0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Michelinský průvodce zve do kuchyní, kde vládnou ženy

restaurace
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Britské a irské restaurace získaly rekordní počet michelinských hvězdiček, na necelých třech stech metrech v městečku Bray se jich dokonce sešlo hned šest. Rekordní je i počet oceněných šéfkuchařek, v letošním vydání Michelinova průvodce po dobrých restauracích na Britských ostrovech jich najdete hned deset.

Mezi vyvolené se neprobojovala ani jedna, nejlepší ostrovní šéfkuchaři jsou Gordon Ramsay a Mark Askew z restaurace Gordon Ramsay, Michel Roux z restaurace penzionu Waterside Inn a Heston Blumenthal z restaurace The Fat Duck.

„Poprvé vidíme ženy na vedoucích místech. Kdybyste vrátili čas o deset let, nenašli byste v čele nejprestižnějších restaurací ani jednu ženu,“ prohlásil editor britského vydání Derek Bulmer. „Pokud to tak půjde dál, přestane být gastronomie oborem, kterému vládnou muži.“ Podle jeho názoru nynější hodnocení povzbudí i další ženy k tomu, aby se vrhly na profesi, které tradičně dominují muži.

Jednou z oceněných šéfkuchařek je i chráněnkyně Gordona Ramsayho Angela Hartnettová, která svojí londýnskou restauraci Murano otevřela teprve před čtyřmi měsíci. „Strašně mě to potěšilo, otevřeli jsme v srpnu a já si řekla, že první hvězdičku chci získat do ledna a vyšlo to. Máme skvělé menu a skvělé jídlo, získat druhou hvězdičku už ale bude náročnější. Nerozdávají se jen tak."

Inspektoři si zamilovali Allegro, Češi Alcron

Michelinskou hvězdičku získalo celkem 132 britských a irských restaurací, 16 z nich získalo dvě, tři hvězdy zůstaly třem nejlepším podnikům. Proti loňsku se seznam jednohvězdičkových podniků rozrostl o čtrnáct restaurací; nově sice získalo jednu hvězdu 26 nových restaurací, ale dvanácti dalším ji Michelinovi inspektoři sebrali. Na seznam dvouhvězdičkových restaurací přibyly čtyři restaurace, z toho tři v Londýně.

V nejprestižnější tříhvězdičkové kategorii jsou nadále jen tři podniky. Waterside Inn v městečku Bray oceňují komisaři třemi hvězdami už od roku 1985, restaurace The Fat Duck, kterou najdete jen o pár metrů dále, je mezi těmi nejlepšími teprve popáté, zato londýnská restaurace Gordona Ramsayho svůj post nejlepší restaurace potvrdila už podeváté. „Nikdy předtím jsme nerozdali tolik hvězdiček,“ podotkl Bulmer. „Mezi oceněnými restauracemi jsou rodinné podniky, obyčejné restaurace, venkovské hotýlky i vyhlášené londýnské podniky.“

Michelin vydává separátně průvodce po restauracích ve vybraných zemích a městech nebo ve skupinách zemí a měst. Loni se do jednoho z nich poprvé dostala i restaurace z České republiky, a to italská Allegro z pražského hotelu Four Seasons, která si vysloužila jednu hvězdičku. Čeští labužníci z ní ale na rozdíl od michelinských inspektorů tak nedšeni nejsou. V Maurerově výběru Grand Restaurant pro rok 2009 skončila restaurace Allegro až na 10 místě.

Související články

Co dělat, když vám v restauraci nechutná
  • Tipy a triky

Co dělat, když vám v restauraci nechutná

Stalo se vám, že maso bylo well done místo medium? Těstoviny byly přesolené, v salátu písek a přílohu zdobil vlas? Nebo vám prostě nechutnalo? Jako host máte právo jídlo reklamovat, a dokonce ho i vrátit. Poradíme vám, jak na to....
Jak ochutnávat víno v restauraci
  • Tipy a triky

Jak ochutnávat víno v restauraci

Objednávka a úvodní degustace vína nemusí patřit ke kontroverzním okamžikům večeře. Poradíme vám, jak vše zvládnout sebevědomě a s noblesou.   ...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit