0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Na Karlovský gastrofestival míří až dva Michelini

AD
Karlovský gastrofestival
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Karlovský gastrofestival je opět tady! Nenechejte si ujít první říjnový víkend ve Velkých Karlovicích, kdy tuto malebnou valašskou obec u slovenské hranice ovládne 8. ročník jedné z největších a nejoriginálnějších akcí pro milovníky dobrého jídla a regionálních produktů v České republice.

Letošní ročník ve dnech 1. a 2. října opět nabídne ochutnávky (nejen) valašských specialit na více jak deseti místech v karlovickém údolí Léskové, mezinárodní farmářský trh, soutěž o nejlepší frgál a další doprovodné akce, ale také tradiční galavečeře pro náročné gurmány. Při nich ve Velkých Karlovicích pravidelně hostují kuchařské osobnosti ověnčené michelinskou hvězdou.

cesta v kočáře

„Letošní sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd ve Spa hotelu Lanterna připraví Maďar Ákos Sárközi, šéfkuchař stylové budapešťské restaurace Borkonyha. Je nám ctí, že přijal naše pozvání, v České republice se představí úplně poprvé. Navíc letos neuvítáme jen jednoho michelinského šéfkuchaře, ale hned dva. Při nedělní kuchařské show se na festivalu představí Radek Kašpárek z Fieldu,“ říká ředitel Karlovského gastrofestivalu a pořádajícího Resortu Valachy Tomáš Blabla.

kuchařská show

Nově letos čekají na milovníky zážitkové gastronomie ještě dvě galavečeře jako symbolický „předkrm“ gastrofestivalu. Ve středu 28. a pátek 30. září se ve Spa hotelu Lanterna uskuteční degustační večer s Pavlem Sapíkem, šéfkuchařem pražské Terasy U Zlaté studně.

deti pťi vaření

S výjimkou galavečeří je vstup na program Karlovského gastrofestivalu zdarma, což je mezi tuzemskými akcemi výjimkou. Jedinečné je i místo konání – uprostřed přírody Beskyd, kde se můžete po celý den procházet údolím, navštěvovat hotely, penziony a restaurace rozeseté ve vzdálenosti do 3,5 km a ochutnávat jejich speciality. Mezi jednotlivými gastro zastávkami se můžete projít po cyklostezce Bečva (při čemž příjemně vytráví) nebo se svézt vláčkem, koňským povozem či historickým autobusem. Fungovat bude i půjčovna koloběžek.

V bohatém programu nebude chybět ani mezinárodní farmářský trh, který se každý rok rozrůstá a letos nabídne sedm desítek stánků pečlivě vybraných producentů, a nedělní soutěž o nejlepší frgál, při níž porotci i návštěvníci každoročně ochutnávají a hodnotí desítky těchto tradičních valašských koláčů.

prodej uzenin

Připraveny budou i kuchařské a barmanské show, soutěž o nejlepší klobásu, řemeslný jarmark, posezení s muzikami, zábava a atrakce pro děti, degustace vín a frgálová manufaktura, kde si mohou děti i dospělí pod vedením profesionálních pekařek sami vyzkoušet výrobu valašských frgálů. Mediálním partnerem festivalu je časopis Apetit. Ve stánku Apetit, budou připraveny kuchařky Apetit, předplatné časopisu Apetit i aktuální vydání časopisu za speciální festivalové ceny!

Více informací o Karlovském gastrofestivalu naleznete na oficiálním webu.

Tipy z letošního programu:

  • 28. a 30. 9. Degustační večer – Ladění na gastrofestival s Pavlem Sapíkem
  • 1. – 2. 10. Gastro tour: ochutnávky specialit v údolí Léskové, mezinárodní farmářský trh, kuchařské show, frgálová manufaktura a další doprovodný program
  • 1. 10. Soutěž o nejlepší klobásu
  • 1. 10. Michelinská galavečeře – Ákos Sárközi (Maďarsko)
  • 2. 10. Michelinský oběd – Ákos Sárközi (Maďarsko)
  • 2. 10. Soutěž o nejlepší valašský frgál

šéfkuchař při práci

Michelinský host – Ákos Sárközi a restaurace Borkonyha

Restaurace Borkonyha byla otevřena před šesti lety v Budapešti, 39letý Ákos Sárközi šéfuje její kuchyni od samého počátku. Podnik si rychle získal popularitu mezi gurmány i díky konceptu, jenž propojuje prvky francouzského stylu a moderní rodinné restaurace s ležérní atmosférou. Borkonyha je vyhlášená důrazem na snoubení pokrmů s víny, což zakusí i hosté Michelinské galavečeře a Michelinského oběda.

Bohatá vinotéka restaurace zahrnuje víc než 200 druhů vín, převážně maďarských, která majitelé dováží ze známých vinařství i malých vinných sklípků. Umění šéfkuchaře ocenili i četní hvězdní hosté, např. Catherine Deneuve, Jeremy Irons, kapela Rammstein či Jiří Menzel. Podniku si brzy všimli i michelinští komisaři a již po necelých třech letech slavila Borkonyha zisk první michelinské hvězdy. V Maďarsku se může tímto oceněním honosit pět restaurací.

Karlovský gastrofestival plakát

Související články

Autor: kojzarova.m

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč