaň se 12. Dvě pražské hvězdy – tak ve společnosti evropských metropolí ztrácejí na lesku.

Celkově mají všechna sledovaná francouzská města 11 tříhvězdič­kových, 21 dvouhvězdič­kových a 53 jednohvězdič­kových podniků. Na druhém místě je Británie s jednou tříhvězdičkovou, osmi dvouhvězdičkovými a 41 jednohvězdič­kovými restauracemi. Třetí je Německo se čtyřmi dvouhvězdičkovými zařízeními a 44 jednohvězdič­kovými. Vyplývá to z hodnocení kuchyně ve významných evropských městech v nejnovějším vydání gastronomického průvodce francouzské společnosti Michelin.

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...

Obchod Apetit