Mikulášská tradice u nás i ve světě

mikuláš
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Začátek prosince patří dětem a oslavám spojeným se svatým Mikulášem. Ti, co byli hodní, se mohou těšit na sladkosti a zlobivci se musí spokojit s bramborou a uhlím. Obdoby této zvyklosti najdeme v mnoha zemích po celém světě a považují se za oficiální začátek vánočního období.

Svatý Mikuláš z Myry

Mikuláš působil jako biskup v Myře (Turecko, Lykie) v první polovině 4. století. Už za svého života byl mezi lidmi velice oblíben.  Proslavil se jako ochránce víry i zachránce nespravedlivě obviněných, proslulý byl také svou neskonalou štědrostí. Zemřel údajně 6. prosince, což někteří historici považují za pokus o odvrácení pozornosti od pohanského svátku zrození Diany (římská bohyně lovu). Tato tvrzení ovšem nikdy nebyla potvrzena.

Oficiálně nebyl nikdy prohlášen svatým, ale jeho uctívání se postupně šířilo a přetrvalo dodnes. Jeho existence a činy jsou spojovány s velkým množstvím zázraků a legend. Svatý Mikuláš je patronem námořníků, dětí, studentů, obchodníků a vězňů. Ve východních církvích je druhým nejpopulárnějším svatým, a dokonce se stal patronem Ruska.  

Tradice svatého Mikuláše v Česku a na Slovensku 

Mikulášská tradice je spojována s nadílkou, která se koná vždy v podvečer 5. prosince. Lidová tradice se ovšem postupem času mění, a tak má každý region nějaké odlišnosti. Dříve oslavy v mnohém připomínaly masopust. Každou vesnicí procházel průvod s ne jedním, ale několika Mikuláši, anděly, čerty a nespočtem dalších převleků. V chudších místech děti dávaly punčochy za okno a doufaly, že v ní ráno najdou nějakou tu sladkost či ovoce. K bohatším rodinám chodil Mikuláš osobně. Malí nezbedníci se přiznávali k prohřešků a museli odrecitovat i pár říkadel. V některých případech se dokonce zkoušelo z modliteb nebo znalostí ze školy. Hodné děti se mohli těšit na jablka, sušené ovoce, ořechy a cukrovinky, ale na zlobivé zbylo jen uhlí a brambory. 

vánoční dekorace

V současné době se Mikuláš stále obléká do biskupského oděvu, má dlouhý vous a doprovází ho čert s andělem. Čerti straší zlobivé děti a hrozí jim, že si je odnesou do pekla. Na druhé straně je anděl, který poskytuje ochranu. I dnes jsou děti obdarovávány ovocem, ořechy a laskominami. Nejčastěji se setkáme s čokoládami a bonbony. Ty pro svoje ratolesti můžete připravit i doma. Výborné jsou vánoční sušenky, fitness kuličky nebo domácí pralinky s arašídovým máslem. Skvělým dárkem je i domácí sušenkový polotovar ze sypkých ingrediencí. 

Mikulášská nadílka je takovou malou přípravou na Vánoce samotné. Nejde zde tolik o dary, ale spíše o zážitek a atmosféru. Zároveň je příležitostí pro napravení reputace u zlobivějších dětí.

Jak se Mikuláš slaví se světě

Oslavy určené především dětem se ovšem nekonají jen u nás. Z Evropských zemí nesmíme opomenout například Nizozemsko, kde se Mikuláš označuje jako Sinterklaas. Přijíždí vždy parníkem ze Španělska už první sobotu po 11. listopadu. Tradice má původ z 19. století, kdy obchodní lodě přivážely granátová jablka a pomeranče – zboží, které nebylo v tuzemských podmínkách, ale k adventu patřilo. Od listopadové soboty až do 5. prosince Sinterklaas navštěvuje nemocnice, školy a nákupní centra. Při pochůzkách ho doprovází Černý Petr a nosí u sebe červenou knihu obsahující poznámky o chování dětí a mládeže. V podvečer 5. prosince děti připraví svoje boty ke krbu, kamnům, za okno, k topení, nebo rovnou za dveře. Sinterklaas do nich nadělí ovoce a laskominy. 

vánoční strašidloPodobně je tomu i v Belgii, Lucembursku a Francii. Mikulášské pochůzky se však konají až 6. prosince ráno. Sinterklaas je také velkou inspirací pro amerického Santu Clause, který má podobnou vizáž a chození do domu komínem. V Polsku naděluje Mikolaj s pomocnicí Sněhovou vločkou a maličkosti schovávají dětem pod polštář. V Rakousku, Maďarsku a Chorvatsku Mikuláše doprovází Krampus, který stejně jako čert straší zlobivé děti, ale je ještě o trochu děsivější.

Foto v textu: Anna Peipina (Unsplash), Joel Tinner (Unsplash) 

Související články

Naučte se domácí čokoládové pralinky
  • Zajímavosti

Naučte se domácí čokoládové pralinky

Společně s kuchařem Michalem Nevtípilem si vlastnoručně vyrobíte čokoládové pralinky, které si jako vzpomínku na kurz odnesete domů v dárkové krabičce. Dozvíte se, jak vybírat čokoládu a jak ji pro výrobu pralinek upravit. Naučíte se...
Sušené ovoce
  • Tipy a triky

Sušené ovoce

Sušené ovoce vždy před konzumací proplachujte v teplé vodě. Odstraníte tak nečistoty a umělé látky, které se používají při sušení. Proplachujte i ovoce, které chcete přidat do moučníku. Díky propláchnutí navíc ovoce nabobtná. ...
5x sušenky pro vánoční pohodu
  • Tipy a triky

5x sušenky pro vánoční pohodu

Jednou si křupnete, a už s tím nepřestanete. Sušenky ve sladkém i slaném provedení představují lákadlo, které ze stolu mizí rychlostí blesku. Naštěstí jsou připravené stejně rychle. Představujeme vám pět receptů, které můžete upéct jen tak...
Naučte se domácí čokoládové pralinky
  • Zajímavosti

Naučte se domácí čokoládové pralinky

Společně s kuchařem Michalem Nevtípilem si vlastnoručně vyrobíte čokoládové pralinky, které si jako vzpomínku na kurz odnesete domů v dárkové krabičce. Dozvíte se, jak vybírat čokoládu a jak ji pro výrobu pralinek upravit. Naučíte se...
Sušené ovoce
  • Tipy a triky

Sušené ovoce

Sušené ovoce vždy před konzumací proplachujte v teplé vodě. Odstraníte tak nečistoty a umělé látky, které se používají při sušení. Proplachujte i ovoce, které chcete přidat do moučníku. Díky propláchnutí navíc ovoce nabobtná. ...
5x sušenky pro vánoční pohodu
  • Tipy a triky

5x sušenky pro vánoční pohodu

Jednou si křupnete, a už s tím nepřestanete. Sušenky ve sladkém i slaném provedení představují lákadlo, které ze stolu mizí rychlostí blesku. Naštěstí jsou připravené stejně rychle. Představujeme vám pět receptů, které můžete upéct jen tak...
6 českých adventních zvyků a tradic
  • Tipy a triky

6 českých adventních zvyků a tradic

Adventní věnecNa přelomu listopadu a prosince začíná adventní čas a kolem nás se pomalu line vánoční atmosféra. Mezi jeden z prvních adventních zvyků, které odpočítávají čas do Štědrého dne, patří příprava a umístění adventního věnce....
6 českých adventních zvyků a tradic
  • Tipy a triky

6 českých adventních zvyků a tradic

Adventní věnecNa přelomu listopadu a prosince začíná adventní čas a kolem nás se pomalu line vánoční atmosféra. Mezi jeden z prvních adventních zvyků, které odpočítávají čas do Štědrého dne, patří příprava a umístění adventního věnce....

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit