0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Na Karlovský gastrofestival míří až dva Michelini

AD
Karlovský gastrofestival
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Karlovský gastrofestival je opět tady! Nenechejte si ujít první říjnový víkend ve Velkých Karlovicích, kdy tuto malebnou valašskou obec u slovenské hranice ovládne 8. ročník jedné z největších a nejoriginálnějších akcí pro milovníky dobrého jídla a regionálních produktů v České republice.

Letošní ročník ve dnech 1. a 2. října opět nabídne ochutnávky (nejen) valašských specialit na více jak deseti místech v karlovickém údolí Léskové, mezinárodní farmářský trh, soutěž o nejlepší frgál a další doprovodné akce, ale také tradiční galavečeře pro náročné gurmány. Při nich ve Velkých Karlovicích pravidelně hostují kuchařské osobnosti ověnčené michelinskou hvězdou.

cesta v kočáře

„Letošní sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd ve Spa hotelu Lanterna připraví Maďar Ákos Sárközi, šéfkuchař stylové budapešťské restaurace Borkonyha. Je nám ctí, že přijal naše pozvání, v České republice se představí úplně poprvé. Navíc letos neuvítáme jen jednoho michelinského šéfkuchaře, ale hned dva. Při nedělní kuchařské show se na festivalu představí Radek Kašpárek z Fieldu,“ říká ředitel Karlovského gastrofestivalu a pořádajícího Resortu Valachy Tomáš Blabla.

kuchařská show

Nově letos čekají na milovníky zážitkové gastronomie ještě dvě galavečeře jako symbolický „předkrm“ gastrofestivalu. Ve středu 28. a pátek 30. září se ve Spa hotelu Lanterna uskuteční degustační večer s Pavlem Sapíkem, šéfkuchařem pražské Terasy U Zlaté studně.

deti pťi vaření

S výjimkou galavečeří je vstup na program Karlovského gastrofestivalu zdarma, což je mezi tuzemskými akcemi výjimkou. Jedinečné je i místo konání – uprostřed přírody Beskyd, kde se můžete po celý den procházet údolím, navštěvovat hotely, penziony a restaurace rozeseté ve vzdálenosti do 3,5 km a ochutnávat jejich speciality. Mezi jednotlivými gastro zastávkami se můžete projít po cyklostezce Bečva (při čemž příjemně vytráví) nebo se svézt vláčkem, koňským povozem či historickým autobusem. Fungovat bude i půjčovna koloběžek.

V bohatém programu nebude chybět ani mezinárodní farmářský trh, který se každý rok rozrůstá a letos nabídne sedm desítek stánků pečlivě vybraných producentů, a nedělní soutěž o nejlepší frgál, při níž porotci i návštěvníci každoročně ochutnávají a hodnotí desítky těchto tradičních valašských koláčů.

prodej uzenin

Připraveny budou i kuchařské a barmanské show, soutěž o nejlepší klobásu, řemeslný jarmark, posezení s muzikami, zábava a atrakce pro děti, degustace vín a frgálová manufaktura, kde si mohou děti i dospělí pod vedením profesionálních pekařek sami vyzkoušet výrobu valašských frgálů. Mediálním partnerem festivalu je časopis Apetit. Ve stánku Apetit, budou připraveny kuchařky Apetit, předplatné časopisu Apetit i aktuální vydání časopisu za speciální festivalové ceny!

Více informací o Karlovském gastrofestivalu naleznete na oficiálním webu.

Tipy z letošního programu:

  • 28. a 30. 9. Degustační večer – Ladění na gastrofestival s Pavlem Sapíkem
  • 1. – 2. 10. Gastro tour: ochutnávky specialit v údolí Léskové, mezinárodní farmářský trh, kuchařské show, frgálová manufaktura a další doprovodný program
  • 1. 10. Soutěž o nejlepší klobásu
  • 1. 10. Michelinská galavečeře – Ákos Sárközi (Maďarsko)
  • 2. 10. Michelinský oběd – Ákos Sárközi (Maďarsko)
  • 2. 10. Soutěž o nejlepší valašský frgál

šéfkuchař při práci

Michelinský host – Ákos Sárközi a restaurace Borkonyha

Restaurace Borkonyha byla otevřena před šesti lety v Budapešti, 39letý Ákos Sárközi šéfuje její kuchyni od samého počátku. Podnik si rychle získal popularitu mezi gurmány i díky konceptu, jenž propojuje prvky francouzského stylu a moderní rodinné restaurace s ležérní atmosférou. Borkonyha je vyhlášená důrazem na snoubení pokrmů s víny, což zakusí i hosté Michelinské galavečeře a Michelinského oběda.

Bohatá vinotéka restaurace zahrnuje víc než 200 druhů vín, převážně maďarských, která majitelé dováží ze známých vinařství i malých vinných sklípků. Umění šéfkuchaře ocenili i četní hvězdní hosté, např. Catherine Deneuve, Jeremy Irons, kapela Rammstein či Jiří Menzel. Podniku si brzy všimli i michelinští komisaři a již po necelých třech letech slavila Borkonyha zisk první michelinské hvězdy. V Maďarsku se může tímto oceněním honosit pět restaurací.

Karlovský gastrofestival plakát

Související články

Tip na výlet: Karlovský gastrofestival
  • Zajímavosti

Tip na výlet: Karlovský gastrofestival

Již počtvrté se v údolí Léskové ve Velkých Karlovicích koná Karlovský gastrofestival. Od 5. do 7. října 2012 mohou návštěvníci zajít do místních restaurací a hospod a ochutnat valašské speciality, mezi které patří proslulá kyselice,...
Autor: kojzarova.m

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit