0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mikulášská tradice u nás i ve světě

mikuláš
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Začátek prosince patří dětem a oslavám spojeným se svatým Mikulášem. Ti, co byli hodní, se mohou těšit na sladkosti a zlobivci se musí spokojit s bramborou a uhlím. Obdoby této zvyklosti najdeme v mnoha zemích po celém světě a považují se za oficiální začátek vánočního období.

Svatý Mikuláš z Myry

Mikuláš působil jako biskup v Myře (Turecko, Lykie) v první polovině 4. století. Už za svého života byl mezi lidmi velice oblíben.  Proslavil se jako ochránce víry i zachránce nespravedlivě obviněných, proslulý byl také svou neskonalou štědrostí. Zemřel údajně 6. prosince, což někteří historici považují za pokus o odvrácení pozornosti od pohanského svátku zrození Diany (římská bohyně lovu). Tato tvrzení ovšem nikdy nebyla potvrzena.

Oficiálně nebyl nikdy prohlášen svatým, ale jeho uctívání se postupně šířilo a přetrvalo dodnes. Jeho existence a činy jsou spojovány s velkým množstvím zázraků a legend. Svatý Mikuláš je patronem námořníků, dětí, studentů, obchodníků a vězňů. Ve východních církvích je druhým nejpopulárnějším svatým, a dokonce se stal patronem Ruska.  

Tradice svatého Mikuláše v Česku a na Slovensku 

Mikulášská tradice je spojována s nadílkou, která se koná vždy v podvečer 5. prosince. Lidová tradice se ovšem postupem času mění, a tak má každý region nějaké odlišnosti. Dříve oslavy v mnohém připomínaly masopust. Každou vesnicí procházel průvod s ne jedním, ale několika Mikuláši, anděly, čerty a nespočtem dalších převleků. V chudších místech děti dávaly punčochy za okno a doufaly, že v ní ráno najdou nějakou tu sladkost či ovoce. K bohatším rodinám chodil Mikuláš osobně. Malí nezbedníci se přiznávali k prohřešků a museli odrecitovat i pár říkadel. V některých případech se dokonce zkoušelo z modliteb nebo znalostí ze školy. Hodné děti se mohli těšit na jablka, sušené ovoce, ořechy a cukrovinky, ale na zlobivé zbylo jen uhlí a brambory. 

vánoční dekorace

V současné době se Mikuláš stále obléká do biskupského oděvu, má dlouhý vous a doprovází ho čert s andělem. Čerti straší zlobivé děti a hrozí jim, že si je odnesou do pekla. Na druhé straně je anděl, který poskytuje ochranu. I dnes jsou děti obdarovávány ovocem, ořechy a laskominami. Nejčastěji se setkáme s čokoládami a bonbony. Ty pro svoje ratolesti můžete připravit i doma. Výborné jsou vánoční sušenky, fitness kuličky nebo domácí pralinky s arašídovým máslem. Skvělým dárkem je i domácí sušenkový polotovar ze sypkých ingrediencí. 

Mikulášská nadílka je takovou malou přípravou na Vánoce samotné. Nejde zde tolik o dary, ale spíše o zážitek a atmosféru. Zároveň je příležitostí pro napravení reputace u zlobivějších dětí.

Jak se Mikuláš slaví se světě

Oslavy určené především dětem se ovšem nekonají jen u nás. Z Evropských zemí nesmíme opomenout například Nizozemsko, kde se Mikuláš označuje jako Sinterklaas. Přijíždí vždy parníkem ze Španělska už první sobotu po 11. listopadu. Tradice má původ z 19. století, kdy obchodní lodě přivážely granátová jablka a pomeranče – zboží, které nebylo v tuzemských podmínkách, ale k adventu patřilo. Od listopadové soboty až do 5. prosince Sinterklaas navštěvuje nemocnice, školy a nákupní centra. Při pochůzkách ho doprovází Černý Petr a nosí u sebe červenou knihu obsahující poznámky o chování dětí a mládeže. V podvečer 5. prosince děti připraví svoje boty ke krbu, kamnům, za okno, k topení, nebo rovnou za dveře. Sinterklaas do nich nadělí ovoce a laskominy. 

vánoční strašidloPodobně je tomu i v Belgii, Lucembursku a Francii. Mikulášské pochůzky se však konají až 6. prosince ráno. Sinterklaas je také velkou inspirací pro amerického Santu Clause, který má podobnou vizáž a chození do domu komínem. V Polsku naděluje Mikolaj s pomocnicí Sněhovou vločkou a maličkosti schovávají dětem pod polštář. V Rakousku, Maďarsku a Chorvatsku Mikuláše doprovází Krampus, který stejně jako čert straší zlobivé děti, ale je ještě o trochu děsivější.

Foto v textu: Anna Peipina (Unsplash), Joel Tinner (Unsplash) 

Související články

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč