Šampaňský dům Moët & Chandon s potěšením představuje vizi umění párování svého výjimečného šampaňského s jídlem. Tato vize, která byla do této chvíle pečlivě střeženým tajemstvím a nyní byla exkluzivně odhalena, je výsledkem jedinečného savoir-faire založeného na po staletí ověřeném know-how a gastronomických znalostech šampaňského domu. Základem je šest principů, které slouží jako doporučení k maximálnímu kulinářskému zážitku pro všechny kuchaře, labužníky a milovníky bublinek ze všech rozdílných gastronomických kultur. Kroky potřebné pro tuto cestu do gastronomického nebe jsou nyní k dispozici na www.moet.com.
Zatímco většina milovníků bublinek páruje šampaňské s jídlem spíše instinktivně, málokdo ovládá znalosti ke správnému párování, které odborníci na víno a sommeliéři aplikují, aby požitek z šampaňského povýšili na novou úroveň. Šampaňský dům Moët & Chandon poprvé zvedá oponu skrývající tajemství filosofie párování jídel s bublinkami, aby odhalil společnou vizi svého sklepmistra Benoîta Goueze s výkonným šéfkuchařem Marco Fadiga. Doposud byly jejich odborné znalosti odkryty jen hrstce nejváženějších hostů domu, kteří byli pozváni, aby si v rámci exkluzivního zážitku pochutnali na delikátním jídle spárovanému k šampaňskému vínu v Château de Saran nebo v rezidenci Trianon v Epernay.
Šest principů – Dialog, Jednoduchost, Párování barev, Slanost, Struktura a Vaření – je nyní dostupných na webových stránkách. Nejprve vyzývají k výběru šampaňského z bohatého portfolia šampaňského domu Moët & Chandon. Teprve potom může začít „Dialog“, tedy navázání harmonického partnerství mezi zvoleným šampaňským a pokrmem, který jej bude doprovázet. V rámci druhého principu, tedy „Jednoduchosti“, navrhuje šampaňský dům omezit počet použitých ingrediencí pouze na tři: hlavní ingredienci, druhou doplňkovou a poslední pro docílení kontrastu. „Párování barev“ v dalším z kroků zajišťuje chromatický soulad mezi šampaňským vínem a jídlem. „Slanost“ perfektně doplní řadu chuťových nuancí, protože chybí v šampaňském, které obvykle zdůrazňuje sladkost, kyselost, hořkost a umami. „Struktura“ je zásadní pro uspokojení touhy po křupavosti, a tím docílení intenzivnějšího smyslového požitku při kombinaci jídla a šampaňského. Poslední fázi „Vaření“ je doporučeno omezit na krátkou dobu, protože šampaňské nejvíce ladí k syrovým nebo lehce tepelně upraveným pokrmům.
„Je celkem zvláštní, že o specifikách párování jídla se šampaňským nebylo napsáno téměř nic,“ říká Benoît Gouez, sklepmistr Moët & Chandon. „Stejně jako u všech vín i požitek z šampaňského ještě intenzivnější, když je kombinováno s dobře vybranými pokrmy. Jemné bublinky dodávají kombinacím chutí lehkost a podtrhují textury pokrmů.“
„Jako módní návrhář tvoří své modely, já vytvářím pro šampaňské recepty na míru,“ prozrazuje Marco Fadiga, šéfkuchař společnosti Moët & Chandon. „Doporučení, která jsme vytvořili spolu s Benoîtem, byla navržena speciálně tak, aby je bylo možné aplikovat univerzálně, bez ohledu na gastronomickou kulturu nebo příležitost. Díky nim je proto možné vylepšit jakýkoli gastronomický zážitek s ochutnávkou šampaňského."
Na rozdíl od seznamu receptů, které je potřeba striktně dodržovat, slouží online platforma pro párování jídel a šampaňského Moët & Chandon spíše jako souhrn univerzálních doporučení, která jsou navržena tak, aby každý mohl docílit dokonalé harmonie při správném výběru šampaňského a jídla, které ho bude doprovázet. Cílem je inspirovat milovníky bublinek k vytvoření nezapomenutelného zážitku párování jídel s šampaňských vínem tak, aby se nebáli být sami kreativní s ohledem na jejich vlastní chutě. Díky jednoduchým radám tak můžete na Valentýna připravit své drahé polovičce opravdu nezapomenutelný večer.