Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Muž, který snědl všechny michelinské hvězdičky

Muž, který snědl všechny michelinské hvězdičky
sdílet:

Na světě je přibližně 68 restaurací, které se mohou pyšnit nejvyšším možným oceněním – třemi michelinskými hvězdičkami –, a jen jeden zapálený labužník, který navštívil každou z nich. Jmenuje se Andy Hayler, je mu 46 let a jeho gastronomická cesta kolem světa ho stála nemalé peníze.

Aby navštívíl každou z tříhvězdičkových restaurací, utratil britský podnikatel přibližně 15 000 liber (necelých 450 000 Kč) za cestu a ubytování. Přibližně stejné sumy pak dosahoval součet účtů ze všech restaurací. Poslední restaurací, kterou profesionální foodwriter z Londýna navštívil, byla newyorská Per Se. Za menu o dvaceti chodech utratil 500 liber (necelých 15 000).

Andy Hayler má díky svému putování vlastní žebříček těch nejlepších z nejlepších. Ze tří anglických restaurací, které se pyšní třemi michelinskými hvězdičkami, je mezi jeho favority jen jedna – The Fat Duck šéfkuchaře Hestona Blumenthala. „Myslím, že restaurace Gordona Ramsayho ani The Waterside Inn by tři hvězdičky dávno neměly mít. A i v době své největší dokonalosti byly jen průměrnými tříhvězdičkovými restauracemi. Nejsou vůbec inspirativní ani zajímavé, poslední jídla, která jsem tam měl možnost ochutnat, byla na můj vkus dost obyčejná,“ prohlásil Hayler.

Ve španělské elBulli vaří jak Harry Potter

Stejně kriticky se Hayler vyjádřil i o proslulé španělské restauraci elBulli. „Je vážně neskonale inovativní, navíc je podpořena dokonalým marketingem, ale podle mého v elBulli servírují něco, čemu říkám jídlo Harryho Pottera. V kuchyni elBulli čarují s nejrůznějšími technikami i technologiemi. Hodně jde o to se předvést, hostům i jiným šéfkuchařům.“

Na prvních třech místech jeho pomyslného žebříčku nejlepších restaurací světa jsou Louis XV v Monaku, Pic v jižní Francii a Schloss Berg v západním Německu.

Podle Haylera je nejlepším místem pro jídlo Francie. „My zkrátka nemáme tak hlubokou kulturu restaurací a stravování. I když jste ve Francii pouhým číšníkem v tříhvězdičkové restauraci, tak už máte záviděníhodnou kariéru a lidé k vám vzhlížejí,“ popisuje Hayler. „Samozřejmě to má co do činění s dostupnými surovinami, tu kvalitu jinde hned tak nenajdete.“

Hayler chodí ochutnávat jídla do restaurací v průměru šestkrát týdně. Už celých dvacet let. Kritiky a hodnocení z jeho pera můžete najít na internetu i v tištěných mediích. Jeho cesta za nejlepšími restauracemi ale zdaleka není u konce. Hvězdičky totiž každý rok přibývají i mizí. Kdopak ji asi letos dostane u nás? To se dozvíme už v březnu!

Související recepty

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín