0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mikulášská tradice u nás i ve světě

mikuláš
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Začátek prosince patří dětem a oslavám spojeným se svatým Mikulášem. Ti, co byli hodní, se mohou těšit na sladkosti a zlobivci se musí spokojit s bramborou a uhlím. Obdoby této zvyklosti najdeme v mnoha zemích po celém světě a považují se za oficiální začátek vánočního období.

Svatý Mikuláš z Myry

Mikuláš působil jako biskup v Myře (Turecko, Lykie) v první polovině 4. století. Už za svého života byl mezi lidmi velice oblíben.  Proslavil se jako ochránce víry i zachránce nespravedlivě obviněných, proslulý byl také svou neskonalou štědrostí. Zemřel údajně 6. prosince, což někteří historici považují za pokus o odvrácení pozornosti od pohanského svátku zrození Diany (římská bohyně lovu). Tato tvrzení ovšem nikdy nebyla potvrzena.

Oficiálně nebyl nikdy prohlášen svatým, ale jeho uctívání se postupně šířilo a přetrvalo dodnes. Jeho existence a činy jsou spojovány s velkým množstvím zázraků a legend. Svatý Mikuláš je patronem námořníků, dětí, studentů, obchodníků a vězňů. Ve východních církvích je druhým nejpopulárnějším svatým, a dokonce se stal patronem Ruska.  

Tradice svatého Mikuláše v Česku a na Slovensku 

Mikulášská tradice je spojována s nadílkou, která se koná vždy v podvečer 5. prosince. Lidová tradice se ovšem postupem času mění, a tak má každý region nějaké odlišnosti. Dříve oslavy v mnohém připomínaly masopust. Každou vesnicí procházel průvod s ne jedním, ale několika Mikuláši, anděly, čerty a nespočtem dalších převleků. V chudších místech děti dávaly punčochy za okno a doufaly, že v ní ráno najdou nějakou tu sladkost či ovoce. K bohatším rodinám chodil Mikuláš osobně. Malí nezbedníci se přiznávali k prohřešků a museli odrecitovat i pár říkadel. V některých případech se dokonce zkoušelo z modliteb nebo znalostí ze školy. Hodné děti se mohli těšit na jablka, sušené ovoce, ořechy a cukrovinky, ale na zlobivé zbylo jen uhlí a brambory. 

vánoční dekorace

V současné době se Mikuláš stále obléká do biskupského oděvu, má dlouhý vous a doprovází ho čert s andělem. Čerti straší zlobivé děti a hrozí jim, že si je odnesou do pekla. Na druhé straně je anděl, který poskytuje ochranu. I dnes jsou děti obdarovávány ovocem, ořechy a laskominami. Nejčastěji se setkáme s čokoládami a bonbony. Ty pro svoje ratolesti můžete připravit i doma. Výborné jsou vánoční sušenky, fitness kuličky nebo domácí pralinky s arašídovým máslem. Skvělým dárkem je i domácí sušenkový polotovar ze sypkých ingrediencí. 

Mikulášská nadílka je takovou malou přípravou na Vánoce samotné. Nejde zde tolik o dary, ale spíše o zážitek a atmosféru. Zároveň je příležitostí pro napravení reputace u zlobivějších dětí.

Jak se Mikuláš slaví se světě

Oslavy určené především dětem se ovšem nekonají jen u nás. Z Evropských zemí nesmíme opomenout například Nizozemsko, kde se Mikuláš označuje jako Sinterklaas. Přijíždí vždy parníkem ze Španělska už první sobotu po 11. listopadu. Tradice má původ z 19. století, kdy obchodní lodě přivážely granátová jablka a pomeranče – zboží, které nebylo v tuzemských podmínkách, ale k adventu patřilo. Od listopadové soboty až do 5. prosince Sinterklaas navštěvuje nemocnice, školy a nákupní centra. Při pochůzkách ho doprovází Černý Petr a nosí u sebe červenou knihu obsahující poznámky o chování dětí a mládeže. V podvečer 5. prosince děti připraví svoje boty ke krbu, kamnům, za okno, k topení, nebo rovnou za dveře. Sinterklaas do nich nadělí ovoce a laskominy. 

vánoční strašidloPodobně je tomu i v Belgii, Lucembursku a Francii. Mikulášské pochůzky se však konají až 6. prosince ráno. Sinterklaas je také velkou inspirací pro amerického Santu Clause, který má podobnou vizáž a chození do domu komínem. V Polsku naděluje Mikolaj s pomocnicí Sněhovou vločkou a maličkosti schovávají dětem pod polštář. V Rakousku, Maďarsku a Chorvatsku Mikuláše doprovází Krampus, který stejně jako čert straší zlobivé děti, ale je ještě o trochu děsivější.

Foto v textu: Anna Peipina (Unsplash), Joel Tinner (Unsplash) 

Související články

Naučte se domácí čokoládové pralinky
  • Zajímavosti

Naučte se domácí čokoládové pralinky

Společně s kuchařem Michalem Nevtípilem si vlastnoručně vyrobíte čokoládové pralinky, které si jako vzpomínku na kurz odnesete domů v dárkové krabičce. Dozvíte se, jak vybírat čokoládu a jak ji pro výrobu pralinek upravit. Naučíte se...
Sušené ovoce
  • Tipy a triky

Sušené ovoce

Jíte rádi sušené meruňky a používáte při pečení rozinky?    ...
5x sušenky pro vánoční pohodu
  • Tipy a triky

5x sušenky pro vánoční pohodu

Jednou si křupnete, a už s tím nepřestanete. Sušenky ve sladkém i slaném provedení představují lákadlo, které ze stolu mizí rychlostí blesku. Naštěstí jsou připravené stejně rychle. Představujeme vám pět receptů, které můžete upéct jen tak...
Naučte se domácí čokoládové pralinky
  • Zajímavosti

Naučte se domácí čokoládové pralinky

Společně s kuchařem Michalem Nevtípilem si vlastnoručně vyrobíte čokoládové pralinky, které si jako vzpomínku na kurz odnesete domů v dárkové krabičce. Dozvíte se, jak vybírat čokoládu a jak ji pro výrobu pralinek upravit. Naučíte se...
Sušené ovoce
  • Tipy a triky

Sušené ovoce

Jíte rádi sušené meruňky a používáte při pečení rozinky?    ...
5x sušenky pro vánoční pohodu
  • Tipy a triky

5x sušenky pro vánoční pohodu

Jednou si křupnete, a už s tím nepřestanete. Sušenky ve sladkém i slaném provedení představují lákadlo, které ze stolu mizí rychlostí blesku. Naštěstí jsou připravené stejně rychle. Představujeme vám pět receptů, které můžete upéct jen tak...
6 českých adventních zvyků a tradic
  • Tipy a triky

6 českých adventních zvyků a tradic

Vánoční čas je spojen s mnoha tradičními zvyky, které se po dlouhá léta v české krajině dochovaly a dodržují se dodnes. Vánoční tradice se často dědí z generace na generaci a každý si najde své oblíbené zvyky, které propuknou počátkem...
6 českých adventních zvyků a tradic
  • Tipy a triky

6 českých adventních zvyků a tradic

Vánoční čas je spojen s mnoha tradičními zvyky, které se po dlouhá léta v české krajině dochovaly a dodržují se dodnes. Vánoční tradice se často dědí z generace na generaci a každý si najde své oblíbené zvyky, které propuknou počátkem...

Apetit magazín

Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?
  • Lidé a jídlo

Víte, jak vypadaly socialistické kuchařky?

Kuchařky vždy byly oblíbeným knižním žánrem. V knihkupectvích najdeme širokou nabídku českých i zahraničních autorů a to i přes to, že receptů je plný internet. Do dnešní podoby se nějaký čas vyvíjely. Víte, jak vypadaly socialistické...
Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická
  • Zajímavosti

Jak se pěstuje vanilka vs jak se vyrábí ta syntetická

Vanilka je surovinou, kterou by bylo při přípravě krémových náplní, tvarohových dortů, pudinků a vanilkových rohlíčků škoda vynechat. Není snad krásnější sladká vůně, která se line z trouby. Často místo pravé vanilky používáme její náhražku...

Obchod Apetit