0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mistrovství v přípravě bramborového salátu vyhrál tradiční recept

Mistrovství v přípravě bramborového salátu vyhrál tradiční recept
sdílet:
Nejlepší bramborový salát v České republice sestává z tradičního receptu.

V sobotu 2. prosince proběhl ve středočeském Mratíně jedenáctý ročník Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu Vitana Majonéza Cup 2017. Letos se vyhledávané kulinářské soutěže účastnilo rekordní množství týmů, překvapením byla například speciální odrůda fialových brambor.

O titul se utkalo 23 týmů, zhruba polovina z nich byly týmy juniorské. Vítězem kategorie seniorů se stal farmář Martin Pánek z Jeseníku, který se svou manželkou a kamarádkou připravil precizní klasiku pod názvem Pánkův mistrovský bramborový salát.

Porota pod vedením Markéty Hrubešové neměla jednoduché rozhodování, nicméně dosavadní pětinásobný vítěz je opět přesvědčil o své dokonalosti. „Celá porota se na vítězném salátu shodla, klasika je klasika. To pro nás bylo poměrně zásadní vodítko. U nás doma má salát na starosti maminka, připravuje bramborový salát podle vídeňské receptury,” prozradila herečka Markéta Hrubešová, která se letos ujala postu předsedkyně poroty.

„Letošní ročník byl hodně ve znamení návratu k tradiční receptuře, na druhé straně jsme viděli i novinky jako speciální odrůdu fialově zbarvených brambor,” líčí ředitelka mistrovství Alena Syslová.

Vítězný Tenerifský způsob

„Tentokrát jsme použili na salát pouze jeden druh brambor, a to odrůdu Salome z farmy Agroprodukt Supíkovice. Ty jsme vařili cca dvě a půl hodiny v solném roztoku tzv. Tenerifským způsobem, to znamená ve čtyřech litrech vody a jednom kilogramu soli,” prozradil Martin Pánek vychytávky, které mu pomohly k titulu mistra ČR.

V kategorii juniorů vyhrál tým Labenka. „Vsadili jsme na tradiční recepturu vylepšenou opečenou slaninou. Brambory jsme vařili ve vývaru z cibule, zeleniny a divokého koření. Až poté jsme je oloupali ze slupky a dali do okurkového láku,” prozradil kapitán týmu Tomáš Rybín. „Trik je v tom, že po uvaření brambory šokujete chladným okurkovým lákem a do salátu přidáte trochu nastrouhaných brambor zakapaných citronem, to salátu přidá příjemnou kyselost,” dodal kapitán Rybín reprezentující Střední odborné učiliště gastronomie a služeb Poděbrady.

Související články

Autor: Eva.Dvorakova

Apetit magazín

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?
  • Kvízy

KVÍZ: Co všechno víte o kávě?

Káva patří nepochybně k nejoblíbenějším nápojům na světě. Nejen proto, že obsahuje kofein, který dodává tělu energii, ale i pro svou jedinečnou chuť. Káva se stala symbolem relaxu, odpočinku a příjemných chvil ve společnosti rodiny a přátel...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...

Obchod Apetit