0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mlsná honí hlavně ženy

Mlsná honí hlavně ženy
sdílet:

Američtí vědci přišli se zajímavým objevem. Díky jednoduchému experimentu zjistili, že ženy mají daleko větší problém odolat oblíbenému jídlu než muži. Zvláště pokud jim při tom kručí v břiše.

Studie, která se věnovala mechanismům ovlivňujícím kontrolu příjmu potravy, by tak podle vědců mohla být vysvětlením, proč s obezitou bojují převážně ženy. Stejně tak by to ale mohlo vysvětlit, proč mužům nedělá problém shodit nějaké to kilo navíc, kdežto ženy s tím většinou marně zápasí.

Dobrovolníci, kteří se experimentu zúčastnili, nejdříve vyjmenovali své oblíbené dobroty a poté se vzdali jídla na celých 17 hodin. Mezitím prošli školením o technice, která jim pomohla potlačovat pocity hladu a přečkat onen čas, než před ně budou postaveny talíře s jejich oblíbenými pochutinami: pizzou, čokoládovým dortem či hamburgerem.

Obě skupiny (tedy muži i ženy) prohlásily, že technika potlačování hladu jim velmi pomohla, záznamy mozkových aktivit ale ukazovaly něco jiného. Zatímco u mužů byla činnost téměř nulová, ta část mozku, která se věnuje kontrole přímu potravy, zůstala u žen plně aktivní.

„Bylo to velmi zajímavé, mužský mozek umí na jídlo úplně zapomenout, ale u žen tomu tak není. Přestože tvrdily, že chuť na jídlo potlačily, jejich mozková aktivita byla důkazem opaku. Bohužel ale nevíme, poč tomu tak je. Musíme nejdříve pochopit, které části mozku jsou do kontroly příjmu potravy zapojeny a jak se u obou pohlaví liší,“ řekl dr. Gene-Jack Wang, který výzkum vedl.

Jeho kolegyně Nora Volkow naznačila možné vysvětlení. „Možná je to proto, že mužské a ženské tělo má rozdílné požadavky na výživu. Tradiční role žen je navíc obstarávat výživu svým dětem, a tak je jejich mozek nutí jíst, kdykoli je jídlo k mání.“

Související články

Michelinský průvodce zve do kuchyní, kde vládnou ženy
  • Zajímavosti

Michelinský průvodce zve do kuchyní, kde vládnou ženy

Britské a irské restaurace získaly rekordní počet michelinských hvězdiček, na necelých třech stech metrech v městečku Bray se jich dokonce sešlo hned šest. Rekordní je i počet oceněných šéfkuchařek, v letošním vydání Michelinova průvodce po...
Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Hřejivé podzimní polévky
  • Tipy redakce

Hřejivé podzimní polévky

Jak zahřát tělo i duši v podzimních sychravých dnech? Nejlépe vydatnou horkou polévkou! Podzimní stálicí je dýňová, ale skvěle zahřeje i polévka z květáku, celeru nebo mrkve. Zužitkujte letní úrodu a připravte si dokonalý pokrm v barvách a...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit